Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ακύρωσε τον πλειστηριασμό του σπιτιού του δημόσιος υπάλληλος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Νέους δρόμους για την αποτροπή πλειστηριασμών όταν υπάρχει μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δανείων οφειλετών και της αξίας της πρώτης κατοικίας για μικρά δάνεια ανοίγει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, το οποίο αποδέχτηκε την προσφυγή δημόσιου υπαλλήλου της περιοχής μας, που παρά τη θέση του, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του υπόλοιπου του δανείου του, ποσού 17.000 ευρώ. Η τράπεζα προχώρησε τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, της κατοικίας του και ο δανειολήπτης προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο με δικηγόρο τον Παναγιώτη Τσακύρη, ο οποίος ανέδειξε στο δικαστήριο τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του χρέους και της αξίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και τις συνέπειες ότι η οικογένεια θα βρεθεί στο δρόμο για 17.000 ευρώ. Με την απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του μπλοκάροντας τον πλειστηριασμό του ακινήτου λόγω της αξίας της κατοικίας του, που εκτιμάται στις 100.000 ευρώ. 

Η συνήθης τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται σε αυτόν που χάνει την κατοικία του, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση του δημόσιου υπαλλήλου η έδρα έκρινε ότι πρέπει να ευνοηθεί ο δανειολήπτης ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να σώσει το σπίτι του και από κει και πέρα η τράπεζα να βρει άλλο τρόπο να εισπράξει τα χρήματά της. Ουσιαστικά με την απόφασή του το δικαστήριο ακυρώνει τον πλειστηριασμό σώζοντας την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, δεν υπάρχει όμως κάποια απόφαση ή υπόδειξη για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς πλέον θα πρέπει η τράπεζα να προχωρήσει σε διακανονισμό με τον δανειολήπτη στον οποίο να μπορεί ο ίδιος να ανταποκρίνεται καταβάλλοντας μικρές δόσεις.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο δικηγόρος κ. Τσακύρης έκανε λόγο για απόφαση-σταθμό, καθώς «παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει άλλο περιουσιακό στοιχείο για να ικανοποιηθεί η τράπεζα- δανειστής, και παρά το γεγονός πως η προστασία πλέον της πρώτης κατοικίας διά νόμου δεν υφίσταται, εντούτοις θεωρείται καταχρηστική, υπερβαίνουσα τον οικονομικό και κοινωνικό σκοπό του δικαιώματος η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός του ακινήτου του οφειλέτη, αφού η απαίτηση αποτελεί το ένα πέμπτο περίπου της αξίας της κατασχεθείσας περιουσίας και ο πλειστηριασμός της αποτελεί δυσανάλογο μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας, υπερβαίνουσα τα ανεκτά όρια θυσίας του και είναι υπέρμετρα επαχθής. Ως εκ τούτου η επισπευδόμενη εκτέλεση είναι άκυρη, καταχρηστική ως αντιβαίνουσα ευθέως στην αρχή της αναλογικότητας», είπε ο κ. Τσακύρης εκφράζοντας την ικανοποίησή του και τονίζοντας για ακόμη μία φορά το γεγονός πως η Δικαιοσύνη αποτελεί καταφύγιο για τον κάθε πολίτη που ζητά το δίκιο του και το μοναδικό θεσμό που είναι αρμόδιος να ερμηνεύει το νόμο  αποτελεσματικά προς επίτευξη της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας των συναλλαγών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img