Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Ανασχηματισμός πριν την ώρα του!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ποιος φεύγει, ποιοι μένουν και ποιος θα αναλάβει καθήκοντα Δημοτικού Συμβούλου μέχρι τον Οκτώβριο του 2023

Μια ώρα αρχύτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ή μάλλον για να ακριβολογούμε 3 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, θα αναγκαστεί ο Στρατής Κύτελης να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της Δημοτικής του Αρχής, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, στενός συνεργάτης του, Αντιδήμαρχος θα εκπέσει του αξιώματός του μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με παλιά υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί. Η απόφαση εκδόθηκε χθες και έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην παράταξη της πλειοψηφίας, όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνουν αλλαγές πριν από την ώρα τους όταν ο νυν Αντιδήμαρχος κηρυχθεί έκπτωτος λόγω της καταδίκης του για την συγκεκριμένη υπόθεση. Αλλαγές που ενδεχομένως δεν θα είναι αρεστές στην Δημοτική Αρχή στην παρούσα συγκυρία, αφού ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος που θα κληθεί να αναλάβει καθήκοντα έχει εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις του για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η υπόθεση τελεσιδίκησε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου είχε προσφύγει ο Αντιδήμαρχος καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης το περασμένο φθινόπωρο, ενώ είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του από το Πλημμελειοδικείο και το Τριμελές Εφετείο. Για να τεθεί σε αργία θα πρέπει να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μόλις πάρει στα χέρια της την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο επόμενος

Κατόπιν, βάσει της νομοθεσίας, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα ο αμέσως επόμενος σε ψήφους υποψήφιος του συνδυασμού του Στρατή Κύτελη στις εκλογές του 2019. Αυτός είναι ο Δημήτρης Βασιλακάκης, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί παλιότερα για την ανάληψη θέσης ευθύνης σε Νομικά Πρόσωπα, αλλά στην πορεία ο ίδιος αποστασιοποιήθηκε από τις αποφάσεις και τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής, κυρίως λόγω του προσφυγικού ζητήματος. 

Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει αν ο κ. Βασιλακάκης θα δεχτεί να αναλάβει την θέση του Δημοτικού Συμβούλου, ενώ ακόμη κι αν συμβεί αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί ως στέλεχος της Δημοτικής Αρχής, αφού έχει την επιλογή να συμμετέχει στο Όργανο ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, όπως άλλωστε πράττουν ο Παναγιώτης Βάλεσης, η Εριφύλη Γιαννάκα και ο Συμεών Χαραλάμπους από την ίδια παράταξη και αρκετοί ακόμη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

…και ο μεθεπόμενος

Το δεύτερο πιθανό σενάριο που ήδη συζητείται είναι η μη αποδοχή της θέσης από τον Δ. Βασιλακάκη, που θα οδηγήσει στον επόμενο υποψήφιο κατά σειρά ψήφων, ο οποίος είναι ο Βασίλης Μουζάλας. Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ έχει προσληφθεί ως Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου από την αρχή, σχεδόν, της θητείας του, αλλά αυτό δεν του απαγορεύει να παραιτηθεί και να υπηρετήσει ως Δημοτικός Σύμβουλος και ενδεχομένως ως Αντιδήμαρχος στο Δήμο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. 

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μουζάλας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο Πρωτοδικείο αμέσως μετά από τις εκλογές για να επανακαταμετρήσει τις ψήφους που έλαβε, 758 τον αριθμό, σύμφωνα με την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας. Η διαδικασία αυτή κράτησε αρκετές ημέρες και την ίδια τακτική ακολούθησαν κι άλλοι υποψήφιοι της πλειοψηφούσας παράταξης που αμφισβητούσαν την πρώτη καταμέτρηση. Ο κ. Μουζάλας θεώρησε ότι είχαν γίνει λάθη στα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και δεν είχαν προσμετρηθεί στο όνομά του 31 επιπλέον έγκυρα ψηφοδέλτια, αλλά τελικά δεν δικαιώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος για να ξεκαθαριστούν οι αλλαγές και η πορεία της Δημοτικής Αρχής από δω και πέρα, που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της θητείας της. Μια θητεία που ο Στρατής Κύτελης επιδιώκει να ανανεώσει, αφού όπως έχει δηλώσει θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος. Για την ώρα, πάντως, ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Αντιδημάρχου ήταν αναμενόμενη. 

spot_img
Προηγούμενο άρθροΈπαιξαν… όπως παλιά!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 08-06-22
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις