Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Ανακοίνωση-κόλαφος για τον Μουτζούρη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

-Ξεσπούν κατά της Περιφερειακής Αρχής για την αλλοπρόσαλλη στάση της στα επιχειρηματικά προγράμματα με τα ονόματα και τις υπογραφές τους οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου

  • Έκθετος ο Περιφερειάρχης, που αντί για «Άλμα Ανάπτυξης» τον καταγγέλλουν για εχθρική αντιμετώπιση των επενδύσεων και αντιαναπτυξιακή φιλοσοφία

Κόλαφος για την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη είναι το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης που έδωσαν χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και υπεύθυνοι των μελετητικών γραφείων στους τρεις Νομούς του Βορείου Αιγαίου. Οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων αντιδρούν σε υψηλούς τόνους, με αφορμή την πρόσφατη άρον-άρον απόσυρση του επιχειρηματικού προγράμματος για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις (πρόκειται για το θέμα που ανέδειξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Σπιλάνης), καθώς ενώ το πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί και οι δικαιούχοι ετοίμαζαν τους φακέλους τους στα μελετητικά γραφεία του Βορείου Αιγαίου η προκήρυξη ανεστάλη, καθώς η Περιφέρεια διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότησή τους!! Όμως η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε ήταν η «σφαγή» δικαιούχων στο πρόγραμμα για την προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού και αυτό όχι για ουσιαστικούς, αλλά για τυπικούς λόγους!

Ο κύριος Μουτζούρης που εξελέγη Περιφερειάρχης εκτός από την ρητορική του για το μεταναστευτικό και με τη σημαία της ανάπτυξης απ’ όπου άλλωστε και πήρε και το όνομά της η παράταξή του ως «Άλμα Ανάπτυξης», δύο και πλέον χρόνια μετά την εκλογή του κατηγορείται ευθέως και ευθαρσώς από τους πλέον αρμόδιους για το επιχειρείν στο Βόρειο Αιγαίο, που είναι οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, δηλαδή τα μελετητικά γραφεία που ουσιαστικά καθοδηγούν τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα, όπως επίσης και υφιστάμενες επιχειρήσεις στον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η Περιφέρεια τα νησιά του Βορείου Αιγαίου οδηγούνται σε επενδυτικό τέλμα! Κάνουν, δε, λόγο για απαράδεκτους χειρισμούς στα επενδυτικά προγράμματα, ενώ προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά μιλώντας για καθυστερήσεις ετών (!!!) στην έκδοση των αποτελεσμάτων, για ταλαιπωρία και αναμονή των δικαιούχων και για μία Περιφέρεια που έχει εχθρική αντιμετώπιση και αντιαναπτυξιακή φιλοσοφία!

Τα όσα αναφέρουν οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων – μελετητικά γραφεία του Βορείου Αιγαίου είναι εξαιρετικά σοβαρά, καθώς δείχνουν μία Περιφερειακή Αρχή να βρίσκεται «στον κόσμο της» ασχολούμενη με την κατανομή των αξιωμάτων και τις συμμαχίες που θα δώσουν το χρίσμα στον Περιφερειάρχη για τις επόμενες εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση μακριά από τα ουσιαστικά ζητήματα του τόπου και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, η οποία δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή μηχανή μέσα από τις επενδύσεις, τις εισφορές και την απασχόληση. 

Να σημειώσουμε πως η ανακοίνωση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα χθες «έτσι ξαφνικά» και αβασάνιστα, αλλά οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ξεκίνησαν διάλογο με την Περιφέρεια στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν τα επιμέρους ζητήματα, στον οποίο μάλιστα συμμετείχε και το Επιμελητήριο Λέσβου. Και ενώ ο διάλογος βρισκόταν σε εξέλιξη, η Περιφέρεια ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός άλλου προγράμματος, αυτό της Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την προμήθεια υπολογιστών, απορρίπτοντας το 70% των δικαιούχων, οι περισσότεροι για τυπικούς λόγους. Σύμφωνα με τους μελετητές συνήθως για τυπικούς λόγους απορρίπτεται ένα 10% – 15%, ενώ εδώ η Περιφέρεια απορρίπτει σωρηδόν για μία υπογραφή που μπορεί να μην είναι στο σωστό έγγραφο και γενικότερα για τυπικά προβλήματα, ενώ συνήθως σε αυτά τα προγράμματα πρώτα από όλα εξετάζεται η ουσία, δηλαδή αν έχει κάποιος τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί και όχι μόνο το τυπικό σκέλος. 

