Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, προχώρησε η κατάθεσή του στη Βουλή, με την αναθεωρημένη έκδοσή του να φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη τον έντονο προβληματισμό που προκάλεσε, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα των στειρώσεων. Ταυτόχρονα αγγίζει το ζήτημα της κακοποίησης με την εισαγωγή νέων μορφών κακοποίησης ζώων, αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες. Σήμερα, το νομοσχέδιο περνά στην αρμόδια επιτροπή για την επεξεργασία του, με τη συζήτηση γι’ αυτό από την ολομέλεια της Βουλής να προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Η σημαντική αλλαγή σε σχέση με την έκδοση που είχε δώσει για διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών πριν το καλοκαίρι, έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα των στειρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην στείρωσή του το αργότερο έως έξι μήνες από την απόκτησή του και εάν το ζώο έχει ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους, με στόχο τον περιορισμό των ανεπιθύμητων γεννήσεων. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης αυτής της διαδικασίας αν ο ιδιοκτήτης στείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων, το οποίο προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών. Έτσι ακόμη και αν εγκαταλειφθεί ένα ζώο, από τις εξετάσεις του γενετικού υλικού θα είναι δυνατό να εντοπιστεί ο γεννήτοράς του και επομένως να ασκηθούν οι σχετικές ποινικές διώξεις στον ιδιοκτήτη του ζώου. Την ίδια στιγμή, δίνει πρακτικά στους επιστήμονες όλο το αναγκαίο υλικό, για την πραγματοποίηση ερευνών τόσο σε σχέση με τις ασθένειες των ζώων, αλλά και σε σχέση με τη μελέτη κληρονομικών ασθενειών.

Η συλλογή του δείγματος DNA και η αποστολή του στο αρμόδιο εργαστήριο γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, ενώ για τη διατήρηση του για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη ηλεκτρονικό παράβολο, ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο. Η υποχρέωση στείρωσης ή αποστολής δείγματος DNA ξεκινά από την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η επιβολή προστίμων για την παράλειψη της μίας ή της άλλης πράξης θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

 

Και εκτροφείς

Το ζήτημα των εκτροφέων είναι κάτι που επίσης είχε τεθεί στη σχετική διαβούλευση. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα δραστηριότητας από ερασιτέχνες εκτροφείς, που μπορούν να αναπαράγουν έως δύο θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μία φορά ανά έτος.

 

Ψηφιακό μητρώο

Όλα τα σχετικά στοιχεία που αφορούν σκύλους, γάτες και τους ιδιοκτήτες τους θα καταγραφούν στην επίσημη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), για το οποίο θα μεριμνήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Μητρώο αυτό θα γίνεται και καταχώρηση αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων. 

 

Χρήματα σε Δήμους

Πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο και σε ό,τι έχει να κάνει με την ευθύνη της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης για ζητήματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Ωστόσο προβλέπεται και μια γενναία χρηματοδότηση στους Δήμους, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος «ΑΡΓΟΣ» για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.

 

Επιφυλακτικοί οι κυνηγοί

Θυμίζουμε πως όταν το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς τέθηκε προς διαβούλευση πριν το καλοκαίρι, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αρκετές από τις προβλέψεις του. Κυνηγετικοί σύλλογοι και κτηνίατροι είχαν σταθεί ενάντιοι στην υποχρεωτικότητα των στειρώσεων, οι μεν κυνηγοί μεταξύ άλλων γιατί όπως υποστηρίζουν αυτό θα είχε ως συνέπεια την εξαφάνιση σπάνιων ειδών, οι δε κτηνίατροι θέτοντας τις ηθικές διαστάσεις του υποχρεωτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης. Από την άλλη πλευρά υπέρ του νομοσχεδίου βρέθηκαν οι φιλοζωικές οργανώσεις, με τον Ιωσήφ Μποτετζάγια από την ΚΙΒΩΤΟ να δηλώνει χαρακτηριστικά πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά τιμωρεί την ανευθυνότητα.

Ειδικά όσον αφορά τους κυνηγούς, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς ναι μεν δίνεται μια εναλλακτική στην υποχρεωτική στείρωση, η οποία όμως είναι κοστοβόρα. «Ένα νομοσχέδιο με υποχρεωτική στείρωση μόνο δεν θα μπορούσε να περάσει. Από την άλλη, η εναλλακτική που δίνεται, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, θεωρώ πως είναι ανεφάρμοστη», σχολιάζει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιώργος Πάλλας, που επισημαίνει την ανησυχία του πως ο κλάδος του είναι αυτός που τελικά θα δεχτεί και πάλι το βάρος της εφαρμογής του νομοσχεδίου. «Θα μελετήσουμε την ανανεωμένη εκδοχή του νομοσχεδίου και θα εξετάσουμε και το πώς θα αντιδράσουμε. Ενδεχομένως να βγούμε ξανά στους δρόμους», καταλήγει ο κ. Πάλλας.

 

spot_img

More articles