Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά καΐκια και την τέχνη τους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Υλοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης και της ναυτοσύνης μας και νέα συλλεκτική συσκευασία, εμπνευσμένη από τα στολίδια που κοσμούν τα λιμανάκια της Ελλάδας

Το Ούζο Πλωμαρίου, γνωστό για την αγάπη και τον σεβασμό στην ελληνική παράδοση, συνεχίζει τις δράσεις ανάδειξης και συνέχισης της ελληνικής κληρονομιάς. Αυτή τη φορά συμβάλλει στην ανάδειξη των ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών που κοσμούν τα λιμανάκια της Ελλάδας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση και την ελληνική ιστορία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση εμπνέεται και δημιουργεί μια νέα συλλεκτική φιάλη! 

Το Ούζο Πλωμαρίου, με σκοπό να αναδείξει τα παραδοσιακά ξύλινα καΐκια που στολίζουν την ακτογραμμή της χώρας μας, προχωράει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών. Είναι γεγονός ότι με τα χρόνια, τα παραδοσιακά ξύλινα καΐκια όλο και μειώνονται, ενώ παράλληλα η τέχνη των καραβομαραγκών έχει σχεδόν εκλείψει. Ο Σύνδεσμος μέσα από τις δράσεις του στοχεύει στην ανάδειξη και διατήρηση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών που αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης και προκαλούν τον θαυμασμό σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Με αφορμή τη συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών, το Ούζο Πλωμαρίου εμπνέεται από τα παραδοσιακά ξύλινα καΐκια και δημιουργεί νέα συλλεκτική φιάλη που έχει «άρωμα» ελληνικού καλοκαιριού. Οι πινελιές και τα χρώματα των ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών παντρεύονται με το εθνικό μας απόσταγμα σε μια συλλεκτική φιάλη που κερδίζει τις εντυπώσεις και τιμά την πολιτιστική αξία των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών. 

Το Ούζο Πλωμαρίου συμβάλλει στην ανάδειξη των ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών που κοσμούν τα λιμανάκια της ΕλλάδαςΤο Ούζο Πλωμαρίου συμβάλλει στην ανάδειξη των ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών που κοσμούν τα λιμανάκια της Ελλάδας

H επισφράγιση της συνεργασίας του Ούζου Πλωμαρίου με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ). «Στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να αναδεικνύουμε την ελληνική παράδοση και να την ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Mε ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη συνεργασία μας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών. Μια συνεργασία που έχει σκοπό την ανάδειξη των ξύλινων καϊκιών που θέλουμε να συνεχίσουν να στολίζουν τα λιμάνια μας και να εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Με αφορμή τη συνεργασία μας δημιουργήσαμε μια νέα, δεύτερη, συλλεκτική φιάλη που αποτελεί φόρο τιμής στη ναυτοσύνη και που θα σας αποκαλύψουμε σήμερα», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της αποσταγματοποιίας, Νίκος Καλογιάννης

Βότανα και καρποί της λεσβιακής γης αποτελούν συστατικά του Ούζου Πλωμαρίου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καβαλλιέρος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το έργο τους. «Ευχαριστούμε θερμά την αποσταγματοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης για την ιδέα τους να δημιουργήσουν μια συλλεκτική φιάλη εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά ελληνικά καΐκια. Είναι μια κίνηση με φαντασία και ευαισθησία που συνδέει δυο εθνικά εμβληματικά στοιχεία: Το εθνικό ποτό μας και την ξυλοναυπηγική μας τέχνη. Η αγάπη για την παράδοση, την ελληνική ιστορία, τα καρνάγια, τη διάσωση των ξύλινων καϊκιών είναι και θα παραμείνει η κοινή μας συνισταμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η σύμπραξη του Ούζου Πλωμαρίου με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών στοχεύει στην ανάδειξη και διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών, που με το πέρασμα των χρόνων μειώνονται – σήμερα, μόλις 2.000 καΐκια-στολίδια κοσμούν τα γραφικά λιμάνια μας. Τα ξύλινα καΐκια είναι συνώνυμα με την ελληνική ιστορία και συνδυάζουν αισθητική και λειτουργικότητα χάρη στο σχήμα τους. Το τρεχαντήρι, το πέραμα, το λίμπερτι, το τσερνίκι, το καραβόσκαρο, ο βαρκαλάς, η γάιτα και τόσα άλλα συνεχίζουν, στην θάλασσα, ιστορία και παράδοση αιώνων. Ούζο Πλωμαρίου και Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών φροντίζουν να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και η παράδοση της ναυτοσύνης. 

Μπορείτε να αναζητήσετε τη συλλεκτική φιάλη – ο σχεδιασμός της οποίας πραγματοποιήθηκε από την Red Design Consultants – σε κάβες και καταστήματα duty free ανά την Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τη θαυμάσετε και στο Μουσείο της ποτοποιίας «Ο κόσμος του Ούζου» στο Πλωμάρι!

Θα βρείτε τη νέα φιάλη και στο Μουσείο της ποτοποιίας, όπου μπορείτε φυσικά και να δοκιμάσετε το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Η ποτοποιία

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Η εταιρεία, είναι 100% ελληνική και παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης. Σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την εξαγωγική δραστηριότητα να επεκτείνεται διαρκώς, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.

Το Μουσείο

Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, βρίσκεται σε έναν υπέροχο ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι, τον τόπο που το 1894 δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζει να παράγεται μέχρι σήμερα. Γιορτάζοντας περισσότερα από 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, το αποστακτήριο άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό, και εγκαινίασε το Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου», προσκαλώντας τους λάτρεις του ούζου να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Στον «Κόσμο του Ούζου», οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία, να μάθουν για την ιστορία του ούζου, να αγγίξουν και να μυρίσουν βότανα και καρπούς της λεσβιακής γης – συστατικά του Ούζου Πλωμαρίου, να περιπλανηθούν στο χώρο της εμφιάλωσης και να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την ιεροτελεστία της απόσταξης που γίνεται παραδοσιακά στους 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Παράλληλα μπορούν να γευτούν το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου παίρνοντας μέρος σε γευσιγνωσίες και να θαυμάσουν μια πραγματικά αξιόλογη παραδοσιακή συλλογή μουσειακών αντικειμένων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Κόσμο του Ούζου στο www.theworldofouzo.gr

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img