Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

«Ανάκληση της άδειας ή απαλλοτρίωση»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • «Σαν μηχανικός εδώ και 35 χρόνια θεωρώ λάθος τεχνικά το χτίσιμο της παραλίας και είμαι κάθετα αντίθετος», δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Την κάθετη αντίθεσή του για το χτίσιμο της παραλίας στο Αφεντέλι εξέφρασε για πρώτη φορά ξεκάθαρα και δημόσια ο Ταξιάρχης Βέρρος στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, αναφορικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει αυτή η υπόθεση εξαιτίας και των χειρισμών της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα. “Στο και 5” των τελευταίων εξελίξεων με την έκδοση της οικοδομικής άδειας από την Υπηρεσία Δόμησης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου απάντησε στην κριτική που έχει δεχτεί, επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες στους προκατόχους του, ενώ πρότεινε δύο λύσεις για να σωθεί η παραλία της Σκάλας Ερεσού από την τσιμεντοποίηση. Η πρώτη είναι η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και η δεύτερη η διάθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών πίστωσης για την απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης. Όπως είπε ο Τ. Βέρρος, θα καλέσει άμεσα τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την συζήτηση αυτών των προτάσεων και τον προγραμματισμό των επισκέψεων στους αρμόδιους Υπουργούς στην Αθήνα.

«Σαν μηχανικός εδώ και 35 χρόνια θεωρώ λάθος τεχνικά το χτίσιμο της παραλίας και είμαι κάθετα αντίθετος», είπε ο Δήμαρχος στην εισαγωγή του, ενώ στη συνέχεια ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης που ξεκίνησε το 1964. Όπως είπε, ο τότε Δήμος Ερεσού παραχώρησε 160 στρέμματα σε εταιρεία για σκοπούς τουριστικής αξιοποίησης και για την κατασκευή του δρόμου Μυτιλήνης – Ερεσού. Το 1974 πάρθηκε πίσω αυτή η απόφαση και ανατέθηκε σε δύο δικηγόρους η πώληση – μεταβίβαση δύο οικοπέδων που έγινε το 1980. «Από τότε ξεκίνησε η Οδύσσεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος.

Αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώ τα μέλη της πλειοψηφίας απείχαν από την ψηφοφορία, ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι κανένα από τα δύο επιχειρήματα των 19 Δημοτικών Συμβούλων δεν ευσταθεί, αφού αφενός η ανάκληση των αδειών μπορεί να γίνει μόνο από τον αρμόδιο Υπουργό και αφετέρου το ΦΕΚ που επικαλέστηκαν δεν καθορίζει τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται, ενώ η ιδιοκτήτρια έχει διορθώσει τα συμβόλαια σε ό,τι αφορά την έκταση των οικοπέδων.

Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του Ειδικού Συμβούλου, Αλέξη Τριχώνα, ο οποίος είναι και ο μηχανικός της συγκεκριμένης επένδυσης, ο κ. Βέρρος τόνισε ότι η άδεια είχε υποβληθεί από το 2018, ενώ ο κ. Τριχώνας ανέλαβε καθήκοντα στο Δήμο τον Μάρτιο του 2020. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ανήθικη και αισχρή την επίθεση που δέχεται η σύζυγός του, ως Προϊσταμένη στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τμήμα της οποίας είναι η ΥΔΟΜ, επειδή κάνει τη δουλειά της. «Η ΥΔΟΜ για να εκδώσει μια άδεια ελέγχει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται και έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Διεύθυνση Προγραμματισμού, την Αρχαιολογία, κλπ. Όλα αυτά ήταν πλήρη και νόμιμα και γι’ αυτό εκδόθηκε η άδεια. Αν υπήρχε έστω και μία έλλειψη δεν θα εκδιδόταν. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Δεν ζούμε στη ζούγκλα, ούτε μπορεί να δώσει ο Δήμαρχος εντολή σε μια Υπηρεσία να παρανομήσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” για το πότε ο ίδιος έλαβε γνώση για την υποβολή και την προέγκριση της άδειας, ο κ. Βέρρος είπε ότι αυτό συνέβη όταν ενημερώθηκαν και οι κάτοικοι που συγκρότησαν την Πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας. «Δεν είχα καμία γνώση, αν και είχε σταλεί εξώδικο νωρίτερα το οποίο είχε παραλάβει ο πρώην Γενικός Γραμματέας. Καθημερινά υποβάλλονται άδειες στην Υπηρεσία και είναι αδύνατο ο Δήμαρχος να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, αφού ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία». Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για την γνωμοδότηση του δικηγόρου που είχε οριστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου για την ανάκληση της προέγκρισης της άδειας, ο Δήμαρχος είπε ότι δεν έγινε αποδεκτή από την ΥΔΟΜ.

Κλείνοντας ο Τ. Βέρρος επεσήμανε ότι δεν αντιδικεί με κανέναν και κάλεσε τόσο τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και τα μέλη της Πρωτοβουλίας, τους εμπλεκόμενους δικηγόρους και καθηγητές για να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα. 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις