Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Αιματολογικές εξετάσεις στο ιατρείο Αγιάσου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σημαντικό βήμα για τους κατοίκους της ορεινής Αγιάσου αποτελεί η δυνατότητα διενέργειας αιματολογικών εξετάσεων από το Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο αναβαθμίζει αισθητά τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες συμπεριλαμβάνοντας και αυτό το σημαντικό διαγνωστικό κεφάλαιο!

Έτοιμος ο εξοπλισμός

Ήδη το ιατρείο έχει παραλάβει το σχετικό εξοπλισμό και αναμένεται η ενεργοποίηση του φυγοκεντρικού μηχανήματος, ώστε οι γιατροί που στελεχώνουν το Περιφερειακό Ιατρείο να έχουν πλέον τη δυνατότητα και γι’ αυτές τις εξετάσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Κέντρων Υγείας Μυτιλήνης και Πλωμαρίου Ελένη Μακρή, η οποία έχει υπό την αρμοδιότητά της και τα αγροτικά ιατρεία, εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η ένταξη της νέας δυνατότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αγιάσου. Σύμφωνα με την κ. Μακρή οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις που θα καλύπτονται από το Περιφερειακό Ιατρείο δεν θα είναι στο ίδιο εύρος όπως στα μικροβιολογικά εργαστήρια, μια και εδώ θα έχουμε να κάνουμε με μικρότερου μεγέθους μηχανήματα, μέσω των οποίων θα γίνονται συγκεκριμένες εξετάσεις για την κάλυψη βασικών αναγκών.

 

Το πάνελ των εξετάσεων

Το πάνελ των εξετάσεων περιλαμβάνει τις τιμές διαγνωστικών εξετάσεων για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως και επείγοντα γαστρεντερολογικά περιστατικά. Περιλαμβάνονται επίσης οι εξετάσεις σε συγκεκριμένους δείκτες για τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος και γενικό βιοχημικό έλεγχο με 14 δείκτες. Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα για λιπιδαιμικό έλεγχο στους ασθενείς, δηλαδή έλεγχο της καλής και κακής χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και άλλων παραγόντων που προκαλούν την δυσλιπιδαιμία και τροφοδοτούν τους κινδύνους για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Το «πακέτο» του αιματολογικού ελέγχου που θα παρέχεται από το Περιφερειακό Ιατρείο της Αγιάσου, αν και δεν πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένο βιοχημικό εργαστήριο, αρκεί ικανοποιητικά για την καταγραφή βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού και για την πρόληψη, το κυριότερο όμως για να μπορούν οι γιατροί να έχουν μία καλύτερη εικόνα των ασθενών που απευθύνονται ζητώντας ιατρική βοήθεια ως επείγοντα περιστατικά στο ιατρείο. 

Η Ελένη Μακρή

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου η Πρόεδρος των Κέντρων Υγείας Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, Ελένη Μακρή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σημαντικό αυτό βήμα που πρόκειται να γίνει στην Αγιάσο, εκφράζοντας ταυτόχρονα θερμές ευχαριστίες προς τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστο Ροϊλό. Όπως είπε η ίδια «βλέποντας τους καρπούς των προσπαθειών μας αισθανόμαστε ηθικά ικανοποιημένοι γιατί βάζουμε ένα λιθαράκι στον τομέα που υπηρετούμε, κάνοντας ένα βήμα προς τα εμπρός. Όμως δεν θα μιλήσω μόνο ως Πρόεδρος, αλλά θέλω να σας πω ότι ως γιατρός είμαι συγκινημένη γνωρίζοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ύπαιθρο και μπορώντας να εκτιμήσω πόσο σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο θα είναι στα χέρια τους αυτά τα σετ των εξετάσεων, ώστε να παρέχουν ποιοτικότερη περίθαλψη στους ασθενείς τους και από την πλευρά τους οι κοινωνίες των χωριών μας και εν προκειμένω της Αγιάσου και της ευρύτερης περιοχής να μπορούν να ακουμπούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη στα κατά τόπους ιατρεία και εν προκειμένω στο Περιφερειακό Ιατρείο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς να εφησυχάζουμε, επιδιώκοντας την ολοένα και ποιοτικότερη παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους κατοίκους των χωριών μας. Έχοντας καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, τον Διοικητή της οποίας κ. Ροϊλό θέλω θερμά να ευχαριστήσω, γιατί πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας και ανταποκρίνεται στα αιτήματα που του θέτουμε».

Για την κ. Μακρή αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ως Πρόεδρος των Κέντρων Υγείας Μυτιλήνης και Πλωμαρίου έθεσε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για πρώτη φορά σε λειτουργία το σύστημα τηλεϊατρικής ξεκινώντας από την περιοχή του Πλωμαρίου και παρέχοντας τη δυνατότητα για διαγνωστικές εξετάσεις εξ αποστάσεως, με τη συνδρομή νοσοκομείων της δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img