Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

«Αγκάλιασε» ο κόσμος τα «Θεοδώρεια»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Λαμπρό ήταν το ξεκίνημα του Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης «Θεοδώρεια», που πήρε το όνομά του από τον Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Μυτιλήνης, στα πρότυπα αντίστοιχων διοργανώσεων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που έχουν ως σημείο αναφοράς τον πολιούχο Άγιό τους. Πλήθος κόσμου γέμισε το απόγευμα της Παρασκευής το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Από την Πόλη στη Μυτιλήνη», στην οποία τιμήθηκε η κοινότητα Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Η μαζική προσέλευση του κόσμου ήταν και αυτή που αναμφισβήτητα χαρακτήρισε αυτό το πρώτο βήμα ενός φεστιβάλ, που ξεκινά με ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών, ώστε με βάση τα χριστιανικά στοιχεία της τοπικής κουλτούρας, και μέσα από κάθε πτυχή της Τέχνης σχεδόν να «αγγίξει» ντόπιους και επισκέπτες της Μυτιλήνης, αποτελώντας ένα ακόμη σημαντικό σημείο της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Στο καλωσόρισμά του στους παρευρισκόμενους, ο οικοδεσπότης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του φεστιβάλ στους συνδιοργανωτές του, την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, αλλά και στους μελλοντικούς του «συμμάχους», όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, που θα συμβάλουν όχι απλά στην καθιέρωσή του ως θεσμού αλλά και στην επέκτασή του με επιπλέον δράσεις.

Ο Παναγιώτης Τσακύρης

Πέραν του Προέδρου του Νεοχωρίου, Λάκη Βίγκα, στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το φεστιβάλ, που μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναφερόμενος και στην ιδιαίτερη και ιερή σύνδεση του Νεοχωρίου με τη Μυτιλήνη λόγω του Αγίου Θεοδώρου. Χαιρετισμό απηύθυνε, βέβαια, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, όπως και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης, που αναφέρθηκε στη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης, όπως τη μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Άπαντες σημείωσαν την ευχή διατήρησης του φεστιβάλ και εξέλιξής του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος

Μεταξύ των εκατοντάδων θεατών, που κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, οι Βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Μπουρνούς, οι Αντιπεριφερειάρχες Πανάγος Κουφέλος και Παναγιώτης Χριστόφας, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Στρατής Δαγκλής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος, Γρηγόριος Μπουντλιάκης και άλλοι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Στρατής Κύτελης
Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Λέσβου, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Αγία Σιών», η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» και η Μικτή Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης», που πλαισίωσαν ιδανικά τη βραδιά. 

Τα «ΝΕΑ της Λέσβου» στηρίζουν το φεστιβάλ ως χορηγός επικοινωνίας.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις