Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

«Άμεσα να τοποθετηθεί σχολικός νοσηλευτής στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Οι σχολικοί νοσηλευτές είναι ένας θεσμός που ισχύει την τελευταία πενταετία, κυρίως στα σχολεία της χώρας και κατ’ επέκταση και της Λέσβου, αν και έχει πιο παλιές ρίζες σε πολύ περιορισμένο αριθμό όμως. Ο σχολικός νοσηλευτής τοποθετείται από το κράτος σε σχολεία και τμήματα όπου υπάρχουν μαθητές, που είτε αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης (οπότε ο νοσηλευτής βρίσκεται δίπλα στο παιδί για να παρακολουθεί τις τιμές του σακχάρου και να παρεμβαίνει ώστε να το ‘’ρυθμίζει’’), ή σε περιπτώσεις παιδιών με άλλα προβλήματα, όπως οι αλλεργίες και χρειάζονται να υπάρχει δίπλα τους ένα στέλεχος που να γνωρίζει πώς θα πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση απρόοπτης εξέλιξης. 

 

«Μαθητής δεν έχει πάει στο σχολείο εδώ και δυο μήνες»

Η Βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σε ερώτησή της προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας θέτει ζήτημα έλλειψης των σχολικών νοσηλευτών από όλα τα σχολεία, εξιστορώντας μάλιστα ένα περιστατικό με μαθητή από το Δημοτικό Σχολείο της Θερμής, ο οποίος παρόλο που έχει εγκριθεί η υποστήριξή του από Σχολικό Νοσηλευτή, εντούτοις δεν υπάρχει κάποιος νοσηλευτής στο σχολείο για να τον αναλάβει. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι ο συγκεκριμένος μαθητής να μην έχει πάει ούτε μια μέρα στο σχολείο εδώ και δύο μήνες από την έναρξη της χρονιάς, όπως τονίζει η κ. Κομνηνάκα. 

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση που καταθέτει προς τον Υπουργό Παιδείας η ίδια αναφέρει: «Για άλλη μια χρονιά, γονείς καλούνται με ατομική τους ευθύνη να απαντήσουν στο δίλημμα αν θα στείλουν το παιδί τους στο σχολείο, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση την υγεία του, ή αν θα το αποκόψουν από τη μαθησιακή διαδικασία, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων σχολικών νοσηλευτών, που δικαιούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις. Σε αυτό το απαράδεκτο δίλημμα καλούνται να απαντήσουν οι γονείς μαθητή της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, που ενώ έχει εγκριθεί η υποστήριξή του από Σχολικό Νοσηλευτή, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί κανένας σχολικός νοσηλευτής ούτε στην α’, ούτε και στη β’ φάση των προσλήψεων, όπως τους είχαν προφορικά διαβεβαιώσει. Αποτέλεσμα αυτής της αδικαιολόγητης ολιγωρίας είναι ο μαθητής, λόγω της επικινδυνότητας της πάθησής του, που προκαλεί κρίσεις σε 24ωρη βάση, μέχρι σήμερα δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην έχει πάει ούτε μια μέρα στο σχολείο, επιδεινώνοντας τα ήδη σημαντικά εκπαιδευτικά κενά που έχει συσσωρεύσει και από προηγούμενα σχολικά έτη, λόγω επανειλημμένων και πολυήμερων νοσηλειών στις οποίες πολλές φορές χρειάζεται να υποβληθεί. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε:

– Να τοποθετηθεί άμεσα σχολικός νοσηλευτής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου, για να μην υπάρξει κίνδυνος ούτε για την υγεία του μαθητή, ούτε για την περαιτέρω απουσία του από το σχολικό περιβάλλον

– Να εγκριθούν, τώρα, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, χωρίς καθυστερήσεις και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις».

 

Δηλώσεις Στρατάκη-Βούλγαρη

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, μας είπε: «Έχουν γίνει οι προσλήψεις των σχολικών νοσηλευτών και θα αναλάβουν σύντομα στα σχολεία. Το συγκεκριμένο κενό που υπήρχε στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμής καλύφθηκε. Κάποιους νοσηλευτές τους πήρανε, αλλά δεν ανάλαβαν. Θα έρθουν και άλλοι τώρα εντός των ημερών για να καλύψουν όποια κενά υπάρχουν. Εντός του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε σχολικούς νοσηλευτές. Ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και άλλες αιτήσεις σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποια έλλειψη. Οι σχολικοί νοσηλευτές θα υπάρχουν και στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια». 

Την δική του άποψη για το ζήτημα κατέθεσε στα Νέα της Λέσβου ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δημήτρης Βούλγαρης: «Όσα κενά υπάρχουν σε σχολικούς νοσηλευτές κλείνουν. Μάλιστα κάποια κενά καλύφθηκαν ακόμα και σήμερα. Στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμής ο σχολικός νοσηλευτής που έχει διοριστεί ανέλαβε σήμερα. Όπου δημιουργούνται κενά εμείς ενημερώνουμε αμέσως το Υπουργείο για να καλυφθούν άμεσα. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που σχολικοί νοσηλευτές προσλαμβάνονται, αλλά δεν αναλαμβάνουν ποτέ. Η κατάσταση όπως έχει τώρα μας βρίσκει με ελάχιστα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές, και μάλιστα αυτά τα κενά θα καλυφθούν πολύ σύντομα. Απλά υπάρχει και μια διαδικασία που πρέπει να γίνει για την πρόσληψη. Ανάλογα με το πότε θα γίνει η αίτηση μπορεί να  χρειαστεί και ένα μήνα για να καλυφθεί η θέση. Θέλει μια διαδικασία, δεν γίνεται απευθείας».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img