Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ανανέωση θητείας με… διορθωτικές κινήσεις

Στα… ψιλά γράμματα αρμοδιοτήτων μπορούμε να εντοπίσουμε τις ενδιαφέρουσες πολιτικά αλλαγές στο σχήμα της Περιφερειακής Αρχής, όπως αυτό ανακοινώθηκε χθες από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και έχει ισχύ για ένα χρόνο. Η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τον ορισμό του Παντελή Βρουλή στη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χίου, με τον Παντελή Μπουγδάνο να αναλαμβάνει θεματικός, αλλά από εκεί και πέρα μπορεί να διακρίνει κανείς αναβαθμίσεις στη Λέσβο, αλλά και μία… «κίτρινη κάρτα» στη Χίο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παντελής Βρουλής ως αντιπεριφερειάρχης Χίου παίρνει συμπληρωματικά τις αρμοδιότητες Υγείας (που είχε και μέχρι χθες), την ίδια στιγμή που ο κ. Μπουγδάνος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διαχείρισης προγραμμάτων (πλην ΕΣΠΑ) και ιαματικών πηγών. Η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ περνά πλέον στον Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος κατά τα άλλα παραμένει Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή για την Αναστασία Αντωνέλλη, που παραμένει Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, τον Στέλιο Καμπούρη, που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Λεωνίδα Αθηνάδη, και την Αντιπεριφερειάρχη Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Β. Αιγαίου, Σουλτάνα Ανδρεάδου

Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουρσουμπάς εκτός των αρμοδιοτήτων Μεταναστευτικής Κρίσης και Αθλητισμού, αναλαμβάνει και εκείνες των Συγκοινωνιών ΠΕ Λέσβου, ενώ ο Νίκος Νύκτας κρατά τις αρμοδιότητες του Τουρισμού, τού αφαιρούνται εκείνες των Μεταφορών και αναλαμβάνει επιπλέον της Κοινωνικής Μέριμνας.

 

Επιβράβευση & κίτρινη κάρτα

Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων μεταφορών από τον Νίκο Νύκτα θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί και ως μια “κίτρινη κάρτα” του κ. Μουτζούρη προς τον Αντιπεριφερειάρχη του. Είναι χαρακτηριστικά τα προβλήματα της Διεύθυνσης Μεταφορών, που φαίνεται πως διογκώθηκαν το προηγούμενο διάστημα (έχουμε κάνει εκτενή αναφορά σε προηγούμενο άρθρο), για τα οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν και ως προβληματική (υπό την έννοια των πρακτικών δυσκολιών) η συγκέντρωση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε ένα άτομο, που δεν θα μπορούσε να έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων σε κάθε νησί. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως μια διορθωτική κίνηση το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων, καθώς την ίδια στιγμή που ο κ. Κουρσουμπάς αναλαμβάνει τις Μεταφορές στην Λέσβο, ο κ. Αθηνάδης αναλαμβάνει στη Χίο και τη Σάμο. 

Στον αντίποδα, ως επιβράβευση μπορεί να θεωρηθεί η ανάληψη αρμοδιοτήτων ΕΣΠΑ από τον κ. Χριστόφα, ο οποίος είναι ένας νέος επιστήμονας, ομολογουμένως ένας από τους πιο εργατικούς Αντιπεριφερειάρχες, που χωρίς να υπολογίζει ωράρια, Σαββατοκύριακα και αργίες και με αναμφισβήτητη γνώση των αντικειμένων του και ως Πολιτικός Μηχανικός, έχει σημειώσει σημαντική παραγωγή έργου στον ένα χρόνο που έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Αρκετά πιο σημαντική, αν σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα πρόσωπο, που είναι επικεφαλής της συνεργαζόμενης παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», και όχι «άνθρωπος του Περιφερειάρχη», που βέβαια αποτελεί και «συνδετικό κρίκο» του Κώστα Μουτζούρη με έναν πολιτικό χώρο στον οποίο δεν ανήκει ο ίδιος.

Αλώβητος από τον «μίνι ανασχηματισμό» πέρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος παρότι καλά πληροφορημένες πηγές έφεραν το προηγούμενο διάστημα τον Περιφερειάρχη να σκέφτεται την αντικατάστασή του ή έστω την αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Ωστόσο αυτό που βάρυνε στην κρίση του κ. Μουτζούρη είναι ότι ο κ. Κουφέλος είναι κι εκείνος ένας νέος επιστήμονας με διείσδυση στους τομείς που έχει ασχοληθεί αυτοδιοικητικά, ακόμη και αν ασχολείται με τα κοινά για πρώτη φορά. Ένας επιπλέον λόγος είναι και το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο κ. Κουφέλος υπηρέτησε κατά κυριολεξία ως σωματοφύλακας τον Περιφερειάρχη, φροντίζοντας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του να μιλά για τον «Μουτζούρη» αντί για τις δικές του ενέργειες και αποφάσεις. Επιπλέον, μπορεί να του πιστωθεί πως έχει χειριστεί με ιδιαίτερο τρόπο τα αγροτοκτηνοτροφικά θέματα προστατεύοντας την Περιφερειακή Αρχή από διαμαρτυρίες και πολιτικό κόστος, που θα μπορούσαν να είχαν τροφοδοτήσει οι αποφάσεις του Περιφερειάρχη για την απόσυρση της Περιφέρειας από ερευνητικά προγράμματα.

 

Ανοιχτό του Κυρατζή

Αναμφισβήτητα εντύπωση προκαλεί το ότι από τη λίστα Αντιπεριφερειαρχών απουσιάζει το όνομα του Στρατή Κυρατζή, με δεδομένο το πόσο μεγάλες συζητήσεις έχουν γίνει ανάμεσα στον ίδιο και τον Περιφερειάρχη, ώστε να μεταπηδήσει από την παράταξη της μείζονος Αντιπολίτευσης στο “άρμα” της Περιφερειακής Αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία του κ. Κυρατζή ήταν να αναλάβει κάποια Αντιπεριφέρεια, καθώς πιστεύει ότι σε μια σχετική θέση θα ήταν περισσότερο χρήσιμος και θα μπορούσε να παράξει καλύτερο έργο, σε σχέση με τις προτάσεις, που του έχουν γίνει από την πλευρά του κ. Μουτζούρη. 

Παρ’ όλα αυτά το ότι εν τέλει ο κ. Κυρατζής δεν γίνεται Αντιπεριφερειάρχης – τουλάχιστον όχι σε αυτό το χρονικό σημείο – δεν αποτελεί απαραίτητα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του με τον Περιφερειάρχη. Και αυτό ακριβώς γιατί από τον κ. Μουτζούρη υπάρχουν ακόμη οι διαθέσιμες επιλογές, που προτείνονται στον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης Καλογήρου, είτε αυτές που ο τελευταίος έχει ήδη απορρίψει (σε περίπτωση που αναθεωρήσει), όπως εκείνη να αναλάβει εντεταλμένος σύμβουλος με αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν τα τεχνικά έργα ή η Προεδρία στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είτε κάποια άλλη θέση εντεταλμένου συμβούλου. 

Η μη-είσοδος Κυρατζή στο περιφερειακό σχήμα από την άλλη, είναι και αυτή που επέτρεψε στον Κώστα Μουτζούρη να κάνει έναν ασφαλή και χωρίς πολλές γκρίνιες μίνι ανασχηματισμό, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε κάποιος από τους τωρινούς Αντιπεριφερειάρχες να παραχωρήσει τη θέση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο ντόμινο εξελίξεων και αλλαγών που θα επέρχοντο.