Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

‘’Άγγιξε’’ την αυτοδυναμία η ΝΔ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στο 97% σχεδόν της ενσωμάτωσης των ψήφων στην επικράτεια και ενώ τα Νέα της Λέσβου βρίσκονταν επί του πιεστηρίου, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγράφεται σαρωτική, με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Η ΝΔ ‘’άγγιξε’’ την αυτοδυναμία, αφού εξασφαλίζει 146 έδρες στη Βουλή. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στις 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στις 41 έδρες, το ΚΚΕ στις 26 και η Ελληνική Λύση θα έχει 16 βουλευτές.

Όσον αφορά τα ποσοστά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,78%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται οριακά πάνω απ’ τις 20 μονάδες, με 20,07%. Την μεγάλη έκπληξη κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καθώς σημείωσε μια σημαντική εκλογική επιτυχία συγκεντρώνοντας το 11,50% των ψήφων, ενώ το ποσοστό του ΚΚΕ ανέρχεται στο 7,20%. Στη Βουλή μπαίνει και η Ελληνική Λύση με 4,46%.

Η Βουλή θα είναι πεντακομματική, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται σε αυτά τα επίπεδα, ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός Βουλής, όπως και τα άλλα δύο κόμματα που έδιναν τη μάχη τους για το πολυπόθητο 3%, δηλαδή η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν περίπου το 16% των προτιμήσεων του ελληνικού λαού.

Για «πολιτικό σεισμό» έκανε λόγο ο Μητσοτάκης 

Μετά την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου μέρους των ψήφων ανά την επικράτεια, αναδεικνύοντας την ΝΔ ως τον μεγάλο νικητή των εθνικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά τις 22:00 από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες ευχαριστώντας τους για τον «πολιτικό σεισμό», όπως αποκάλεσε το υψηλότατο ποσοστό που συγκέντρωσε. 

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στις εξής δηλώσεις, δείχνοντας την απροθυμία του για συνεργασία με άλλα κόμματα: «Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με εμφατικό και απόλυτο τρόπο». Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες θέλουν ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Με πιο τολμηρές αλλαγές για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρώτος εγώ ξέρω πόσο σκληρή δουλειά έχουμε μπροστά μας. Χρειάζεται κυβέρνηση που να θέλει τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το σοβαρό ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι νόμιμες διαδικασίες και να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες νωρίτερα, δηλαδή αντί για τις 2 Ιουλίου στις 25 Ιουνίου, ζητώντας την στήριξη των πολιτών για κυβέρνηση αυτοδύναμη και ισχυρή. 

Παράλληλα για «εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «ωστόσο ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμα τελειώσει», δήλωσε.  Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ» ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για «σημαντική άνοδο του ΚΚΕ», αναφερόμενος σε «μια νέα δυναμική στον δρόμο μιας μεγάλης αντεπίθεσης, ενάντια «στα μονοπώλια, το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό». Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα ήταν και τα στελέχη του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρότι έμειναν εκτός Βουλής, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,88% στο 97% της ενσωμάτωσης ψήφων. 

spot_img
- Advertisement -

More articles