Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεκτή έγινε από την Οικονομική Επιτροπή η πρόταση της Ομάδας Εργασίας των τουριστικών φορέων για να μπει και πάλι η Λέσβος στον χάρτη των κρουαζιερόπλοιων

Στην κρουαζιέρα αποφάσισε να επενδύσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την έγκριση διάθεσης εξειδικευμένης πίστωσης για την κάλυψη της δαπάνης εκπόνησης στρατηγικής μελέτης για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Λέσβο, με το ποσό των 37.200 ευρώ. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νίκου Νύκτα, ενώ – όπως είναι γνωστό – τίθεται εδώ και πολλά χρόνια από τους τουριστικούς φορείς του τόπου μας και είχε συζητηθεί και με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτός σε προτάσεις με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Μετά από την σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι κατά την οποία οι τουριστικοί φορείς ζήτησαν την στήριξη της Περιφέρειας για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ετών στον τουρισμό, συστάθηκε Επιτροπή – Ομάδα Εργασίας, η οποία ανέλαβε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από αυτές, που τέθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Βαγγέλη Μυρσινιά, τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρη Αβαγιανό, τον τουριστικό πράκτορα, Ηλία Πίκουλο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννη Μουτζούρη, ήταν η σύνταξη ενός σχεδίου αποκλειστικά για την προσέλκυση εταιρειών κρουαζιέρας στο νησί μας. Με πρόσφατα παραδείγματα τα λιμάνια της Καβάλας και του Βόλου που κατάφεραν να ενταχθούν στον χάρτη της κρουαζιέρας με ανάλογες κινήσεις, οι παράγοντες του τουρισμού υποστηρίζουν ότι και η Μυτιλήνη, όπως και τα λιμάνια της Πέτρας και του Πλωμαρίου, μπορούν να υποδέχονται κάθε χρόνο κρουαζιερόπλοια που θα τονώσουν την κίνηση σε όλο το νησί.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στα “Νέα της Λέσβου” ο Β. Μυρσινιάς, «η κρουαζιέρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού και εφόσον το προωθήσουμε θα έχουμε αφενός περισσότερες προσεγγίσεις και αφετέρου θα δημιουργήσουμε εν δυνάμει επισκέπτες της Λέσβου που θα ξαναέρθουν στο νησί μας για διακοπές. Πρέπει να μπούμε δυναμικά σε αυτό τον τομέα γιατί έχει πολλές προοπτικές. Απαιτείται σοβαρότητα, σωστή προσέγγιση και μεθοδική δουλειά για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Νίκος Νύκτας, ο οποίος σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή καταγράφει τα προβλήματα και τις δυνατότητες κάθε νησιού ξεχωριστά, αλλά και συνολικά, για να καταστήσει το Βόρειο Αιγαίο ελκυστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες. «Θεωρώ ότι η εκπόνηση αυτής της μελέτης θα μας δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές. Τα βήματά μας είναι σταθερά και συγκεκριμένα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει τόσο εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, όσο και οι φορείς του τουρισμού».

Εν τω μεταξύ, τον επόμενο μήνα κλείνει η αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου για τα κρουαζιερόπλοια με την άφιξη του “Seven Seas Explorer” στις 20 Οκτωβρίου και του “Nautica” στις 27 του μήνα. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μία ακόμη προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου “Arethusa”, το οποίο μάλιστα διανυκτέρευσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, αναμένεται να δέσει ανοιχτά για λίγες ώρες το πλοίο “Azamara”. 

Αν δεν υπάρξουν προβλήματα στην προσέγγιση λόγω του καιρού, το “Azamara” θα αποβιβάσει 450 Αμερικανούς τουρίστες οι οποίοι θα περιηγηθούν στη Μυτιλήνη και θα επισκεφτούν τον Μόλυβο, την Πέτρα, την Ιερά Μονή Λειμώνος, την Αγιάσο και το Μουσείο Τεριάντ. «Κλείνει σιγά – σιγά και η φετινή σεζόν και ελπίζουμε να μην έχουμε ακυρώσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Παράλληλα περιμένουμε να πάρει σάρκα και οστά η απόφαση της Περιφέρειας για την ανάθεση της μελέτης, ελπίζοντας ότι θα βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια», είπε στα Νέα της Λέσβου ο Ηλίας Πίκουλος.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img