Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανάδειξη της αρχαίας Αρίσβης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Η ανασκαφή και η ανάδειξη της αρχαίας πόλης Αρίσβη, στην Καλλονή, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά από συνάντηση που είχε ο Ταξιάρχης Βέρρος με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, κατά την οποία αποφασίστηκε η παραχώρηση δημοτικής έκτασης προκειμένου να ξεκινήσει εκεί η πραγματοποίηση αρχαιολογικής ανασκαφής. «Σκοπός της κίνησής μας αυτής είναι να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου αντάξιου με την ιστορία της, αλλά και ταυτόχρονα να καταστεί πόλος έλξης και μοχλός περαιτέρω ανάπτυξής της», είπε στον κ. Τριανταφυλλίδη ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.

Η αρχαία Αρίσβη, μια από τις έξι αρχαίες αιολικές πόλεις – κράτη της Λέσβου, ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό, στο σημερινό λόφο “Παλαιόκαστρο” όπου και έχουν βρεθεί κατά καιρούς αρχαία οικοδομικά λείψανα. Ο Τ. Βέρρος εξέφρασε επίσης στον Προϊστάμενο της Αρχαιολογίας τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει η συντήρηση του παλιού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής (μνημείο του 19ου αιώνα) στο κέντρο της παλιάς Καλλονής, έργο που προς το παρόν έχει ξεκινήσει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μόνο για την συντήρηση του καμπαναριού, καθώς και του συνόλου των παλιών κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο.

Στην ίδια συνάντηση του κ. Τριανταφυλλίδη με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου επισημάνθηκε η ολοκλήρωση της εκκένωσης και της παράδοσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του λεγόμενου Πολιτιστικού Κέντρου Σκαλοχωρίου, προκειμένου να μετατραπεί και να λειτουργήσει ως χώρος φύλαξης και επεξεργασίας ευρημάτων της ανασκαφής στην αρχαία Άντισσα με την προοπτική της εκεί μουσειακής έκθεσής τους. Με την ευκαιρία ο κ. Βέρρος έκανε γνωστό στον κ. Τριανταφυλλίδη ότι δημοπρατείται ο δρόμος από το Σκαλοχώρι στην αρχαία Άντισσα, ενώ θα εκπονηθεί μελέτη προκειμένου να συνδεθεί ο δρόμος αυτός παραλιακά με το Γαβαθά και την Άντισσα. «Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένας δρόμος προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και που θα επιτρέπει την σύνδεση του Μολύβου παραλιακά με το Σίγρι και αργότερα με την Ερεσό μέσα από τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Επίσης γνωστοποίησε στον κ. Τριανταφυλλίδη ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υποβληθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων η μελέτη του δρόμου που θα συνδέει την Αγία Παρασκευή με τον αρχαιολογικό χώρο της Κλοπεδής (ιερό του Ναπαίου Απόλλωνα) στην προοπτική της συνέχισης του δρόμου με τον Πετσοφά. 

Από τη μεριά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις εργασίες που εκτελεί η Αρχαιολογία στη δυτική Λέσβο, τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Ναού στα Δάφια, συνεχίζονται οι εργασίες στο Ναό στο Κεράμι, καθώς και στο τέμπλο της Παναγίας στην Πέτρα, ενώ δρομολογήθηκαν οι εργασίες συντήρησης του Ναού της Παναγίας στην Πέτρα και των πρανών του βράχου όπου βρίσκεται ο ναός. Ακόμη στα πλαίσια του προγράμματος «Μονοπάτια της Ορθόδοξης Πίστης» θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στους ναούς του Αγίου Νικολάου της Πέτρας, στη Μονή Περιβολής και στους ναούς της Ανεμότιας, της Βατούσας και στο Ναό της Τζίθρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, προχωρά η απαλλοτρίωση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Χαλινάδου της Αγίας Παρασκευής, που έχει ανασκαφεί και αναστηλωθεί από τον αρχιτέκτονα-αρχαιολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο τη δεκαετία του 1960. Επίσης προχωρά η μελέτη της αναστήλωσης του μνημείου. Τέλος, προγραμματίζονται έργα συντήρησης των τειχών του Κάστρου του Μολύβου και δημιουργίας έκθεσης της μουσειακής συλλογής της αρχαίας Μήθυμνας σε κτίσμα του κάστρου. 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε τρία ακόμη έργα που προωθεί ο Δήμος και συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του μεσαιωνικού πύργου της Βρίσας, καθώς και της ολοκλήρωσης του έργου συντήρησης του γεφυριού της Κρεμαστής, στην εκπόνηση μελέτης συντήρησης του συνεδριακού κέντρου (παλιού τζαμιού)  στο Μόλυβο και της συντήρησης του καταρρέοντος τμήματος του παλιού μιναρέ αριστερά της εισόδου και στην εκπόνηση μελέτης για τον περιφερειακό δρόμο του Μολύβου. 

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη. Ένας χρήσιμος και καλός επιστήμονας ο οποίος αντιλαμβάνεται την αξία του πολιτισμού και τη σημασία της σύνδεσής του με την τοπική ιστορία και τις τοπικές κοινότητες.  Στεκόμαστε στο πλάι της Εφορείας Αρχαιοτήτων συμβάλλοντας στο μερίδιο που μας αναλογεί στο έργο της. Ταυτόχρονα προτείνουμε και υλοποιούμε έργα που οδηγούν στην ανάπτυξη της δυτικής Λέσβου αξιοποιώντας το μοναδικό δομημένο και φυσικό περιβάλλον του τόπου, την ιστορία του, τις παραδόσεις του και τον μοναδικό πολιτισμό του. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να δημοσιοποιήσουμε και μια ακόμα σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τ. Βέρρος.

spot_img

More articles

spot_img