Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Αλλάζει την ατζέντα ο Μουτζούρης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Αλλάζει την ατζέντα ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος επικοινώνησε χθες το πρωί ο ίδιος με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Kouskos Constructions, τον εκ εκ Βρίσας καταγόμενο Θεόδωρο Κούσκο, από τον οποίο ζήτησε να υποβάλει την πρόταση της εταιρείας του για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα στην Περιφέρεια. 

Η ενέργεια αυτή του κ. Μουτζούρη έγινε μετά τα όσα αποκαλυπτικά είδαν το φως της δημοσιότητας στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας, τη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Η Μυθική Ακτή στην Κάτια», όπου περιγράφαμε τις κινήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου ως κέντρου θαλασσοθεραπείας με ταυτόχρονη σύνδεση της μονάδας με τις θερμές πηγές. Με το ίδιο ρεπορτάζ φέραμε στο φως της δημοσιότητας και την πρόταση που κατέθεσε η ίδια εταιρεία για την αξιοποίηση των θερμών πηγών του Πολιχνίτου στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, στην προοπτική ανέγερσης μονάδας που θα φέρει τα πάνω-κάτω στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας το νησί μας στον χάρτη του θερμαλισμού. 

Η εταιρεία Kouskos Constructions συμπορεύεται με το επιχειρηματικό σχήμα της Asklepieia Health Cluster AE, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό υγείας έχοντας ήδη έρθει σε επαφή με  σημαντικούς φορείς στον τομέα του ιατρικού τουρισμού ευεξίας, που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, και στην αγορά της Ασίας και ειδικότερα με το Prolepsis Medical Centers Asia. 

Πρόκειται για το ίδιο σχήμα, που από τον Σεπτέμβριο του 2020 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και των Αντιπεριφερειαρχών Αναστασίας Αντωνέλλη και Παναγιώτη Χριστόφα, παρουσίασε το πλάνο που έχει για την ανάδειξη του ξενοδοχείου Σάρλιτζα σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Παρά την ρεαλιστική προσέγγιση των επενδυτών οι οποίοι σημείωναν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν το Σάρλιτζα με την προσθήκη και μιας σύγχρονης μονάδας, με την συνολική ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου, η Περιφέρεια ουδέποτε απάντησε επίσημα στους επενδυτές. Αντίθετα ο Περιφερειάρχης προχώρησε στη γνωστή προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διατεθειμένος να διαθέσει μέχρι και 800.000 ευρώ, για να πουν στην Περιφέρεια “στα χαρτιά” τι θα κάνει στο Σάρλιτζα.

 

Χωρίς τον ξενοδόχο

Παραμένει ωστόσο ζητούμενο αν ο δρόμος που ακολουθεί η Περιφέρεια με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα δώσει απαντήσεις στην αξιοποίηση του κτιρίου ως κέντρου θερμαλισμού, δηλαδή μιας ξενοδοχειακής μονάδας που θα παρέχει στους πελάτες της, εκτός από τις πολυτελείς διακοπές, τη δυνατότητα θεραπείας με τη χρήση των ιαματικών νερών, όπως και το κατά πόσο μπορεί από μία τέτοια διαδικασία να εξασφαλιστεί μελέτη, η οποία ουσιαστικά θα οδηγήσει στην πρακτική κατασκευή και λειτουργία ενός κέντρου θερμαλισμού. 

Είναι δυνατόν όμως η Περιφέρεια να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης ερήμην των όποιων μελλοντικών επενδυτών, οι οποίοι θα κληθούν μετέπειτα να βάλουν τα λεφτά τους για να αναδείξουν το παλιό ξενοδοχείο μέσα από μια μελέτη που θα έχει εκπονηθεί από αρχιτέκτονες μηχανικούς, χωρίς τη συμμετοχή των… ξενοδόχων, δηλαδή εκείνων που πρέπει να θέσουν στους ειδικούς τις προτεραιότητες για να είναι λειτουργική μία τέτοια μονάδα;

Η Περιφέρεια μέχρι τώρα δείχνει να «πατάει σε δύο βάρκες», καθώς ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αναφέρεται και στην ανάδειξη του Σάρλιτζα ως κέντρου θερμαλισμού, αλλά και στο πολιτιστικό σκέλος προφανώς, δηλαδή αυτό του μουσειακού χώρου και αυτό ουσιαστικά θολώνει το τοπίο καθώς διερωτάται κανείς τι θέλουν τελικά για το Σάρλιτζα, να λειτουργήσει ως κέντρο θερμαλισμού ή ως μουσείο.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες μελέτες εκπονηθούν θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το ζήτημα είναι εάν αυτές οι μελέτες που θα συνταχθούν από αρχιτέκτονες μηχανικούς πρέπει κανονικά να εκπονηθούν από διευρυμένες ομάδες. Δηλαδή να συμμετέχουν σε αυτές και ειδικοί του τουρισμού που να γνωρίζουν τη φιλοσοφία λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ώστε να αποδώσουν τα αναμενόμενα για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα και όχι να εξαντληθούν τα 800.000 ευρώ, που είναι η οροφή του ποσού που διαθέτει η Περιφέρεια για την παροχή ενός «κατεβατού» υποδείξεων, το οποίο δεν θα θελήσει να το αξιοποιήσει κανένας επενδυτής, γιατί πολύ απλά δεν θα είναι λειτουργικό. Όπως τόσες και τόσες άλλες μελέτες στον τόπο μας που πληρώθηκαν και έμειναν αναξιοποίητες στα συρτάρια, καθώς  όπως φάνηκε, αυτό που είχαν παραδώσει οι μελετητές είχε τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα!

Αυτά τα ζητήματα είναι που δεν έχει σταθμίσει μέχρι τώρα η Περιφέρεια καθώς σε διαφορετική περίπτωση σχεδόν 2 χρόνια τώρα θα είχαμε χειροπιαστές εξελίξεις για την ανάδειξη του Σάρλιτζα. Ωστόσο η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο με συνέπεια να χαθεί όλο αυτό το διάστημα.

 

Η επικοινωνία του Περιφερειάρχη 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τον εκπρόσωπο της εταιρείας έγινε σε καλό κλίμα. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για λίγα λεπτά, ενώ ο κ. Μουτζούρης φέρεται να δήλωσε στον κ. Κούσκο ότι δεν γνώριζε με λεπτομέρειες τα σχέδια που έχει η εταιρεία για την ανάδειξη των θερμών πηγών στη Λέσβο. «Παρακαλώ να μας υποβάλετε την πρότασή σας για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα, να τη μελετήσουμε και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, καθώς αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, επί ημερών μας να δρομολογήσουμε την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού μνημείου επ’ ωφελεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου», φέρεται να είπε στον κ. Κούσκο ο κ. Μουτζούρης, λαμβάνοντας θετική απάντηση ότι θα κατατεθεί φάκελος στην Περιφέρεια και θα ακολουθήσει και η συνάντηση των δύο πλευρών.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις