Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ανάσα δροσιάς στο κέντρο της πόλης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

  • Ο κήπος στο κτίριο του αρχοντικού της οδού Σμύρνης διαμορφώνεται για να φιλοξενήσει τους φιλαναγνώστες της πόλης και όχι μόνο!

Μια ανάσα δροσιάς προσφέρει η μικρή, αλλά πολύ όμορφη γωνιά που έφτιαξαν με πολύ μεράκι στον κήπο τους οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης. Γωνιά, η οποία προέκυψε από την αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου, όπου θα μπορούσε το προσωπικό να ξεκουράζεται κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, αλλά εν τέλει τράβηξε τόσο πολύ το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης, που οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν όχι μόνο να την ανοίξουν στο κοινό, αλλά και να την επεκτείνουν ακόμη περισσότερο. Και όλα αυτά στο πλαίσιο σειράς ενεργειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, που έχουν ως αποτέλεσμα την συνολική αναβάθμιση και του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και των υπηρεσιών της.

Η όμορφη γωνιά του κήπου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η βιβλιοθηκονόμος Φανή Μαρωνίτου, εδώ και πολύ καιρό σκεφτόντουσαν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την μικρή αυλή, που υπάρχει πίσω από το αρχοντικό που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη στην οδό Σμύρνης. «Οι ελλείψεις προσωπικού, όμως, δεν μας επέτρεπαν να διαθέσουμε χρόνο για να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Τα χέρια μας έλυσε ο Βασίλης Ανδρέου, που μετατέθηκε στην Βιβλιοθήκη και σύντομα φρόντισε τον κήπο και έφτιαξε κάποια παγκάκια και ένα τραπέζι με παλέτες», σημείωσε η κ. Μαρωνίτου. 

Η βεράντα της Βιβλιοθήκης

«Όταν δημοσιοποιήσαμε το ότι φτιάξαμε αυτή τη γωνιά προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου, που ήθελαν να τη δουν από κοντά. Οπότε σκεφτήκαμε να την ανοίξουμε για το κοινό, να είναι ένας ελεύθερα προσβάσιμος χώρος χαλάρωσης, ένα σημείο ευχάριστο και δροσερό για τους μήνες του καλοκαιριού, όπου δεν υπάρχουν και οι ιδιαίτερες συνθήκες και όποιοι περιορισμοί ισχύουν μέσα στο περιβάλλον της βιβλιοθήκης» επεσήμανε, σχολιάζοντας μάλιστα πως δεν περίμεναν πως θα υπήρχε τόση ανταπόκριση από τον κόσμο, αφού ήδη έκανε την πρώτη επίσκεψή του στον χώρο ένα σχολείο, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται και μια δράση σε συνεργασία με το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, σε μια περίοδο που ουσιαστικά οι δράσεις που φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη επανεκκινούν, μετά από μια μακρά περίοδο που λόγω της πανδημίας είχαν σταματήσει.

«Θα φτιάξουμε και άλλα παγκάκια και θα φροντίσουμε ακόμη περισσότερο τον χώρο, τόσο πίσω από το κτίριο αλλά και στον αύλειο χώρο μπροστά» πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, ενώ όπως σημείωσαν οι υπεύθυνοι και αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί, με τη δημιουργία μιας μικρής βιβλιοθήκης προστατευμένης από τις καιρικές συνθήκες, με βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια, που μπορούν να επισκεφτούν οι μικροί φίλοι της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Γενική αναβάθμιση

Ο φροντισμένος κήπος γύρω από το κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης είναι ένα μόνο από τα σημάδια αναβάθμισης και ανανέωσης σε αυτόν τον τόσο όμορφο χώρο στο κέντρο της Μυτιλήνης. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, το προσωπικό προχώρησε σε πολλές ενέργειες για την συντήρησή του, και πολύ σημαντική είναι και η δουλειά που έχει γίνει στο εσωτερικό της, σε επίπεδο οργάνωσης του πλήθους των τίτλων βιβλίων, που φιλοξενούνται στη Βιβλιοθήκη, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο ψηφιοποίησης του αρχείου από τον Τύπο του νησιού και άλλες πολύ παλιές και ιστορικές εκδόσεις.

Αναβαθμισμένο και το εσωτερικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Παράλληλα, καθημερινά στη συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης προστίθενται νέοι τίτλοι, προσφέροντας στους φιλαναγνώστες της πόλης μια τεράστια γκάμα επιλογών από παλιά και νέα βιβλία, για να τους ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας ή για να αξιοποιήσουν τις εκδόσεις της για μελέτες, εργασίες και γενικότερα ερευνητικούς και όχι μόνο σκοπούς.

Νέοι τίτλοι προστίθενται καθημερινά στη συλλογή της Βιβλιοθήκης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 08:00 έως τις 14:30 και το καλοκαίρι και τα Σάββατα από τις 09:00 έως τις 13:00, και μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα της στο www.cplm.gr.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις