Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ακρωτηριασμένος για λίγες εκατοντάδες ευρώ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Πρόκειται για παιδί πολύτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας, η οποία απευθύνει έκκληση στην τοπική κοινωνία για μία μικρή βοήθεια, ώστε να ταξιδέψει τέλος του μηνός στην Αθήνα για να του προσαρμόσουν τεχνητό πόδι 
  • Ο 21χρονος που έμεινε ανάπηρος τον Οκτώβριο μετά από τροχαίο στη Θερμή είναι το πρώτο παιδί πενταμελούς πολύτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας της Μυτιλήνης

 Είναι κάποιες στιγμές που οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη και αυτό συνέβη μόλις τον περασμένο Οκτώβριο για τον 21χρονο Μπάμπη, ένα παλικάρι από τη Μυτιλήνη, γιος πολύτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας, ο οποίος έχασε το αριστερό του πόδι μετά από τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Θερμή. 

Ο 21χρονος κινούνταν με το μηχανάκι του στο δρόμο όταν συγκρούστηκε με τρακτέρ και η ρόδα του αγροτικού μηχανήματος συνέθλιψε το ένα του πόδι. Μετά την εισαγωγή του στο Βοστάνειο οι γιατροί άμεσα έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του σε νοσοκομείο των Αθηνών, πράγμα που έγινε και ο νεαρός εισήχθη στο Γεώργιος Γεννηματάς, όπου οι γιατροί έδωσαν έναν αγώνα με επεμβάσεις και μοσχεύματα με την ελπίδα να σώσουν το πόδι του. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν και κάτω από την απειλή να κινδυνεύσει η ζωή του νέου προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του ποδιού από το ύψος του μηρού. Αυτή ήταν η ώρα που όλα ανατράπηκαν σε μία στιγμή για την οικογένεια, καθώς ο Μπάμπης έχοντας τη μητέρα του και τρία μικρότερα αδέλφια καθώς και δύο δικά του αγοράκια έπρεπε έστω και με ένα πόδι να… σταθεί ξανά στα πόδια του ως ο μόνος ενήλικος άντρας της οικογένειας!

Ο 21χρονος δεν μπορεί να εργαστεί για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του και έχει υποβάλει δικαιολογητικά αναμένοντας να περάσει από Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να του χορηγηθεί κάποιο αναπηρικό επίδομα. Την ίδια ώρα η οικογένεια κάνει προσπάθεια ώστε ο ίδιος να μπορέσει να ξαναπερπατήσει με τη βοήθεια τεχνητού μέλους, ωστόσο λείπουν από το σπίτι μερικές εκατοντάδες ευρώ για να μπορέσει να καλύψει τη διαφορά.

 

Με αξιοπρέπεια που αφοπλίζει

Η αξιοπρέπεια της 41χρονης μητέρας του Μπάμπη πραγματικά αφοπλίζει. Μιλήσαμε μαζί της χθες και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια καθώς η ίδια είναι άνεργη έχοντας ένα αγοράκι στην εφηβεία 16 ετών και άλλα δύο αδέλφια δίδυμα, 6 ετών, η γυναίκα προσπαθεί να τα καταφέρει μόνη της. Αποφεύγοντας να μιλήσει για το πρόβλημα του βιοπορισμού που αντιμετωπίζει καθώς το σπίτι έχει και άλλες ανάγκες και χρειάζεται μία γενικότερη υποστήριξη εστιάζει στο τεχνητό μέλος που έχει ανάγκη το παιδί της. 

