Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Αλλαγές στα πιστοποιητικά COVID

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε ήδη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού στους 6 και 9 μήνες αντίστοιχα, καθώς οι χώρες εναρμονίζονται ώστε να υπάρχει ίδιο χρονικό διάστημα ισχύος για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι τώρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ισχύ 7 μηνών και το πιστοποιητικό νόσησης τριών μηνών.

Η παράταση των πιστοποιητικών εμβολιασμού αφορά όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση δεν έχουν περιορισμό χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού τους, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

 

Τι ισχύει

Αρχικά, στην ΚΥΑ για τα μέτρα και τα πιστοποιητικά επισημαίνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται: Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 9 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με τα μέτρα και τις ρυθμίσεις για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Στους 6 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται: Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό, εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test).

Για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από δημόσια αρχή, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή εργαστήρια αναφοράς, δημόσια ή ιδιωτικά, και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 180 ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορονοϊό δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (των 9 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια 180 ημέρες.


ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ 4η ΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ

Δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου 

Σύσταση για τέταρτη δόση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, δίνει με απόφαση της η Επιτροπή εμβολιασμών στη χώρα μας.

  • Η δεύτερη αναμνηστική δόση – όπως χαρακτηρίζεται η τέταρτη δόση – με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση – δηλαδή την τρίτη δόση – θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες, καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.
  • Η 4η δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση, δηλαδή την 1η αναμνηστική.
  • Τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.
  • Ο εμβολιασμός με την 2η αναμνηστική δόση – δηλαδή την 4η δόση – είναι προαιρετικός, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτόν και δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά.
  • Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών θα ανοίγει σταδιακά. Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.

Πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την 3η δόση.

  • Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα.
  • Για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Σε επίπεδο Λέσβου οι υγειονομικοί φορείς είναι ενημερωμένοι, όπως επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, ο οποίος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι και ως νοσοκομείο για την δεύτερη αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τις οδηγίες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, η οποία συστήνεται για κάθε ενδεχόμενο στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας»

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img