Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Αλχημείες και παρατράγουδα!


  • Αυτοπροτάθηκε για Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης ο Κ. Φραγκόπουλος, λαμβάνοντας 10 ψήφους έναντι του Δ. Χατζηγιάννη που επανεξελέγη με 15 ψήφους
  • Επέστρεψαν στη “Συνεργασία Δυτικής Λέσβου” ο Στρ. Ζαφείρης, η Μ. Τσάκου και η Ελ. Πίτσα, αλλά με επικεφαλής πλέον τον Στ. Αποστόλου!

Αλχημείες και παρατράγουδα σημειώθηκαν χθες στις διαδικασίες για τις δημαιρεσίες στους δύο Δήμους του νησιού μας, όπως είχε φανεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας από το έντονο παρασκήνιο και τις ανεξαρτητοποιήσεις της τελευταίας στιγμής από Δημοτικούς Συμβούλους των Δημοτικών Αρχών, αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στο Δήμο Μυτιλήνης, ο Κώστας Φραγκόπουλος, που λειτουργεί από την αρχή της θητείας ως ξένο σώμα αλλά δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη Κύτελη με την οποία εξελέγη, κατάφερε να κάνει την έκπληξη θέτοντας υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και λαμβάνοντας μάλιστα 10 ψήφους, έναντι του Δημοσθένη Χατζηγιάννη, που τελικά επανεξελέγη με 15 ψήφους. Στην Οικονομική Επιτροπή θα έχουν λόγο πλέον και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μέσω του Παναγιώτη Ανδριώτη που εξελέγη με 4 ψήφους, ενώ και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τακτικό μέλος θα είναι για την επόμενη διετία η Βάσω Χοχλάκα, που επίσης εξελέγη με 4 ψήφους. 

Από τις δημαιρεσίες στο Δήμο Μυτιλήνης χθες το απόγευμα

Στα αξιοσημείωτα των δημαιρεσιών στο Δήμο Μυτιλήνης ήταν επίσης η απουσία του Συμεών Χαραλάμπους, που ανεξαρτητοποιήθηκε την Παρασκευή (για να κάνει την ζημιά στην παράταξη Κύτελη, να εκλέξει 5 μέλη στις Επιτροπές και την έκανε), αλλά δεν εμφανίστηκε για να ψηφίσει, όπως επίσης δεν συμμετείχαν ο Παναγιώτης Βάλεσης και η Εριφύλη Γιαννάκα, που όλοι μαζί αποτελούν την ομάδα των 6 ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων. Παρόντες όμως ήταν ο Παναγιώτης Ανδριώτης, η  Βάσω Χοχλάκα και ο Γιώργος Κατζανός, δίνοντας το στίγμα τους με τη νέα εγκύκλιο που έδωσε ρόλο και λόγο στα ανεξάρτητα μέλη.

Παρά την υποψηφιότητα του Κώστα Φραγκόπουλου, τελικά το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου παρέμεινε ως είχε, με Πρόεδρο τον Δημοσθένη Χατζηγιάννη, Αντιπρόεδρο τον Θεόδωρο Βουνατσή (από την παράταξη Μαμάκου) και Γραμματέα τη Μαρία Ζερβού (από την παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη”). 

Στην 9μελή Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμαρχος όρισε τρία μέλη, τον Παναγιώτη Κατσαβέλλη (ως Πρόεδρο), τον Στρατή Δαγκλή και την Δήμητρα Αλεξανδρή και επίσης εξελέγησαν από την παράταξή του ο Παράσχος Μανούσος και ο Στρατής Τζιμής. Από την παράταξη Μαμάκου εξελέγη ο ίδιος, από την παράταξη Χιωτέλλη εξελέγη επίσης η ίδια, όπως και η Νίκη Τσιριγώτη από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Όπως προαναφέραμε, από τους ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη ο Παναγιώτης Ανδριώτης.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ορίστηκαν από τον Δήμαρχο ο Κώστας Κουνέλλης, ο Μιχάλης Φραντζέσκος και ο Παναγιώτης Τσακύρης και εξελέγησαν από την παράταξή του ο Στρατής Δαγκλής και ο Γιάννης Άνεμος. Από την μείζονα αντιπολίτευση εξελέγη ο Γιάννης Βατός, από την παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη” η Βασιλική Ανδρεαδέλλη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Στρατής Κόμβος και από τους ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους η Βάσω Χοχλάκα.