Αυτό που σημείωσε είναι ότι «χρειαζόμαστε 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος του μηνός για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα και ο Μπάμπης μου, ο γιος μου να ξαναπερπατήσει, να σταθεί και στα δύο του πόδια. Το προσθετικό μέλος μας είπαν ότι στοιχίζει 4.200 ευρώ και η εταιρεία χρειάζεται μία προκαταβολή της τάξης των 2.500 ευρώ για τα οποία έχω μαζέψει 1.000 ευρώ και πρέπει να βρούμε άλλα 1.500 ευρώ». Και συνέχισε: «Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που θα δεχόμασταν σε καμία περίπτωση να γίνουμε παράθυρα των αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών για να συγκινήσουμε το πανελλήνιο, ενδεχομένως σε μια τέτοια περίπτωση να αντιμετωπίζαμε  άμεσα το οικονομικό μας πρόβλημα, δεν είναι όμως το ζητούμενο για εμάς. Το τεχνητό μέλος αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για το ποσό των 4.200 ευρώ, όπως μας είπαν, ενώ εμείς θα πρέπει να καταβάλουμε 2.500 ευρώ  προκαταβολή για να το προσαρμόσουν τέλος του μηνός στο παιδί μου. Από αυτά έχω μαζέψει από φίλους και συγγενείς 1.000 ευρώ. Αν είχα εργασία σήμερα δεν θα μιλούσαμε, δυστυχώς όμως δεν έχω δουλειά και καταλαβαίνετε ότι με τέσσερα παιδιά που μεγαλώνω μόνη μου και το ένα ακρωτηριασμένο τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δόξα τω Θεώ όμως τα φέρνουμε βόλτα», είπε η 41χρονη μητέρα. Ενδεχομένως η 41χρονη να μην γνωρίζει καλά τα κοστολόγια για τα τεχνητά μέλη καθώς το ποσό που αναφέρει φαίνεται μικρό, ωστόσο η ίδια σημειώνει ότι καθοδηγείται από το γιατρό τους και ότι με 2.500 ευρώ στο κομμάτι της δικής της συνεισφοράς έχοντας συγκεντρώσει η ίδια τα 1.000 ευρώ, το παιδί της θα μπορέσει να αποκτήσει το τεχνητό μέλος για την απώλεια του αριστερού του ποδιού.

Η οικογένεια ελπίζει ότι θα μπορέσει μέχρι τις 20 του μηνός, που είναι η ημερομηνία που πρέπει να ταξιδέψει στην Αθήνα, να έχει συγκεντρώσει τα χρήματα και παρόλο που η 41χρονη μητέρα με μεγάλη αξιοπρέπεια δεν το αναφέρει είναι εμφανές ότι από το σπίτι λείπουν βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους. Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο νοικοκυριό χρειάζεται γενικότερα ενίσχυση σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον 21χρονο και σίγουρα η όποια βοήθεια με τρόφιμα και άλλα είδη θα στήριζε τη 41χρονη μάνα που μεγαλώνει τα τέσσερα παιδιά της έχοντας και δύο εγγονάκια από τον γιο της, τα οποία είναι ενός και 2 ετών.

Τα Νέα της Λέσβου αναδεικνύουν την ανθρώπινη ιστορία της πολύτεκνης οικογένειας και του 21χρονου τραυματία χωρίς φωτογραφίες ούτε από τη μητέρα, ούτε από τον ακρωτηριασμένο νέο. Κρατήσαμε τα τηλέφωνά τους τα οποία έχουμε την άδεια να διαθέσουμε σ’ όποιον τα ζητήσει από τα γραφεία της εφημερίδας για να βοηθήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

 

Με τα μάτια γειτόνων 

Τα Νέα της Λέσβου δεν στάθηκαν μόνο στην μαρτυρία της μητέρας και στην εικόνα της οικογένειας αλλά επιδίωξαν να μιλήσουν και με ανθρώπους από την ίδια γειτονιά οι οποίοι  επισήμαναν ότι η μητέρα αγωνίζεται να μεγαλώσει τα παιδιά της. Μάλιστα ένας από τους γείτονες συγκινημένος αναφερόμενος στη φτώχεια τους υπογράμμισε ότι «τα δυο παιδιά (σ.σ. εννοώντας προφανώς στα δίδυμα) πηγαίνουν στο σχολείο με μία σχολική τσάντα την οποία μοιράζονται»!

Ενδεχομένως οι μερικές εκατοντάδες ευρώ που λείπουν από αυτήν την οικογένεια για να μπορέσει να αποκτήσει ένα τεχνητό μέλος το ένα της παιδί, για κάποιους από εμάς να αποτελούν ένα μέρος των χριστουγεννιάτικων δαπανών για τα ψώνια του Δεκεμβρίου ή τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και αυτή είναι η γιορτινή, η φωτεινή πλευρά των Χριστουγέννων. Στην άλλη πλευρά πίσω από τη λάμψη και τα φώτα βρίσκονται οικογένειες που δίνουν αγώνα για να βρουν λίγα χρήματα, να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, τα αναγκαία για το τραπέζι και το μεγάλωμα των παιδιών. Μια τέτοια μονογονεϊκή οικογένεια είναι αυτή που αναδεικνύουν σήμερα τα Νέα της Λέσβου, που μας χρειάζεται όλους. Ας τη βοηθήσουμε. Αυτοί που μπορούν για όσους δεν μπορούν…

spot_img

More articles

spot_img