Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η συμμετοχή στην προκήρυξη για 2.260 θέσεις που θα καλυφθούν για 8 μήνες με μισθό 614 ευρώ

Ξεκίνησε την Παρασκευή η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα που αφορά την πρόσληψη 2.260 υπαλλήλων σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης -ΥΠΥΤ), που θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η κατανομή των θέσεων ανά Υπηρεσία, εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός προσλήψεων θα γίνει στη Λέσβο, προκειμένου να καλυφθούν κενά τόσο σε Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, όσο και στις Υπηρεσίες Ασύλου. Ο “καθαρός” μισθός θα είναι ίσος με τον κατώτατο βασικό, δηλαδή 614 ευρώ, με πλήρη απασχόληση, 8μηνης διάρκειας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ
  • Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • Μακροχρόνια άνεργοι
  • Άνεργοι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι άνω των 29 ετών
  • Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Στον διαγωνισμό δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι τοποθετήθηκαν, εφόσον απασχολήθηκαν και ασφαλίστηκαν στα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας την τελευταία 5ετία.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης -ΥΠΥΤ) και πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Οι αιτήσεις

Οι δυνητικά ωφελούμενοι υποβάλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής και επιλέγουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους γίνεται, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinophelous-kharaktera.

Οι άνεργοι, που υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής κατατάσσονται σε Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, με βάση το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, την αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω, το ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2021, ατομικό ή οικογενειακό, την ηλικία, τον αριθμό ανήλικων τέκνων, αν είναι γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και αν είναι δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Εισοδηματικά κριτήρια

Η μοριοδότηση με βάση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοτελούς εισοδήματος) διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ατομικό 5.000,01 – 8.000 ευρώ: 20 μόρια
  • Οικογενειακό 10.000,01 – 16.000 ευρώ: 20 μόρια
  • Ατομικό 8.000,01 – 12.000 ευρώ: 10 μόρια
  • Οικογενειακό 16.000,01 – 26.000 ευρώ: 10 μόρια
  • Αριθμός ανήλικων τέκνων: 10 μόρια για κάθε παιδί
  • Ατομικό άνω των 12.001 ευρώ: 0 μόρια
  • Οικογενειακό άνω των 26.001 ευρώ: 0 μόρια
  • Ηλικία: 18 έως 29 ετών: 15 μόρια, 30 έως 44 ετών: 25 μόρια, 45 έως 54 ετών: 35 μόρια και 55 ετών και άνω 45 μόρια.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στην μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στην βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού.

Οι πληροφορίες για τα υπόλοιπα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων προέρχονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ και αντλούνται αυτεπάγγελτα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων: www.dypa.gov.gr.

Η δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση/προώθηση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (όπως ενδεικτικά οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση, σε προστατευμένο περιβάλλον προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους προς την επίτευξη του στόχου της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. 

Παράλληλα τα προγράμματα κατάρτισης θα συνδέονται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων σύμφωνα με τις πραγματικές εξατομικευμένες ανάγκες των ανέργων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά την διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας, ούτως ώστε να έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img