Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αισθητή μείωση των θανάτων στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αισθητά μειωμένοι καταγράφονται το έτος 2023 οι θάνατοι στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και μάλιστα σε βάθος χρόνου δεκαετίας από το 2014. Παρά την αυξητική τάση των χρόνιων νοσημάτων και μάλιστα τους θανάτους σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία πτώση των θανάτων κάτω από τους 1.000 και μάλιστα στα επίπεδα των 920, που είναι ένα σημαντικό ποσοστό για το 2023. Μειωμένοι κατά 9,1% καταγράφονται οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2023 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο η Λέσβος σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο βρίσκεται + 7% πάνω, δηλαδή έχουμε μείωση της τάξης του 16%! 

 

Από το 2014

Ο μέσος όρος των θανάτων από το 2014 μέχρι το 2022 είναι 1.080 θάνατοι, ενώ σε καμία απ’ όλες αυτές τις χρονιές οι θάνατοι δεν μειώθηκαν κάτω από τους 1.000. Σε αντίθεση με το 2023 που τα στοιχεία των θανάτων όχι μόνο δεν σπάνε το φράγμα των 1.000, αλλά μειώνονται περαιτέρω πλησιάζοντας τους 900!

Από το 2014 μέχρι το 2019 οι θάνατοι κυμαίνονται από 1.071 έως 1.131 ανάλογα με τη χρονιά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση, η αύξηση των θανάτων που είχαμε σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση και στη Λέσβο λόγω του κορονοϊού δεν αποτυπώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από το 2020 μέχρι το 2022 οι θάνατοι κυμάνθηκαν από 1.027 έως 1.100.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, Αναστάσιος Μίλκας, στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι οι νέες ιατρικές τεχνολογίες στη διάγνωση προβλημάτων υγείας και στην πρόληψή τους έχουν αποτέλεσμα την μείωση της θνησιμότητας κι ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, το οποίο με πάνω από 400 στεφανιογραφίες έχει προλάβει πολλά εμφράγματα στη Λέσβο. 

Όπως είπε ο γιατρός χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα στοιχεία «το εγχείρημα της δημιουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, αυτό το εργαστήριο που αγαπήσαμε όλοι τόσο πολύ και με τόσο πολύ κόπο στήσαμε στα πόδια του, μπορούμε πλέον να βλέπουμε τους καρπούς του και να είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματά του.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για έναν επιστήμονα και έναν άνθρωπο να βλέπει ότι οι προσπάθειές του επιβραβεύονται με τα αποτελέσματα που μόλις λάβαμε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι θάνατοι στη Λέσβο για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ανέρχονται σε μόλις 920 όταν ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας είναι στους 1.080 θανάτους. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και είμαι ειλικρινά πολύ συγκινημένος, όμως, η μεγάλη μείωση των θανάτων αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια όλων των επαγγελματιών υγείας στον τόπο σας, πρωτίστως του Βοστάνειου και θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζομένους, σε όλους τους γιατρούς, σε όλα τα τμήματα γι’ αυτήν την εξαιρετική δουλειά που καταφέρνουν και φέρνουν εις πέρας κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα επαρχιακό νοσοκομείο στην ακριτική μας Ελλάδα», είπε ο γιατρός.

 

Ο Γ. Καμπούρης

 Από τη δική του πλευρά ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, σχολιάζοντας τα στοιχεία εξέφρασε και ο ίδιος την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι «αυτό που λέω κατά καιρούς είναι ότι εργαζόμαστε καθημερινά προσηλωμένοι για να αναβαθμίζουμε τις συνθήκες της παρεχόμενης περίθαλψης, κάνουμε καθημερινά μικρά βήματα για την υγεία των ανθρώπων που υπηρετούμε, τα οποία αποτελούν μεγάλους σταθμούς. Από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο το οποίο έχει τεράστια συνεισφορά μέχρι τη συσκευή εξάχνωσης του προστάτη με τη μέθοδο turis  που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους και μεγάλης ηλικίας από την ύπαιθρο να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, χωρίς να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Γιατί αν δεν είχαμε κάνει αυτούς τους εκσυγχρονισμούς υπάρχουν ασθενείς που δεν θα ταξίδευαν ποτέ εκτός Λέσβου για να λύσουν το πρόβλημά τους, προτιμώντας να βιώνουν μία δύσκολη καθημερινότητα και να παίρνουν πολλά φάρμακα», κατέληξε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img