Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Μεγάλη γιορτή περιβάλλοντος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 

Οι μικροί μαθητές ανακαλύπτουν τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα μυστικά των σεισμών 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατακλύστηκε τις τελευταίες εβδομάδες από μαθητές από τη Λέσβο αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+, οι οποίοι συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα αλλά και τις εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. 

Ειδικότερα, το Μουσείο επισκέφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, του Νηπιαγωγείου Δαφίων, του Δημοτικού Σχολείου Καρδαμύλων, του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, του Νηπιαγωγείου Στύψης, του Νηπιαγωγείου Πηγής, του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, του Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου, του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βορντάδου, του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης καθώς και μαθητών από το σχολείο IES ALBERT EINSTEIN SEVILLE από την Ισπανία, του Δημοτικού Σχολείου Πηγής, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης καθώς και μαθητών από το σχολείο ESCOLA CARME AUGUEST MADRIT από την Ισπανία, του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου, μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις Οινούσσες, μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης αλλά και οι μικροί μαθητές του Κατηχητικού της Ι. Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Μέσα από ειδική προβολή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό οι μαθητές γνώρισαν την εκπληκτική ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους και γνώρισαν τα νέα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου καθώς και τη σημασία τους για τα στοιχεία που μας δίνουν για τις κλιματικές συνθήκες και τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου. 

Οι μαθητές στη συνέχεια μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο ανακάλυψαν το πλούσιο τροπικό δάσος της Λέσβου, ανακάλυψαν τις μοναδικές πληροφορίες που μας δίνει το Απολιθωμένο Δάσος για τα φυτά που ζούσαν στο παρελθόν στη Λέσβο, σύγκριναν το σύγχρονο και απολιθωμένο οικοσύστημα της δυτικής Λέσβου, γνώρισαν το εντυπωσιακό δεινοθήριο της Λέσβου μέσα από το ακριβές αντίγραφο που υπάρχει στο χώρο το Μουσείο, ανακάλυψαν τα μεγάλα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεώτοπους της Λέσβου, δημιούργησαν το δικό τους ηφαίστειο και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος και του Απολιθωμένου Δάσους. Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων όπως προγονικής μορφής πεύκου, βελανιδιάς και άλλων δέντρων που ζούσαν στο Απολιθωμένο Δάσος, γνώρισαν τα χαρακτηριστικά τους και την ιστορία που αφηγούνται.

Οι μαθητές συμμετείχαν επίσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για το σεισμικό κίνδυνο και τη γνωριμία με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης. Τα παιδιά αρχικά μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, τη μεθοδολογία καταγραφής των σεισμικών δονήσεων αλλά και το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν στη συνέχεια στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας και προετοιμάστηκαν για την περίπτωση ενός σεισμού.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν τις εκπαιδευτικές τους επισκέψεις ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις που θα αποτελέσουν μοναδικά εφόδια για το μέλλον τους. Μέσα από την συμμετοχή τους, τις ερωτήσεις τους, τις ζωγραφιές τους και κυρίως τα συμπεράσματα που εξέφρασαν με το πέρας της επίσκεψής τους η εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ήταν μια μοναδική βιωματική εμπειρία ταξίδι.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου θα συνεχιστούν για τους μικρούς φίλους του Απολιθωμένου Δάσους και τους γονείς τους και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img