Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ανάγκη ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

47 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την 3η Σεπτεμβρίου του 1974. Από τότε το κόμμα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κέρδισε γρήγορα την αποδοχή και την υποστήριξη μιας πολύ μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και αναμφισβήτητα συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της Ελλάδας της μεταπολίτευσης, ευρισκόμενο συνολικά για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην εξουσία. Δέχθηκε, όμως, και σημαντικό πλήγμα κατά την τελευταία δεκαετία. 

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσής του, τις σκέψεις και τις απόψεις τους για τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. στο σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον της χώρας, τις μελλοντικές του προκλήσεις καθώς και τις προσδοκίες που γεννά η διαδικασία αλλαγής ή ανανέωσης της ηγεσίας μοιράζονται με τους αναγνώστες μας νέα και παλιά στελέχη του χώρου από τη Λέσβο.

 

Σταθερές αξίες

«Η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ συμπύκνωνε τους πόθους και τις ελπίδες του ελληνικού λαού της εποχής εκείνης, συναισθήματα τα οποία παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα», σημειώνει ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Λέσβο, Μιχάλης Σκουρκέας, που χαρακτηρίζει την παράταξη ως τον μοναδικό πολιτικό σχηματισμό που στηρίζει την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας. «Ιδιαίτερα σήμερα που οι αλλαγές του 21ου αιώνα αρχίζουν να πραγματοποιούνται με καταλύτη την πανδημία όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της ελληνικής κοινωνίας την οποία για χρόνια ως ΠΑΣΟΚ υποστηρίξαμε», σημειώνει.

«Ο αξιακός κώδικας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει σταθερός και πρωτοπόρος ακόμη και σήμερα, 47 χρόνια μετά την ίδρυσή του», σχολιάζει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Πετρέλλης. Επισημαίνει, ωστόσο, πως η μεγάλη πρόκληση του κινήματος σήμερα αλλά και στα επόμενα χρόνια είναι να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με την κοινωνία, όπως είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας σε παγκόσμιο βέβαια επίπεδο. 

«Η 3η του Σεπτέμβρη ως ημερομηνία-ορόσημο, εξακολουθεί να εμπνέει και να καθοδηγεί, να συγκινεί και να οδηγεί, όλους όσοι πίστεψαν και αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη και τα ιδανικά μιας σοσιαλιστικής Ελλάδας», αναφέρει η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και υποψήφια Βουλευτής Βάσω Χοχλάκα, που σημειώνει ότι τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα ιδεώδη της διακήρυξης αυτής και της βαριάς κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου: «Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πως βρίσκεται μέσα στην κοινωνία και συνεχίζει να το πράττει με καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις για όλα όσα ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία».

«Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αποτελεί ορόσημο πολιτικής σκέψης και κατεύθυνσης και καταφέρνει να βρίσκει διαχρονικά νόημα», επισημαίνει και ο Σωκράτης Πιττός, μέλος της Γ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, που υποστηρίζει πως η παράταξη πρέπει με τον ίδιο τρόπο να δώσει σαφή ιδεολογικό στίγμα που θα εκφράζει τον προοδευτικό κόσμο, με σύγχρονες προτάσεις για τις νέες κοινωνικές προκλήσεις: «Στόχος πρέπει να είναι η παράταξη όχι απλά να διατηρήσει τη δυναμική της αλλά να δυναμώσει περισσότερο».

Ο πρώην Δήμαρχος και Περιφερειάρχης και υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νάσος Γιακαλής αναφέρθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως το μόνο πραγματικά μεταρρυθμιστικό κίνημα, σημειώνοντας τις τομές που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΕΣΥ, τα νέα Πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα ΚΕΠ, τις συντάξεις και τα εργασιακά και τα δημόσια έργα. «Είναι φυσικό να μην μπορεί να αντιληφθεί κάποιος νέος αυτή την αλλαγή, αν δεν γνωρίζει την κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια το 1981, όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση», τονίζει και προσθέτει: «Λάθη έγιναν, γιατί λάθη κάνουν αυτοί που πραγματικά δουλεύουν. Και σήμερα όμως, με κάθε ευκαιρία, η παράταξη δείχνει πως είναι εδώ, παρούσα, με θέσεις και όραμα».

