Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ακύρωση εκδρομών σε όλη την Πρωτοβάθμια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αναστάτωση έχει προκαλέσει η οριζόντια ακύρωση σχολικών εκδρομών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά το σχετικό ΦΕΚ του 2014 που ενεργοποιήθηκε τώρα, 9 χρόνια μετά και μάλιστα λίγο πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς. 

Το συγκεκριμένο ΦΕΚ αφορά την υποχρεωτικότητα ύπαρξης ειδικών καθισμάτων για παιδιά κάτω του 1μισι μέτρου και έως 36 κιλά, απόφαση που αφορά ως επί το πλείστον νηπιαγωγεία αλλά και δημοτικά, αφού μέχρι και την ΣΤ’ δημοτικού ενδέχεται οι μαθητές να εμπίπτουν στα ανωτέρω κριτήρια ύψους και βάρους. 

Όπως ανέδειξαν τα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους, η προκείμενη οριζόντια απόφαση με τις μαζικές ακυρώσεις των εκδρομών σε νηπιαγωγεία αλλά και στα δημοτικά, έφερε αναστάτωση στο σύνολο της σχολικής κοινότητας και στη Λέσβο, δεδομένου ότι είχαν προγραμματιστεί σχολικές εκδρομές καιρό πριν, ενώ όπως είναι ευνόητο είχαν δοθεί και προκαταβολές και όλα αυτά μόλις 15 ημέρες πριν την λήξη των μαθημάτων στις 15 Ιουνίου. 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  Δημήτρη Βούλγαρη, ο ίδιος δήλωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είναι ξεκάθαρο και ότι δεν επιδέχεται παρερμηνεία η απόφαση για τα ειδικά καθίσματα, καθώς αφορά το σύνολο των λεωφορείων που ναυλώνονται για σχολικές εκδρομές, ακόμη κι εκείνα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια προκειμένου να μετακινηθούν οι μαθητές στα κατά τόπους σχολεία στα χωριά. 

Θυμίζουμε ότι από μέρους των τουριστικών πρακτόρων και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ είχε τεθεί το ενδεχόμενο παρερμηνείας του ΦΕΚ, λέγοντας ότι πιθανότατα αφορούσε τα κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μια ερμηνεία που είχε βάση, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του 2020, που αφορούσε αποκλειστικά τα σχολικά λεωφορεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ωστόσο στην περίπτωση που εξετάζεται τώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως δήλωσε ο κ. Βούλγαρης. 

«Είναι απόλυτα κατανοητή όλη αυτή η αναστάτωση που προκλήθηκε, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την χρονική περίοδο ενεργοποίησης της σχετικής ΚΥΑ. Επρόκειτο για μια συνήθεια ετών, στην οποία προσέβλεπαν κάθε χρόνο οι μαθητές κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Ενδεχομένως η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη», σχολιάζει ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

 

«Έπρεπε να είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών νωρίτερα»

Από την πλευρά των γονιών, οι οποίοι είναι οι κύριοι δέκτες παραπόνων για τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, μαζί με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Καρίπης, δήλωσε στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’: «Όταν μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών μας δεν πρέπει να το διαπραγματευόμαστε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ωστόσο η αντίθεσή μας έχει να κάνει με την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, τώρα που έχει καλοκαιριάσει και τα παιδιά μας ανυπομονούσαν για μια σχολική εξόρμηση εδώ και πολύ καιρό. Να εφαρμοστεί η απόφαση, αλίμονο, βεβαίως να προμηθευτούν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων τα ειδικά καθίσματα. Απλώς η απορία και η αγανάκτηση όλων είναι γιατί έπρεπε να ακυρωθούν όλες οι εκδρομές «τελευταία στιγμή» και όχι να βρεθούν νωρίτερα τρόποι, ούτως ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των παιδιών μας», τονίζει ο κ. Καρίπης.

spot_img
- Advertisement -

More articles