Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αγώνας για να κρατηθούν δυνατοί

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας τη Δευτέρα και ο Σύλλογος Πασχόντων  και Φίλων με Σκλήρυνση προετοιμάζει τις δραστηριότητές του για τη συγκεκριμένη μέρα, στην κατεύθυνση ενημέρωσης των μελών για θέματα που τους αφορούν, αλλά και της τοπικής κοινωνίας για να είναι ευαισθητοποιημένη.

Η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Ταξιαρχούλα Ψαρρού, από τότε που εκλέχθηκε στην κεφαλή για την εκπροσώπηση των πασχόντων στο συγκεκριμένο φορέα έχει αναπτύξει μία πολύπλευρη δραστηριότητα και επαφές με όλους τους φορείς, εξασφαλίζοντας μέχρι τώρα υποστήριξη στο σύλλογο, ακόμα και τρόφιμα από τον βουλευτή Γιάννη Μπουρνού στο παρελθόν για τα μέλη του Συλλόγου. Ταυτόχρονα η κ. Ψαρρού κατάφερε να ενεργοποιήσει παλαιότερα μέλη διοικήσεων, που τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του Θεόδωρου Χάιδου είχαν αποστασιοποιηθεί από το Σύλλογο και τώρα πλέον βρίσκονται μαζί με την κ. Ψαρρού στην πρώτη γραμμή. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Μαριάνθη Πατρικοπούλου, που έχει και εκείνη σημαντική προσφορά στο Σύλλογο.

 

Εκδήλωση

 

Αυτή τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, ο Σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση για τα μέλη και τις οικογένειές τους, που θα γίνει στον αύλειο χώρο των γραφείων που στεγάζεται παραπλεύρως του κτιρίου της ΕΡΑ Αιγαίου στην περιοχή του νοσοκομείου. Με την παρουσία ειδικού θα γίνει ενημέρωση των μελών και των συγγενών των πασχόντων που υποστηρίζουν τους ασθενείς για το πόσο χρήσιμη είναι η άθληση και πώς μπορούν να κάνουν ασκήσεις, που θα τους βοηθούν για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους ώστε να μην μένουν ακίνητοι.  Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα που δεν είναι μέλη του Συλλόγου Σκλήρυνσης, αν θέλουν να ενημερωθούν για την περίθαλψη συγγενών τους με άλλα κινητικά προβλήματα.

Όπως τονίζει η κ. Ψαρρού στα Νέα της Λέσβου: «Ο σύλλογός μας αριθμεί περί τα 230 μέλη. Ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί από τους πάσχοντες είναι οικονομικά αδύναμοι και γι αυτό προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να τους ενισχύουμε και να τους βοηθάμε. Έχουμε κάνει επαφές με τους περισσότερους φορείς του τόπου και βρισκόμαστε σε επαφή και επικοινωνία. Έχουμε ευχαριστήσει δημόσια όσους μας βοήθησαν και δεν σταματάμε ούτε μέρα να διεκδικούμε έχοντας πάντα στο νου τις ανάγκες των μελών μας. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι ένα χρόνιο νόσημα για λίγους και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των μελών μας, ενώ υπάρχουν κι άλλοι πάσχοντες που δεν θέλουν να το δηλώσουν και δεν εγγράφονται στο Σύλλογο.  Σε ό,τι μας αφορά προσπαθούμε να τους έχουμε πάντα ενήμερους για τα δικαιώματά τους, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες σε κάθε επίπεδο και να υποστηρίζουμε, όπως και όσο μπορούμε, αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν πάσχοντες μέλη μας που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης για τις εξετάσεις στο νοσοκομείο και για άλλα θέματα και προσπαθούμε σε αυτές τις περιπτώσεις ο Σύλλογος να βρίσκεται πάντα ενεργοποιημένος για να υποστηρίζει τα μέλη», είπε καταλήγοντας η ίδια.

Ο Σύλλογος Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ουσιαστικά λειτουργεί αδελφοποιημένος με το Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων ΙΩΣ και έχει αναπτύξει ένα καλό κλίμα συνεργασίας με φορείς, όπως ο Δήμος Μυτιλήνης και ιδιαίτερα η Αντιδήμαρχος, Δήμητρα Αλεξανδρή, που προσπαθεί και εκείνη να τους βοηθά, αλλά ακόμα και με τους βουλευτές του τόπου και αναφέρουμε τον κ. Μπουρνού καθώς έχει ενισχύσει δύο φορές το Σύλλογο με είδη πρώτης ανάγκης.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ένα νόσημα που καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι και αυτό χρονικά γίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση, τα νέα φάρμακα όμως που προστίθενται στην φαρέτρα των επιστημόνων δίνουν ελπίδες για την καθυστέρηση εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Όπως τονίζει η κ. Ψαρρού «το παν είναι να υπάρχει ενημέρωση και ο καθένας να γνωρίζει πώς θα κινηθεί ώστε εγκαίρως σε συνεργασία με τον γιατρό του να οδηγείται στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Από κει και πέρα θεωρούμε ότι και η ψυχολογία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας όχι μόνο για τη σκλήρυνση αλλά για κάθε νόσημα. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι οι ασθενείς πρέπει να μένουν δυνατοί γιατί όταν μένουν δυνατοί αυτό τους βοηθά να ξεπερνούν τα προβλήματα και γι αυτό το λόγο προσπαθούμε και παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε για να έχουν ένα χέρι βοηθείας, να αισθάνονται ότι δίπλα τους βρίσκεται ο Σύλλογος».

spot_img

More articles

spot_img