Το γεγονός ότι ενώ οι μελετητές συζητούσαν με την Περιφέρεια κι η ίδια ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος προς αντίθετη κατεύθυνση από το θέμα που συζητούνταν ήταν η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε ώστε να ξεσπάσουν κατά της Περιφερειακής Αρχής, η οποία διαχειρίζεται 5 προγράμματα, τα τρία για ιδιωτικές επιχειρήσεις, το ένα για ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ένα πρόγραμμα για την επιστημονική έρευνα. 

Ουσιαστικά οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων με την παρέμβασή τους δεν στοχεύουν τόσο στην διόρθωση των καταστάσεων οι οποίες βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε τέλμα από τους χειρισμούς της Περιφέρειας στα υφιστάμενα προγράμματα καθώς ο γέγονε, γέγονε!  Αυτό που θέλουν να προλάβουν είναι η νέα προγραμματική περίοδος, καθώς σε περίπτωση που η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να έχει την ίδια φιλοσοφία, τότε είναι προφανές πως θα υποθηκευτούν και τα επόμενα 2 χρόνια.

 

Η… διπλωματία του Επιμελητηρίου

 Τα όσα αποκαλύπτουν με την παρέμβασή τους οι σύμβουλοι επιχειρήσεων-μελετητές προκαλούν ανησυχία καθώς περιγράφουν ένα ζοφερό περιβάλλον τροφοδοτώντας την απαισιοδοξία για το μέλλον. Πάνω σε αυτό προκαλεί εντύπωση η ηχηρή απουσία του κορυφαίου επιχειρηματικού φορέα της Λέσβου, που είναι το Επιμελητήριο, το οποίο αν και έχει γνώση των όσων συμβαίνουν καθώς συμμετείχε στο διάλογο των Συμβούλων με την Περιφέρεια, αποφεύγει να τα κατονομάσει με δημόσια παρέμβασή του κρατώντας αποστάσεις.  

Με άλλα λόγια ενώ συμμετέχει, ακούει και καταγράφει την αγωνία των Συμβούλων των επιχειρηματιών,  βλέποντας από την άλλη πλευρά και την άκαμπτη στάση της Περιφερειακής Αρχής, το Επιμελητήριο προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ κρατώντας ισορροπίες, καθώς στα μάτια της κοινής γνώμης δεν φαίνεται πουθενά, ενώ θα περίμενε κανείς να βγει επίσημα εκ του θεσμικού του ρόλου και να καλέσει δημόσια την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη να επανατοποθετηθεί σε σωστή βάση.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο με τα σημεία ένα προς ένα, που επισημαίνουν οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, το οποίο υπογράφουν ο καθένας με το ονοματεπώνυμό του.

«Κίνδυνος για τις ιδιωτικές επενδύσεις

«Η  τυπολατρική αντιμετώπιση  των  προγραμμάτων  χρηματοδότησης  της  επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα οδηγήσει τα νησιά μας σε επενδυτικό τέλμα.  

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον απαράδεκτο χειρισμό των προγραμμάτων  χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων που αποσκοπούσαν στην ίδρυση καινοτόμων  επιχειρήσεων, στον  εκσυγχρονισμό, αλλά  και την  εισαγωγή  στην  ψηφιακή εποχή των υφιστάμενων επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου: 

  • Αντιμετωπίζει τον νησιώτη επιχειρηματία αλλά και τον νέο που διαθέτει μία  καινοτόμο ιδέα και προσπαθεί μέσω της μετουσίωσής της σε μία βιώσιμη επιχείρηση να παραμείνει και να  δραστηριοποιηθεί  στο  νησί  του,  με  στενόμυαλο τρόπο σημαδεύοντάς τον με  το  «υπερόπλο»  της  γραφειοκρατίας- τυπολατρίας απέναντι στο οποίο οι επενδυτές δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης… 
  • Δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του χρόνου για το επιχειρείν, υποβάλλοντας τους επενδυτές σε διετή αναμονή, καθώς δεν έχει έως σήμερα εκδώσει αποτελέσματα  για  το  σύνολο  των  δράσεων  που  προκήρυξε. Όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αντιλαμβάνονται τη σχετική έννοια που  αποκτά ο χρόνος, όταν συναλλάσσονται με το δημόσιο, ωστόσο καινοτομία  και χρόνια αναμονής είναι έννοιες αντίθετες με τους σύγχρονους ρυθμούς της τεχνολογικής εξέλιξης.  
  • Ακυρώνει αιφνιδίως (η πρώτη ακύρωση προγράμματος τα τελευταία τριάντα χρόνια) ένα εκ των προγραμμάτων χρηματοδότησης που η ίδια σχεδίασε και προκήρυξε, στερώντας από το Βόρειο Αιγαίο την δυνατότητα να «δει» να γεννιούνται νέες καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες που  θα  το  «βγάλουν» από την εποχή της αποεπένδυσης που διανύει. Ο χρόνος  που  δαπάνησαν αλλά και τα έξοδα στα οποία υπεβλήθησαν οι επενδυτές εκ των  πραγμάτων  φαίνεται  ότι  δεν  απασχόλησαν  ιδιαίτερα  την  ηγεσία  της  Περιφέρειας, η οποία οδηγήθηκε στη λήψη μιας τέτοιας  αψυχολόγητης και αντιαναπτυξιακής απόφασης.  
  • Απορρίπτει  για  τυπικούς  λόγους  τη  συντριπτική  πλειοψηφία  των  επενδυτικών προτάσεων  (70,00% !)  σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης,  στερώντας  από  την  αγορά  τη  δυνατότητα  να  «ανασάνει» μέσω της αναθέρμανσης του επενδυτικού ρεύματος που η υλοποίησή του θα  προκαλούσε.  
  • Τη  στιγμή  που  η  επιχειρηματική  κοινότητα  «στενάζει»  από  την  έλλειψη  χρηματοδοτικών  πόρων,  αφήνει  τα  χρήματα  άλλων προγραμμάτων αναπορρόφητα,  ενώ  άλλα  τα  ανακαλεί  εν  συνόλω,  κάτι  το  οποίο  είναι  καινοφανές και αντίθετο με την πρακτική άλλων Περιφερειών αλλά και του  Υπουργείου Ανάπτυξης  που απορροφούν πλήρως τα σχετικά κονδύλια. 

Κρίνουμε ότι υπάρχει χρόνος – εάν υπάρχει καλή θέληση –  να διορθωθεί αυτός ο  άστοχος χειρισμός και να παύσει η ταλαιπωρία των επενδυτών, έστω και την  ύστατη στιγμή, ώστε να διασωθούν τα επενδυτικά σχέδια. 

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε τα ανωτέρω, καθώς βαίνουμε προς την αφετηρία της νέας προγραμματικής περιόδου και η συνέχιση της ίδιας εχθρικής και  αντιαναπτυξιακής  φιλοσοφίας  θα  καταδικάσει  την  προσπάθεια  ανάταξης  του  επενδυτικού κλίματος για το Βόρειο Αιγαίο που όλοι οφείλουμε – καθένας από τη  θέση του – να επιδιώκουμε.

ΒΑΡΙΑΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ  
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – ΧΙΟΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΧΙΟΣ 
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ 
ΚΑΡΑΔΟΥΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ 
ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΣΑΜΟΣ 
ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΗΛΙΑΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΙΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΧΙΟΣ 
ΜΥΡΙΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ 
ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ 
ΠΕΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΧΙΟΣ 
ΤΣΕΤΣΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΧΙΟΣ 
ΤΣΙΛΙΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ». 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img