Αρχηγός ο Αποστόλου!

Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου τώρα, το παρασκήνιο ήταν ακόμη πιο έντονο και ήρθε στο προσκήνιο κατά την έναρξη των δημαιρεσιών όταν τέθηκε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Στρατή Ζαφείρη, της Μαριάνθης Τσάκου και της Ελένης Πίτσα από την παράταξη “Συνεργασία Δυτικής Λέσβου”, η οποία απέσυρε την στήριξή της από την Δημοτική Αρχή την προηγούμενη εβδομάδα, αφού είχε προηγηθεί η απόφαση του Ταξιάρχη Βέρρου για την διακοπή της συμπόρευσης των δύο πλευρών. Τα δύο μέλη και ο επικεφαλής (!) ζήτησαν να επιστρέψουν στην παράταξη στην οποία κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε μείνει ως μέλος μόνο ο Στέφανος Αποστόλου, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε πρόταση από τον Δήμαρχο για να αναλάβει καθήκοντα Αντιδημάρχου. 

Βάσει του Κανονισμού, ο κ. Αποστόλου, ως επικεφαλής πλέον, κλήθηκε να δηλώσει αν δέχεται την επιστροφή των τριών μελών και απάντησε θετικά, αν και οι σχέσεις του με τον Στρατή Ζαφείρη κλονίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και δεν αναμένεται να αποκατασταθούν, δεδομένου μάλιστα ότι ο πρώην Δήμαρχος Μανταμάδου θα συνεχίζει να στηρίζει την παράταξη Βέρρου, βάσει της σύμπραξης που είχε συμφωνηθεί στις αρχές της θητείας της Δημοτικής Αρχής. Κατά τα λοιπά, η παράταξη Βέρρου όχι μόνο δεν έχασε από τις αλχημείες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αλλά αντιθέτως βγήκε κερδισμένη αφού κατάφερε να ελέγχει επτά από τα εννέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Πιο αναλυτικά, η σύνθεση του Προεδρείου παρέμεινε και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου αμετάβλητη, με Πρόεδρο τον Στρατή Γελαγώτη, Αντιπρόεδρο τον Γιώργο Καραθανάση από την παράταξη Χήρα και Γραμματέα την Μαριάνθη Τσάκου από την παράταξη “Συνεργασία”.

Στην Οικονομική Επιτροπή ο Δήμαρχος όρισε ως μέλη τον Ιορδάνη Ιορδάνου, την Ζαχαρούλα Ιωακείμ και την Αφροδίτη Βατή και εξελέγησαν από την παράταξή του ο Γιώργος Αλάνης και ο Κώστας Πάππος. Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εξελέγη ο Νίκος Χήρας, από την παράταξη “Συνεργασία” ο Στέφανος Αποστόλου, από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Γιάννης Συκάς και ο Στρατής Αλεξίου ως ανεξάρτητος.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο Τ. Βέρρος όρισε ως μέλη την Ασανούλα Γιαννή, τον Ανδρέα Αξή και τον Μιχάλη Ρούσση και εξελέγησαν από την παράταξή του η Ιωάννα Κατανάκη και η Ζαχαρούλα Ιωακείμ. Από την παράταξη Χήρα εξελέγη ο Λευτέρης Κοτζαμάνης, από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Γιώργος Σαλταμάρας, από την “Συνεργασία” η Ελένη Πίτσα και από τους ανεξάρτητους ο Στρατής Αλεξίου.