Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αγωνία για τις πληρωμές των αγροτών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Το «ταμείο» θα γίνει μέχρι το απόγευμα από την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων με το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης 
  • Σήμερα καταβάλλεται και η λεγόμενη Αναδιανεμητική Ενίσχυση

Κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα η αγωνία για τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς μετά τη βίαιη προσαρμογή από την πληρωμή των προκαταβολών του Οκτωβρίου έρχεται η ώρα της κρίσης για το τελικό ταμείο που θα γίνει με την εξόφληση. Οπότε ο καθένας βλέποντας το ύψος των χρημάτων που θα πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό θα καταλάβει τι τον περιμένει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μέχρι το 2027. 

Τον Οκτώβριο πληρώθηκε (όπως πληρώθηκε!) η προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς εισέπραξαν λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνταν. Αυτό έγινε λόγω  της αναπροσαρμογής των δικαιωμάτων των επιδοτήσεων, οπότε ο καθένας βρέθηκε πάνω-κάτω να μετρά απώλειες 20% τουλάχιστον. Άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κυρίως, δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ από την προκαταβολή λόγω ζητημάτων που είχαν με τους βοσκοτόπους, ωστόσο περιπτώσεις τους «χτύπησαν» στο σύστημα και για τις επιδοτήσεις στις ελιές και δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης ούτε για τους ελαιώνες, μένοντας στην αναμονή. Υπενθυμίζουμε ότι οι πληρωμές που έγιναν με τη Βασική Ενίσχυση τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί άνω-κάτω το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο νέος Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, αντιλαμβανόμενος το «ωστικό κύμα» που χτύπησε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας είχε ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.  

 

Η εμβόλιμη πληρωμή στα λόγια

Ο ίδιος είχε δεσμευτεί τότε για τη λεγόμενη εμβόλιμη πληρωμή, δηλαδή ότι θα έκανε μία διορθωτική κίνηση και θα πλήρωνε κάποια ποσά σε κουτσουρεμένους αγρότες και κτηνοτρόφους μέχρι το Δεκέμβριο. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη και αυτό ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου εκείνη την περίοδο, όπου είχαμε εκτιμήσει ότι το ζήτημα δεν ήταν τι ήθελε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας να κάνει με την εμβόλιμη πληρωμή, αλλά για να γίνει εμβόλιμη πληρωμή θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση! 

Και προφανώς, όπως σημειώναμε, για να γίνει εμβόλιμη πληρωμή, το κράτος-μέλος θα πρέπει να τεκμηριώνει τους λόγους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο που στην περίπτωση της χώρας μας, ο μόνος λόγος είναι το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ισχυριστεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό δεν έγινε πληρωμή παρά την εξαγγελία της από μηνός Οκτωβρίου!

 

Τι θα πληρωθεί τώρα

Σήμερα από το μεσημέρι θα αρχίσουν να φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά της εξόφλησης του υπόλοιπου 30%  της Βασικής Ενίσχυσης. Θα καταβληθεί επίσης  και η λεγόμενη Αναδιανεμητική Ενίσχυση, που είναι μια νέα επιδότηση, η οποία έρχεται να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να καλύψει κατά ένα μέρος τις απώλειες επιδοτήσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων από την κατάργηση της λεγόμενης Πράσινης ΚΑΠ, που εισέπρατταν στο σύνολό της κάθε χρόνο τέτοια εποχή μέχρι και πέρυσι το Δεκέμβριο με την προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η πράσινη ΚΑΠ, που ήταν μία επιδότηση που καταβαλλόταν σε ποσοστό 100% πριν τα Χριστούγεννα, δεν υπάρχει και στη θέση της εφαρμόζεται μια νέα ενίσχυση που ονομάζεται, όπως έχουμε γράψει παλιότερα, Οικολογικά Σχήματα, η οποία θα καταβάλλεται την άνοιξη κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ακόμα δρόμο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπροστά τους για να την εισπράξουν.

Η ενίσχυση που αντικαθιστά την Πράσινη ΚΑΠ, δηλαδή τα Οικολογικά Σχήματα, θα είναι μειωμένη σε σχέση με την Πράσινη ΚΑΠ, θα την εισπράττουν όμως περισσότεροι δικαιούχοι. Εδώ υπεισέρχεται η Αναδιανεμητική Ενίσχυση που θα καταβληθεί σήμερα και είναι μια μικρή σχετικά ενίσχυση η οποία έρχεται να αντισταθμίσει ένα μέρος των απωλειών. Καταβάλλεται για αγροτικές καλλιέργειες μίνιμουμ 10 στρεμμάτων και μάξιμουμ μέχρι 40 στρέμματα, όπως και για τις αροτραίες καλλιέργειες από 20 έως 110 στρέμματα και για την κτηνοτροφία από 10 έως 170 στρέμματα βοσκοτόπων. 

 

«Σπάνε» τα τηλέφωνα 

 Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στα Κέντρα Υποδοχής δηλώσεων που λειτουργούν στον τόπο μας για να ρωτούν τα στελέχη αυτών των γραφείων, που κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, τι τους περιμένει με τις πληρωμές. Ωστόσο μέχρι χθες κανείς δεν μπορούσε μετά βεβαιότητας να απαντήσει, καθώς η κάθε περίπτωση αγρότη και κτηνοτρόφου είναι ξεχωριστή και υπάρχουν προβλήματα που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή και από δικαιούχο σε δικαιούχο. 

Αυτό επιβεβαίωσε η κτηνίατρος και υπεύθυνη του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων στην Καλλονή, Αναστασία Δαούση, τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μία περικοπή και μία εξίσωση των δικαιωμάτων τους που έγινε βίαια και αυτό το αναγνωρίζει και το Υπουργείο, είναι γνωστό άλλωστε τι έγινε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και ποιοι ζητούσαν παραιτήσεις, το να μην καταβληθούν τα Οικολογικά Σχήματα μέσα στις γιορτές, αυτό συνθέτει μια πολύ αρνητική εικόνα για την τοπική οικονομία, καθώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται για πρώτη φορά μετά από χρόνια να κάνουν γιορτές με λιγότερα χρήματα από τις ενισχύσεις τους, ενώ έχουμε σε εξέλιξη και την ελαιοκομική και τη γαλακτοκομική περίοδο και οι παραγωγοί χρειάζονται ρευστότητα για να ανταποκριθούν στα έξοδα. Δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει αντιληφθεί ότι η κτηνοτροφία είναι ατμομηχανή για την οικονομία της Λέσβου, ίσως ακόμα ισχυρότερη και από την οικοδομή. Πόσα επαγγέλματα συνδέονται με την κτηνοτροφία και σε τελική  ανάλυση ακόμα και η αγορά της Λέσβου κάθε χρόνο περιμένει, μέρες Χριστουγέννων, να κινηθεί από τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους και κουράγιο στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Εμείς ως Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων κάνουμε αυτό που πρέπει, δυστυχώς όμως κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς», είπε η κ. Δαούση.

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, που είναι το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Γαία Επιχειρείν, Στρατής Κεφάλας, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το φιάσκο του περασμένου Οκτωβρίου κάνοντας βίαια τη σύγκλιση των δικαιωμάτων, με συνέπεια όλοι να υποστούν τη μέγιστη περικοπή από τον πρώτο χρόνο, έρχεται τώρα με διορθωτικές κινήσεις, με αναπροσαρμογές των δικαιωμάτων, με αναπροσαρμογές της αξίας των δικαιωμάτων.  «Επίσημα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και περιμένουμε να μπουν τα χρήματα της εξόφλησης για να δούμε τι αναλογεί στον κάθε πελάτη μας», είπε ο κ. Κεφάλας. Και συνέχισε: «Υπάρχει αγωνία στον κόσμο, αν και σε ό,τι μας αφορά έχουμε επιβεβαιωθεί καθώς εκτιμούσαμε τα τελευταία 2 χρόνια ότι τα πράγματα δεν θα πήγαιναν καλά. Να δούμε τον τελικό λογαριασμό ο οποίος θα φανεί από τις πληρωμές με την εξόφληση Βασικής Ενίσχυσης και ελπίζουμε να έχουν γίνει οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να περιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος».

Τα παραπάνω από έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που μέχρι τώρα έχει δείξει ότι δεν λειτουργεί αξιόπιστα σε κεντρικό επίπεδο και μένει να φανούν από τις σημερινές πληρωμές, που θα είναι και οι τελικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.  

 

Άλλες πληρωμές

Για τους αγρότες της νησιωτικής περιοχής μας και τους κτηνοτρόφους ευτυχώς που υπάρχει και η Εξισωτική Αποζημίωση, η οποία απευθύνεται σε αρχηγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και είναι μία σημαντική ενίσχυση που καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα το διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Η Εξισωτική Αποζημίωση εκτιμάται ότι φέτος θα καταβληθεί μεταξύ 27 και 29 Δεκεμβρίου ενισχύοντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img