Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ακριβό το νερό, αλλά όχι το ακριβότερο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν πληρώνει τελικά η Μυτιλήνη το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, ειδικά το τελευταίο διάστημα μετά από την απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων, που όμως “σκόνταψε” στα Δημοτικά Συμβούλια. Σύμφωνα με αναλυτική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης, Μιχάλη Μαραμπούτη και σε απάντηση των όσων ελέχθησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Δευτέρα, προκύπτει ότι υπάρχουν Δήμοι, όπως της Κέρκυρας, όπου τα τιμολόγια είναι ακόμη πιο αυξημένα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το νερό είναι φθηνό στη Λέσβο. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, δημοσιοποίησε χθες την επιστολή – απάντηση του κ. Μαραμπούτη, για να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν για το ποσοστό που συνεισφέρει ο κάθε Δήμος στα έσοδα της ΔΕΥΑΛ, ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας αναφέρει κατ’ αρχήν ότι η Υπηρεσία για τον λόγο ότι προχωρά σε ενιαίες τιμολογήσεις σε όλο το νησί δεν ξεχωρίζει την δυτική από την ανατολική Λέσβο κατά τον υπολογισμό χρηματοοικονομικού κόστους, προκειμένου να θεσπίσει την τιμολογιακή της πολιτική, αλλά ούτε είναι εφικτό να υπάρξει διαφορετική τιμολόγηση σε 74 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Η αναλογία εσόδων στο έτος 2022 ήταν 60,69% για τον Δήμο Μυτιλήνης και 39,31% για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, βεβαιωμένα έσοδα έτους 2022 προ ΦΠΑ.

Σχετικά με το τιμολόγιο χρεώσεων κατανάλωσης της ΕΥΔΑΠ, στην Αθήνα, που ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης υποστηρίζοντας ότι είναι κατά πολύ φθηνότερο από το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ, ο Μ. Μαραμπούτης τονίζει ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση αντιστοιχούσαν σε τιμές ανά κυβικό και όχι στην τιμή του παγίου, παραθέτοντας τον σχετικό πίνακα σε αντιστοιχία με τις προτεινόμενες τιμές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης:

                 ΕΥΔΑΠ                               ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ Δ.Ε ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 • 0-5 κ.μ.                  0,35 €/κ.μ.                             0-5 κ.μ.                        0 €/κ.μ.
 • 5-20  κ.μ.               0,64 €/κ.μ.                             5-9 κ.μ.                        0 €/κ.μ. 
 • 20-27  κ.μ.             1,83 €/κ.μ.                           10-30 κ.μ.                 0,90 €/κ.μ.
 • Άνω των 35 κ.μ.    3,2 €/κ.μ.                             31-60 κ.μ.                 1,30 €/κ.μ.

Για 9 κ.μ. κατανάλωση ανά τρίμηνο: 

            ΕΥΔΑΠ                                   ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ Δ.Ε ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 •        13,00€/τριμ.                                                          17,00€/τριμ.

Για 31 κ.μ.  χαμηλή κατανάλωση:

            ΕΥΔΑΠ                                    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ Δ.Ε ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 •            66,20€/τριμ.                                                       52,37€/τριμ.

Για 51 κ.μ. μέση συνήθης κατανάλωση: 

           ΕΥΔΑΠ                                    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ  Δ.Ε ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 •       178,22€/τριμ.                                                  95,92€/τριμ. **

Επίσης, ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας παραθέτει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Κερκύρας, ενός Δήμου παρόμοιου με του δικού μας, με την διαφορά ότι τουριστικά είναι από τους πρώτους στην χώρα, που σημαίνει μεγάλη  επισκεψιμότητα – μεγαλύτερος τζίρος και ακριβότερη από μας.

Πάγιο 18,25€/τρίμηνο

Κλίμακα 0-12           0€

 • 13-25         1,185€   
 • 26-50         1,35€  
 • 51-75         1,80€
 • 76-100        2,735€ 
 • 101-500      3,30€

Κλείνοντας ο Μ. Μαραμπούτης τονίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν στάθηκε καθόλου στις υποχρεώσεις του Δήμου βάσει του νόμου του Καλλικράτη προς την ΔΕΥΑΛ, ούτε δόθηκε η απαραίτητη σημασία στα κόστη που αναφέρθηκαν για την εξασφάλιση της λειτουργίας της ανά έτος.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγιάννης ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας για την επιστολή του σχετικά με τα θέματα της δικής του αρμοδιότητας και ειδικά «για την λογική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΛ στις χρεώσεις των καταναλώσεων νερού των δημοτών – καταναλωτών της Δ.Ε. Μυτιλήνης συγκρινόμενες μάλιστα με εκείνες των Αθηνών (ΕΥΔΑΠ) και της ΔΕΥΑ Κερκύρας, που αποτελεί μια αντίστοιχη με την Μυτιλήνη νησιωτική περιοχή. Είμαι βέβαιος, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και τα άξια στελέχη και το προσωπικό της ΔΕΥΑΛ, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση ακόμη καλύτερων και συμφερότερων υπηρεσιών προς τους δημότες του νησιού μας και ειδικά του Δήμου Μυτιλήνης», καταλήγει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img