Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Ανάσα” για τους κατοίκους στο Πλωμάρι!


  • Πέντε χρόνια μετά από τις τρομακτικές κατολισθήσεις στην περιοχή του Προφήτη Ηλία οι ιδιοκτήτες θα λάβουν το ποσό των 250.000 ευρώ για να πάψουν να είναι όμηροι αυτής της κατάστασης που τους ξεσπίτωσε το Νοέμβριο του 2018

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” θα μπορούσε να πει κανείς για την απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης να προχωρήσει στην αγορά των ακινήτων κάτω από τον Προφήτη Ηλία, στο Πλωμάρι, όπου συνέβησαν οι τρομακτικές κατολισθήσεις το Νοέμβριο του 2018. Πέντε χρόνια μετά από τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσαν οι καταπτώσεις χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα, αναρτήθηκε την Παρασκευή στη “Διαύγεια” η απόφαση αγοράς των τριών από τα τέσσερα ακίνητα έναντι 127.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες. Σε ό,τι αφορά το τέταρτο ακίνητο, μια αποθήκη, είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης αυξημένης πλειοψηφίας για να ληφθεί η απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος για την αγορά ακινήτων. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, που χειρίστηκε αυτή την υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος, «ο Δήμος είχε εξ’ αρχής την πρόθεση να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που δεν έφταιξαν σε τίποτα και παρ’ ολίγο να σκοτωθούν, αλλά η νομοθεσία και οι διαδικασίες για τέτοιου είδους ζητήματα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Χαίρομαι που, έστω και τώρα, προχωρά η αγορά αυτών των ακινήτων και θα καλέσουμε τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν τα συμβόλαια και να λάβουν τα ποσά που έχουν καθοριστεί από τους εκτιμητές. Σύντομα θα γίνει η ίδια διαδικασία και για το τέταρτο ακίνητο ώστε να κλείσει αυτή η υπόθεση που ταλαιπώρησε τους κατοίκους τόσα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Από το 2018

Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και οι ιδιοκτήτες είχαν πάρει την απόφαση να προσφύγουν στον Εισαγγελέα εξαιτίας της αδράνειας και της κωλυσιεργίας που επεδείκνυαν οι αρμόδιες κρατικές αλλά και τοπικές Υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αφού ενώ έχουν χάσει τα σπίτια τους, δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση. 

Θυμίζουμε ότι οι κατολισθήσεις είχαν συμβεί στις 24 Νοεμβρίου του 2018, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε ιδιοκτησίες, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα. Τις πρώτες ημέρες είχαν κινητοποιηθεί οι τοπικοί φορείς και ο κρατικός μηχανισμός, με επιτόπιες αυτοψίες στελεχών του ΟΑΣΠ, κλιμακίου του ΙΓΜΕ, μηχανικών και γεωλόγων της Περιφέρειας και του Δήμου. Ο Δημήτρης Ακριώτης ανέλαβε την σύνταξη της μελέτης, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ οριοθετήθηκε η περιοχή ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν ορισμένοι ιδιοκτήτες στα σπίτια τους.

Αρχικά είχαν εκκενωθεί 29 συνολικά κτίσματα, εκ των οποίων τα κατοικήσιμα ήταν 11. Από αυτά, λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η άρση επικινδυνότητας σε έξι κατοικήσιμα σπίτια, στα οποία επέστρεψαν οι ιδιοκτήτες τους μετά από περίπου ένα μήνα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε παραμένουν μέχρι σήμερα “στο κόκκινο” επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας σε περίπτωση νέων καταπτώσεων.

 

“Κούφιες υποσχέσεις”

Ομάδα κατοίκων έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για να βρεθεί λύση με τις αποζημιώσεις και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παρά τις υποσχέσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία ενέργεια, ούτε καν η απομάκρυνση των βράχων που έπεσαν μέσα και δίπλα από τα σπίτια τους.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Κώστας Μουτζούρης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει το ποσό των 150.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης στο Δήμο για την απομάκρυνση των βράχων, αλλά ούτε και αυτή η απόφαση έγινε πράξη. Το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Αρχή είχε προωθήσει την λύση της αγοράς των σπιτιών για την δημιουργία πάρκινγκ, αλλά καθυστέρησε λόγω έλλειψης πιστώσεων. Τελικά, μετά από πιέσεις των κατοίκων και του δικηγόρου τους, Μανώλη Αρμενάκα, αποφασίστηκε να δεσμευτεί το ποσό των 250.000 ευρώ για την αγορά τεσσάρων ακινήτων, ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάστασης εδώ και 5 χρόνια. 

Όπως δήλωσε ο κ. Αρμενάκας, «κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν και ταλαιπωρήθηκαν πολύ αυτοί οι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια γιατί κανείς δεν τους έδινε σημασία. Μεταξύ αυτών ένας ιδιοκτήτης υπέστη νευρικό κλονισμό εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2018 και η υγεία του δεν είναι καλή από τότε, ενώ η σύζυγός του είναι καρκινοπαθής. Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση που ζουν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ευελπιστούν ότι πλέον θα δικαιωθούν πολύ σύντομα και θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται έως το τέλος του χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει εδώ, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες εργασίες για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων και την συγκράτηση των επικίνδυνων βράχων. Ο Δήμος Μυτιλήνης ολοκλήρωσε την μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός των απαιτούμενων έργων φθάνει το 1.750.000 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τα αρμόδια Υπουργεία για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img