«Να επανέλθει η παράταξη στη φυσική της θέση, που δεν είναι άλλη από την εξουσία», αναφέρει ως προσδοκία για το μέλλον ο υποψήφιος Βουλευτής, Γιώργος Γιαννουλέλης, που υποστηρίζει μελλοντικά μια αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. «Την συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, αν και ήταν πατριωτικό καθήκον μας, η παράταξη την έχει πληρώσει. Κανείς δεν θέλει, όμως, να επαναληφθεί» επισημαίνει, αναφέροντας πως ο κόσμος αναζητά την εναλλακτική μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να αποτελέσει ξανά ελπίδα του. Από την πλευρά του ο επίσης υποψήφιος Βουλευτής, Γιώργος Μηλιός, υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει μια μάζα νέας γενιάς στελεχών σε όλα τα επίπεδα, που με τη στήριξη των παλιών θα οδηγήσουν την παράταξη στις νέες προκλήσεις: «Σταθεροί στις αξίες μας, να προσεγγίσουμε την κοινωνία με νέες πολιτικές, ευρωπαϊκές, χωρίς λαϊκισμούς. Αυτές είναι που κερδίζουν τον κόσμο και όχι τα πρόσωπα».

 

Οι προσδοκίες

Τα τοπικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. απέφυγαν να δηλώσουν ξεκάθαρη στήριξη σε κάποιο από τα πρόσωπα, που αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Δεν δίστασαν, όμως, να αναφερθούν στις γενικότερες προσδοκίες τους από αυτή τη διαδικασία. 

«Χρειαζόμαστε μια ανανέωση εντολής, η οποία θα ξεκαθαρίσει το προς τα πού πάμε και που θα ανακόψει τις προσπάθειες “αρπαγής” στελεχών του δικού μας χώρου από άλλα κόμματα», δηλώνει ο κ. Σκουρκέας, ο οποίος σχολιάζει ταυτόχρονα ότι προς το παρόν αυτό που έχουμε στα χέρια μας, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι «δήλωση προθέσεων» για τη διεκδίκηση της ηγεσίας. 

Την ίδια στιγμή, για ανάγκη ανανέωσης κάνει λόγο ο κ. Πετρέλλης, αναφέροντας πως «ο χώρος οφείλει να προχωρήσει σε μια γερή ανανέωση και να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος», σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο τις προσδοκίες του από τις εσωκομματικές εκλογές. Αντίστοιχα και ο κ. Πιττός αναφέρεται σε μεγάλες αλλαγές, που είναι συνυφασμένες με τον χώρο. «Κάνοντας τα ίδια δεν αλλάζεις τίποτα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκίνησε με μεγάλες αλλαγές και αυτές πρέπει να υπηρετεί σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει, προσθέτοντας πως είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν σε μια ανανέωση της παράταξης.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να σφυρηλατηθεί η ενότητα της παράταξης, την οποία έχει ανάγκη ο κόσμος» υποστηρίζει ο κ. Γιακαλής, επισημαίνοντας πως όποιος κι αν είναι νικητής αυτής της διαδικασίας πρέπει να στηριχθεί. «Αν σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, ο λαός θα φέρει ξανά το ΠΑΣΟΚ εκεί, που του αξίζει» συμπληρώνει, ενώ ο κ. Γιαννουλέλης χαρακτηρίζει ως πρόκληση η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξης να έχει αντίστοιχη συμμετοχή με εκείνη του 2017. «Να κυριαρχεί το “εμείς” και μετά τις εκλογές. Το “εγώ” δεν ταιριάζει στην παράταξή μας» αναφέρει ως προσδοκία ο κ. Μηλιός, όπως επίσης και το όποιος ή όποια κι αν είναι ηγέτης την επόμενη μέρα να είναι ενωτικός.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img