Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Αλλάζουν οι πιάτσες των ταξί στην Προκυμαία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Δεν δέχονται μείωση των θέσεων στην πιάτσα στις Κολώνες εξαιτίας του έργου της ανάπλασης

Εν αναμονή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου επί της προσφυγής που έχει καταθέσει εργολάβος για το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας Μυτιλήνης, οι οδηγοί ταξί συναντήθηκαν με τον Στρατή Κύτελη για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ συμμετείχαν και στην διαβούλευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Ο Πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Νέστορας μαζί με τον Αντιπρόεδρο, Ζαφείρη Χαρατσιάρη, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της πιάτσας των ταξί στις Κολώνες, που βάσει της μελέτης του έργου θα μεταφερθεί, εν μέρει, απέναντι από το ξενοδοχείο “Blue Sea”. Με την ευκαιρία όμως κατέθεσαν στον Δήμαρχο τις θέσεις τους γενικά για το έργο της ανάπλασης, καθώς και για άλλα ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία στην πόλη.

Στην πιάτσα των ταξί στις Κολώνες υπάρχουν σήμερα 17 θέσεις, αλλά όταν θα εκτελεστεί το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς προβλέπεται ότι θα μπορούν να σταθμεύουν στην οδό Αρχιπελάγους μόνο 9 ταξί. Επίσης έχει σχεδιαστεί η δημιουργία μιας μικρής πιάτσας στην έξοδο του λιμανιού, απέναντι από το ξενοδοχείο “Blue Sea”.

Οι οδηγοί δεν συμφωνούν με την μείωση των θέσεων στις Κολώνες, ούτε και με την στάθμευση ταξί έξω από το λιμάνι, αφού – όπως υποστηρίζουν – η κίνηση περιστρέφεται γύρω από το κέντρο της πόλης κι εκεί αναζητούν οι πελάτες τα κίτρινα οχήματα για να μετακινηθούν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου, ο Δήμαρχος απάντησε θετικά στα αιτήματά τους και μένει να γίνουν δεκτά και στην πράξη: «Εμάς δεν μας φώναξε κανείς όταν γινόταν η μελέτη και ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων για ένα ζήτημα που μας αφορά άμεσα. Ο Δήμαρχος ήταν θετικός στις προτάσεις μας και υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει αυτοψία για να διαπιστώσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Εξάλλου, για να δημιουργηθεί νέα πιάτσα στο λιμάνι απαιτείται συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία, απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Κ. Νέστορας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια, με την εμφάνιση της πανδημίας και όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών, από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν ήταν οι οδηγοί ταξί. Επιπλέον, οι πρώτοι που πλήττονται από το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες είναι και πάλι οι επαγγελματίες οδηγοί που γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους κάθε μέρα. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η χορήγηση μιας μικρής ενίσχυσης στους οδηγούς, οι οποίοι θα υποβάλλουν έως σήμερα αιτήσεις για την επιδότηση πετρελαίου κίνησης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MybusinessSupport. Το ποσό του επιδόματος έχει καθοριστεί στα 200 ευρώ και αφορά το τρίμηνο Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος. 

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει να μπουν στη σελίδα της ΑΑΔΕ και να ακολουθήσουν την εξής διαδρομή: ΜyAADE /Εφαρμογές/Επιχειρήσεις/myBusinessSupport URL: https://www.aade.gr/mybusinesssupport. Η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων και κατόπιν επιλέγεται η «αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί».

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, πιστοποιείται η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και γίνεται επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01«Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)», όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022, οι οποίες πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

– Έχουν υποβάλει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της απόφασης, όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, εφόσον υποχρεούνται,

– έχουν υποβάλει, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της απόφασης, δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στο διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα δεν ελέγχεται η προϋπόθεση της παρούσας περίπτωσης για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικoύ έτους 2020.

-δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

– δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015 (Β΄ 2001) απόφαση (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις