Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Αλλαγή ισορροπιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Πόσο θα φθείρει η φωνή της Αντιπολίτευσης την εικόνα της Περιφερειακής Αρχής στον δρόμο για το 2023;

Αν κάτι μπορούμε να κρατήσουμε από τις στιγμές έντασης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις οποίες εκτενώς αναφερθήκαμε στο φύλλο της Παρασκευής, είναι η πιο ξεκάθαρη πλέον αλλαγή στάσης Περιφερειακών Συμβούλων. Αλλαγή που διαμορφώνει ανάλογα και τις ισορροπίες κατά τη λειτουργία του οργάνου, που στο επόμενο διάστημα θα αναδεικνύουν διάφορα ζητήματα, αλλά από την άλλη, σε πρακτικό επίπεδο δεν θα προκαλέσουν και καμιά τρομακτική αλλαγή σε όλα όσα μένουν στο τέλος της μέρας, στο αποτέλεσμα και την κατάληξη κάθε συνεδρίασης. Δεν θα παύουν όμως να προκαλούν φθορά στην εικόνα της Περιφερειακής Αρχής.

Για να γίνει πιο αντιληπτό το τι εννοούμε, θα είχε νόημα μια σύντομη περιγραφή της «γεωγραφίας» του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε αυτό εκπροσωπούνται επτά περιφερειακές παρατάξεις εκ των οποίων οι δύο, η παράταξη του κ. Μουτζούρη και η παράταξη του κ. Χριστόφα συνεργάζονται από τον Οκτώβριο του 2020. Από τις υπόλοιπες παρατάξεις έχουμε δύο αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις, που σε κάποια σημεία συγκλίνουν και σε κάποια διαφοροποιούνται. Από την πλευρά της ΛΑΣ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ έχουμε μια προσέγγιση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, από την πλευρά της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και του επικεφαλής Γιάννη Σπιλάνη και των συνεργατών του μια περισσότερο δημιουργική αντιπολιτευτική στάση. Στάση με προτάσεις και κατά καιρούς σύμπλευση με προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής, αντίστοιχη ίσως με αυτή της πλευράς Χριστόφα προ συνεργασίας, απ’ όπου πλέον – όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν – παράγεται έργο και διατηρούνται χαμηλοί τόνοι. Χλιαρή – και εμφανές ακόμη πως ψάχνει τον βηματισμό της, έστω κι αν βρισκόμαστε στα μισά της θητείας – η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου κατά καιρούς έχουμε παρεμβάσεις σε προσωπικό επίπεδο από συμβούλους της.

Από εκεί και πέρα οι φωνές που ακούγονται εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι από μεμονωμένα πρόσωπα. Ο τύποις μόνο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Αρχής Άρης Χατζηκομνηνός όλο και πιο συχνά τοποθετείται, σφυροκοπώντας τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Περιφερειάρχη, με τον χαρακτηρισμό που απηύθυνε στον κ. Μουτζούρη ως τον «χειρότερο Περιφερειάρχη που έχει περάσει ποτέ» να είναι ο πλέον ενδεικτικός για τη στάση του. Στη δική του φωνή θα έρθει να προστεθεί πλέον και εκείνη του Στρατή Κυρατζή, ο οποίος με ειλημμένη την απόφαση ανεξαρτητοποίησής του από την παράταξη Καλογήρου, και μετά από το ναυάγιο των εκτενών συζητήσεων συνεργασίας με την Περιφερειακή Αρχή, αναμένεται να κάνει αρκετά πιο έντονη την παρουσία του εντός Συμβουλίου.

Οι αλλαγές αυτές δεν προκύπτουν μόνο μέσα από την τριβή συνεργασιών στο εσωτερικό των παρατάξεων, από την λήξη της όποιας περιόδου χάριτος μπορεί να είχε δοθεί, ούτε μόνο από την έκβαση κάθε είδους διαπραγματεύσεων συνεργασίας. Προκύπτουν και από το γεγονός ότι πλησιάζουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου του 2023. Ανεπίσημα έστω είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, όπου ήδη σχηματίζονται ομάδες και διαμορφώνονται υποψηφιότητες, επομένως οι αιρετοί που στοχεύουν να διαδραματίσουν ρόλο και στην επόμενη θητεία, θέλουν να δώσουν το στίγμα τους και να κρατήσουν ψηλά τις τιμές των μετοχών τους. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, θέλουν να αποφύγουν την αφωνία και να μην οδηγηθούν στην αφάνεια. 

Ωστόσο, ακόμη και αν η φωνή της Αντιπολίτευσης εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνει πιο έντονη και πολύπλευρη, αυτή δεν αναμένεται να επιφέρει τρομερά προβλήματα στην Περιφερειακή Αρχή όσον αφορά τις διαδικασίες. Πιο απλά, οι αριθμητικές ισορροπίες – κυρίως μετά τις «μεταγραφές» του καλοκαιριού – παραμένουν υπέρ του κ. Μουτζούρη και ό,τι φέρνει η παράταξή του στις συνεδριάσεις θα περνάει. Όχι αναίμακτα όμως και επιπλέον, οι φωνές αυτές θα ακούγονται και εκτός της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη και παίζοντας τον δικό τους ρόλο τότε που θα έρθει η ώρα να γίνει ο λογαριασμός για τα πεπραγμένα της τρέχουσας Περιφερειακής Αρχής. Πόσο αλώβητος μπορεί να βγει ο Περιφερειάρχης από αυτό το περιβάλλον, που θα διαμορφωθεί;

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις