Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΛΥΦΑΝΤΩΝ: «Μας προειδοποιούν με κατάσχεση για 4.046 ευρώ, ενώ μας οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ»


Την οικονομική ασφυξία που προκαλεί στις επιχειρήσεις των νησιών μας η καθυστέρηση των πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου αποτυπώνει, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, η περίπτωση του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αλυφαντών, μιας μεγάλης επιχείρησης την οποία έχουν συστήσει οι ψαράδες της Λέσβου και μάλιστα με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς διοχετεύουν αλιεύματα στην Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου έχουν προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας στο Συνεταιρισμό, με συνέπεια να έχουν μείνει σε εκκρεμότητα φορολογικές οφειλές, ύψους 4.046 ευρώ, για τις οποίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων απέστειλε έγγραφο προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα αν δεν γίνει τακτοποίηση.  

Το παράλογο σε αυτήν την ιστορία είναι ότι το Κράτος προειδοποιεί με δεσμεύσεις λογαριασμών το Συνεταιρισμό, όταν οφείλει πάνω από 10.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου! Ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού που ουσιαστικά ασκεί καθήκοντα προέδρου, Μιχάλης Καραντώνης (και έχει σημασία καθώς είναι παλιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας)  ξέσπασε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου, καθώς όπως είπε «μας προειδοποιούν ότι θα δεσμεύσουν τους λογαριασμούς μας και άμεσα ανταποκριθήκαμε κάνοντας ρύθμιση, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα απειληθεί η βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού, αν όχι και να τιναχτούμε στον αέρα. Πρόκειται για οφειλή 4.046 ευρώ, τα οποία υπολογίζαμε να καταβάλουμε περιμένοντας την επιδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς μας οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ, ίσως είναι και 15.000 ευρώ για όλο το χρόνο. Δεν έχω αυτή τη στιγμή την ακριβή εικόνα, θα πρέπει να μιλήσω με το λογιστή μας.  Τα μεταφορικά κόστη είναι δυσβάσταχτα και όταν το Ισοδύναμο δεν καταβάλλεται στην ώρα του, ιδιαίτερα σε μία επιχείρηση, όπως είναι ο Συνεταιρισμός μας, τότε είναι αναπόφευκτα τα προβλήματα ρευστότητας και η καθυστέρηση από πλευράς μας στην πληρωμή κάποιων υποχρεώσεων. Δεν μπορεί όμως από τη μία το Κράτος να σου οφείλει πάνω από 10.000 ευρώ και την ίδια ώρα να σε απειλεί να σε καταστρέψει επειδή του χρωστάς 4.046 ευρώ! Θα μπορούσε να γίνει συμψηφισμός. Δυστυχώς όμως δεν τον κάνουν», είπε αγανακτισμένος ο κ. Καραντώνης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img