Στα χέρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θα περάσει το επόμενο διάστημα ο έλεγχος των υπηρεσιών νερού με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικό το νέο νόμο και ζητά τη συμμόρφωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα καλεί τους πολίτες του νησιού μας σε διαρκή επαγρύπνηση και πάλη, μαζί με τους μαζικούς φορείς, ώστε να καταργηθεί στην πράξη η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού και να διαφυλαχτεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό για τις παρούσες και τις επόμενες γενιές.
Με αφορμή το γεγονός ότι η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού με ψήφισμα του Ο.Η.Ε. που αναφέρεται στην ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να παρέχουν στους πολίτες τους οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης, οι εργαζόμενοι τονίζουν μεταξύ άλλων: «Κι ενώ η φετινή Ημέρα Νερού έχει ως κεντρικό της σύνθημα την επιτάχυνση της αλλαγής, υπονοώντας προφανώς την επιτάχυνση της προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων μερών και της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στη χώρα μας όχι απλώς δεν έχουμε επιτάχυνση της αλλαγής, αλλά οπισθοδρόμηση. Κι αυτό γιατί με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την Τρίτη οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ύδατος υπάγονται πλέον στην εποπτεία, την ρύθμιση και τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αφού εκτός από την ενέργεια αναλαμβάνει ως ρυθμιστικό αντικείμενο και το νερό και τα απόβλητα. Δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη χώρα μας, συμπίπτει με την αμφισβήτηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, αφού με τις διατάξεις του νέου νόμου και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού και τις αλλαγές σε κάποιες διατάξεις, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος. Κι αυτό, διότι ο τομέας υδάτων υπάγεται σε Ρυθμιστική Αρχή και μάλιστα στην ΡΑΕ, η οποία εξ ορισμού ρυθμίζει ανταγωνιστικό πεδίο και αγορά, και η οποία ΡΑΕ μάλιστα, όπως και ο Πρόεδρός της και οι εργαζόμενοί της διατείνονται ότι είναι υποστελεχωμένη και άρα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το νέο αντικείμενο που της ανατίθεται».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων υποστηρίζει ότι η θεσμική αυτή εξέλιξη όχι απλώς δεν θα αποτελέσει παράγοντα και συντελεστή βελτίωσης των υπηρεσιών ύδρευσης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλλει χωρίς αμφιβολία στην αποδιοργάνωση του χώρου και την περαιτέρω αποδυνάμωση των παρόχων ύδρευσης. «Προτείνουμε την ενίσχυση της Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου με κάθε μέσο, η οποία έχει αποκτήσει στα 40 χρόνια της λειτουργίας της και τεχνογνωσία και εμπειρία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές όπως η κυκλική οικονομία, η «πράσινη» μετάβαση, η κλιματική κρίση, η ψηφιακή οικονομία κ.ά. και αντί της Ρυθμιστικής Αρχής να επανασυσταθεί και να αναβαθμισθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στον έλεγχο, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη βελτίωση της λειτουργίας των παρόχων ύδατος», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.
«Καιρός να φεύγει η κυβέρνηση»
Στην ομιλία του κατά την συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Γιάννης Μπουρνούς, είπε μεταξύ άλλων: «Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καταρρέουν πολιτικά και ηθικά, την ώρα που ο Πρωθυπουργός βουλιάζει στη συνείδηση του κόσμου για όλες τις συσσωρευμένες αποτυχίες, συναλλαγές, το κουρέλιασμα των θεσμών και τις επιδείξεις θράσους, έρχεται ένα νομοσχέδιο για την ύστατη εξυπηρέτηση φίλων του Μαξίμου και συνοδοιπόρων αυτής της μοιραίας κυβέρνησης, που πάντα θύμιζε περισσότερο Ανώνυμη Εταιρία, παρά δημοκρατική κυβέρνηση».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας επεσήμανε ακόμη ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέκοψε τα προγραμματισμένα δημόσια έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων ή στην άρδευση, ακριβώς για να ανοίξει τον δρόμο σε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σε ανάληψή τους από “γαλάζιους” επιχειρηματίες, φορτώνοντας τα κόστη και τις ζημιές στους πολίτες. Χρησιμοποίησε δε ως παράδειγμα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Λέσβου μέσω ΣΔΙΤ, αντί για χρηματοδότησή της από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί», και κατέληξε λέγοντας: «Καθαρές κουβέντες: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Κι εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει εντολή για προοδευτική κυβέρνηση, το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά και το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».