Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ανάπλαση και στο μέτωπο του Αεροδρομίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, κιγκλιδώματα, παγκάκια και στάσεις ανά συγκεκριμένες αποστάσεις από τον πύργο του Γιαννέλλη μέχρι την Κράτηγο

Υψηλούς στόχους για το 2023 έχει θέσει η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των έργων των αναπλάσεων στην πρωτεύουσα, προκειμένου να καταστεί μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη πόλη, φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μετά από την δρομολόγηση του έργου στην Προκυμαία και την πλατεία Σαπφούς, η Τεχνική Υπηρεσία έβγαλε από τα συρτάρια τη μελέτη για τον ποδηλατόδρομο της Βαρειάς, ως είθισται να λέγεται εδώ και 15 χρόνια, και προχωρά σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο του Αεροδρομίου. Στόχος του Δήμου είναι να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις στις αρχές της νέας χρονιάς προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, η μελέτη για την δημιουργία του ποδηλατόδρομου από τον Πύργο Γιαννέλλη μέχρι την Κράτηγο είχε ανατεθεί επί της τελευταίας θητείας του Νάσου Γιακαλή στον Δήμο Μυτιλήνης, από τον τότε Αντιδήμαρχο Έργων, Παντελή Πατερέλλη, στον καθηγητή του ΕΜΠ,  συγκοινωνιολόγο, Θάνο Βλαστό και είχε παραδοθεί το 2010, προκειμένου να ενταχθεί στο πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων αστικής ανάπλασης. Στην πορεία παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις και ο φάκελος παρέμενε αναξιοποίητος από τον Δήμο. 

Όταν επί δημαρχίας Γαληνού “κινήθηκαν τα νήματα” για να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου, προέκυψε το ζήτημα με την αυθαίρετη κατασκευή του παραλιακού δρόμου που “πάγωσε” τα πάντα. 

Φτάνοντας στο σήμερα και δεδομένου ότι η εθνική οδός βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη νομιμοποίηση, δίνεται ακόμη μια ευκαιρία στον Δήμο να υλοποιήσει το σημαντικό αυτό έργο, που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους πεζούς και τους αθλητές που κινούνται στον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, όταν δίπλα τους κινούνται οχήματα αναπτύσσοντας πολλές φορές μεγάλες ταχύτητες.

 

Λωρίδα και για πεζούς – τζόκινγκ

Βάσει των μελετών ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινά από τον Πύργο Γιαννέλλη και θα καταλήγει στην “Κάτια”, με μήκος 7 περίπου χλμ.. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικής λωρίδας κίνησης για αθλητές (τζόκινγκ) και πεζούς, ενώ θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα, παγκάκια και θα διαμορφωθούν στάσεις ανά συγκεκριμένες αποστάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φθάσει τα 15 εκατ. ευρώ. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Στρατής Τζιμής, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια ο φάκελος παρέμενε στα συρτάρια απαιτείται επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων, της ακτομηχανικής, της αρχιτεκτονικής και της στατικής μελέτης, καθώς και της μελέτης οδοποιίας. Ο Δήμος έχει δεσμεύσει το ποσό των 108.932 ευρώ ως προεκτιμώμενη αμοιβή για την επικαιροποίηση των μελετών και την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων. 

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Τζιμή, είναι να προλάβει να ολοκληρώσει τον φάκελο του έργου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, προκειμένου να τον υποβάλλει προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. «Δυστυχώς δεν προλάβαμε να καταθέσουμε το σημαντικό αυτό έργο στο τρέχον πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία. Εφόσον πράγματι ο παραλιακός δρόμος νομιμοποιηθεί άμεσα, εμείς θα τρέξουμε τις μελέτες και ήδη έχουμε εξασφαλίσει το ποσό που θα απαιτηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να δρομολογηθεί κι αυτός ο ποδηλατόδρομος, όπως έγινε και στα Τσαμάκια, δημιουργώντας ένα δίκτυο στην πόλη της Μυτιλήνης. Ήδη έχουμε θέσει την χρηματοδότηση του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα εγκριθεί μόλις υποβάλλουμε την πρόταση. Μετά από την ανάπλαση της Προκυμαίας δρομολογείται κι αυτό το σημαντικό έργο και θα είμαστε ευτυχείς αν το δημοπρατήσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Έργων.

 

Ξεκινά η Προκυμαία

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της Προκυμαίας, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας. Ήδη βρίσκεται στο νησί μας ο τοπογράφος μηχανικός της εταιρείας “Ερμώνασσα Α.Ε.”, που έχει αναλάβει το έργο και την Πέμπτη θα στηθεί το εργοτάξιο, απέναντι από το ξενοδοχείο “Blue Sea”. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 6.435.015 ευρώ, αλλά με την έκπτωση του 45% που προσέφερε ο ανάδοχος περιορίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε έκταση 11.000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθούν, εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα και καθυστερήσεις, σε 18 μήνες. Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img