Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλλάζει τα φώτα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η αντικατάσταση 9.000 φωτιστικών σε όλο τον Δήμο με κόστος 4,5 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται το έργο της αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, που αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο. Ήδη η διαφορά στην ποιότητα του φωτισμού είναι μεγάλη στα χωριά όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες. Σύμφωνα με την μελέτη, θα γίνει συνολικά αντικατάσταση 9.000 περίπου φωτιστικών με νέα, σύγχρονα τύπου LED, σε όλο το Δήμο. Πρόκειται για αντίστοιχο έργο με αυτό που εκτελείται από πέρυσι στη Μυτιλήνη και αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα του δημοτικού φωτισμού στις πόλεις και ακόμη περισσότερα στα χωριά, που εκλιπαρούσαν τους Δήμους για την αλλαγή μιας λάμπας μέσα στις γειτονιές.

Η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δημοτικού φωτισμού υπήρξε μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Βέρρου και στρατηγικός στόχος για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Βάσει της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε, η αντικατάσταση του υπάρχοντος δημοτικού φωτισμού με νέο σύγχρονο και με παράλληλη αντικατάσταση των καλωδιώσεων, θα προσφέρει στο Δήμο οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας έως και 70% και θα τον απαλλάξει πλήρως από το δυσβάστακτο κόστος της συντήρησης.

 

Σε όλα τα χωριά

Οι εργασίες ξεκίνησαν από την Καλλονή, όπου η διαφορά στο φωτισμό είναι ολοφάνερη σε όλη την πόλη κατά την διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται στην Αγία Παρασκευή, τη Νάπη, τον Μανταμάδο, την Αρίσβη, τα Αριανά, τα Παπιανά, το Κεράμι, την Σκάλα Καλλονής, τα Δάφια και τη Φίλια. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, «αν και συναντήσαμε πολλά εμπόδια στην εκτέλεση αυτού του έργου, τον τελευταίο μήνα προχωρά γρήγορα και μέσα στο Μάρτιο θα έχει παραδοθεί. Ήταν μια από τις βασικές προτεραιότητες που θέσαμε για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα του δημοτικού φωτισμού, από το κέντρο της Καλλονής μέχρι το Σίγρι. Πρόκειται για μία επένδυση, η απόδοση της οποίας θα έχει άμεσα αποτελέσματα συμβάλλοντας και στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και στην βελτίωση της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης στις υποδομές του Δήμου μας. Θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες λειτουργίας και κυρίως της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού και φυσικά, θα έχουμε και ένα αισθητικό αποτέλεσμα αντάξιο των πανέμορφων οικισμών της Δυτικής Λέσβου», σημείωσε ο ίδιος.

Η χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης γίνεται μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη μεταξύ του Δήμου και του Ιδιωτικού Τομέα, ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Ο ανάδοχος ιδιώτης που προέκυψε από τον διαγωνισμό θα έχει την πλήρη ευθύνη της άριστης λειτουργίας του συστήματος φωτισμού για 12 χρόνια. Το κόστος του έργου φθάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ περίπου και η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλουν οι δημότες καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου των 12 ετών, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση. Ο Δήμος δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από ιδίους πόρους, αλλά απεναντίας θα λαμβάνει το 30% του συνόλου των ανταποδοτικών τελών.

 

Άμεση αποκατάσταση βλάβης

Τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλαπλά, αφού τα φωτιστικά LED εκπέμπουν πιο δυνατό και καθαρό φως. Επιπλέον, κάθε βλάβη – πρόβλημα στον οδοφωτισμό θα αποκαθίσταται σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών, αφού το συμφωνητικό – σύμβαση περιλαμβάνει 12ετή εγγύηση καλής λειτουργίας για τα φωτιστικά, με τη βοήθεια του συστήματος της τηλεδιαχείρισης που θα εγκαταστήσει ο ανάδοχος. Παράλληλα, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι (ηλεκτρολόγοι) αλλά και μεγάλοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημότη, αφού ο Δήμος δεν θα συντηρεί τα φωτιστικά, δεν θα διατηρεί καλαθοφόρο όχημα για τις ανάγκες οδοφωτισμού, δεν θα προβαίνει στην αγορά αναλώσιμων (φωτιστικών, λαμπών, ασφαλειών, κ.ά.). Τέλος, με τη χρήση σύγχρονων φωτιστικών LED ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να αναπτύξει και να προσφέρει και εφαρμογές Έξυπνης Πόλης (Έλεγχο Στάθμευσης, διαχείριση Απορριμμάτων, διαχείριση Στάσης και άλλα).

spot_img

More articles

spot_img