Σε νέα αναπτυξιακή τροχιά επιδιώκουν να θέσουν την ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου μετώπου που περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Παναγιούδας και Παμφίλων, οι δύο πρόεδροι Βαγγέλης Βιόλατζης και Αντώνης Αντωνέλος. Καταβάλουν δε μεγάλη προσπάθεια, ώστε η πρότασή τους να τύχει ευήκοων ώτων και να προχωρήσει η εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Βασική παράμετρος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν από κοινού και οι δύο,αποτελεί η υλοποίησή του και προς αυτήν την κατεύθυνση εστιάζουν την προσοχή τους. Ωστόσο, στην εν λόγω πρόταση που καταθέτουν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αυτά θέτονται σε προτεραιότητα στον χρόνο εφαρμογής του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, αλλά και στην ύπαρξη των δεξαμενών υγρών καυσίμων στη σκάλα Παμφίλων.
Σημαντική βοήθεια στην ορθή προσέγγιση του όλου ζητήματος, αποτελεί η διατυπωθείσα άποψη του προέδρου του ΤΕΕ/Βορείου Αιγαίου, Στρατή Μανωλακέλλη, ο οποίος, ξεκαθάρισε ότι «τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα εγκριθούν περί του τέλους του 2026. Σ’αυτά θα συμπεριλαμβάνονται βελτιώσεις όπου χρειάζεται.»Διευκρίνισε δε, ότι αρκετά από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα στηριχθούν στο υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στα ΣΧΟΑΠ.
Σε ότι αφορά στην υπό σύνταξη πρόταση των δύο κοινοταρχών, ο κ. Μανωλακέλλης διευκρίνισε ότι «Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του 2026 κι από τους επιβλέποντες».
Ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Παμφίλων, Αντώνης Αντωνέλλος, θεωρεί ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Επί χρόνια, έχει παραμείνει στάσιμη η όποια προσπάθεια έχουν κάνει, με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση ενός χώρου, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί φυσικό στολίδι των βόρειων χωριών του δήμου Μυτιλήνης.
Στο σχεδιασμό εντάσσονται, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Αντωνέλλος και η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, η ασφαλτόστρωση των δρόμων που οδηγούν στις παραθαλάσσιες περιοχές, ο φωτισμός όπως και ο εξωραϊσμός των υποβαθμισμένων περιοχών.Κυρίως η μετεγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων. « Ασφαλώς κι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά αν θέλουμε να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα μπροστά χρειάζονται δραστικά μέτρα και ρηξικέλευθες αποφάσεις.»
Παράλληλα, όπως ανέφερε βρισκόμαστε στο στάδιο σχεδιασμού ανάπλασης και ανάδειξης των γειτονικών χώρων με το παραλιακό μέτωπο για την υλοποίηση έργων που αφορούν την περιοχή του γηπέδου των Παμφίλων και τμήματος της περιοχής του Καλαμιάρη, η ανακατασκευή του πάρκου της παραλίας Παμφίλων η τοποθέτηση κερκίδων στο θεατράκι, μιας κι όπως διευκρίνισε , «Κάθε φορά που διοργανώνουμε μια εκδήλωση είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε καρέκλες και όποιον άλλο εξοπλισμό απαιτείται για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης».
Αναπτυξιακό ορόσημο για την περιοχή αποτελεί το μοναδικό Φοινικόδασος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής Κοινότητας Παναγιούδας, Βαγγέλη Βιόλατζη «Το Φοινικόδασος αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου Παναγιούδας – Παμφίλων».
Από εκεί πρέπει ν΄ αρχίσουμε, τονίζει ο κ. Βιόλατζης, «Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας.» Αναλυτικά και σύμφωνα με όσα τόνισε, «Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σημαντικό έργο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση και μέθοδος. Πρώτα να συνταχθεί από ειδικούς, μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης του Φοινικόδασους, σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της περιοχής ».
Επίσης, όπως υποστήριξε, «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από Φοινικόδασος μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Παμφίλων. Θεωρούμε ότι η κατασκευή ποδηλατόδρομου και μιας περιπατητικής διαδρομής, θα αναδείξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως περιοχή και θα καταστεί πόλος έλξης των επισκεπτών ».
Καταλήγοντας, ο κ. Βιόλατζης υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλουν οι δύο πρόεδροι των Βορειόχωριων, σημειώνοντας ότι «Με αφορμή τον διπλασιασμό του πληθυσμού της Παναγιούδας, τόσο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όσο και ο δήμος Μυτιλήνης οφείλουν να συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό για την υλοποίηση των προτάσεων μας»