Ανάστατη η Μόρια για τα σχέδια επέκτασης του ΚΥΤ

Από τη χθεσινή συγκέντρωση κατοίκων στη Μόρια, όπου ο Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Δ. Κουρσουμπά άκουσαν τις διαμαρτυρίες των Μοριανών για τα σχέδια επέκτασης του ΚΥΤ Μόριας

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Μόριας μετά την επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τις συζητήσεις που είχαν με ιδιοκτήτες εκτάσεων, προτείνοντάς τους να τα νοικιάσουν για την επέκταση του ΚΥΤ Μόριας.Το Υπουργείο Μετανάστευσης σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις εξέδωσε «non paper» όπου σπεύδει να υποστηρίξει, παίζοντας με τις λέξεις, ότι «δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια δημιουργίας νέας δομής στη Μόρια». Δεν μίλησε κανείς όμως για δημιουργία νέας δομής…. αλλά για την επέκταση της υπάρχουσας και μάλιστα σε έκταση διπλάσια από αυτή που καλύπτει σήμερα. Χωρίς να διαψεύσει τις διερευνητικές επαφές στελεχών του υπουργείου με ιδιοκτήτες κτημάτων το Υπουργείο Μετανάστευσης στην ανακοίνωσή του, τονίζει από την άλλη μεριά στην χθεσινή ανακοίνωση, την ανάγκη να κλείσουν οι σημερινές άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργήσουν μόνο… «ασφαλέστερες δομές».
Τα «Νέα της Λέσβου» αποκάλυψαν ότι στα σχέδια του Υπουργείου είναι η επέκταση του ΚΥΤ Μόριας σε στόχο να φθάσει σε διπλάσια έκταση απ’ ότι σήμερα – τουλάχιστον 200στρέμματα- προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές όπως είχαν παρουσιαστεί στο σχέδιο για τις νέες ελεγχόμενες δομές, που θα διαθέτουν υπηρεσίες, χώρους άθλησης, σχολεία, λατρευτικούς χώρους κ.α. ούτως ώστε να μην βγαίνουν από το ΚΥΤ. Αυτό ακριβώς αναφέρει και το Υπουργείο όταν κάνει λόγο για «…. επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες». Όσο για τις «επιτάξεις» αυτή είναι μια πληροφορία που διαρρέουν κάτοικοι της Μόριας για την οποία στο ρεπορτάζ μας γράψαμε ότι διαψεύδεται από το Υπουργείο ότι τέθηκε τέτοιο θέμα. Και πάλι όμως το υπουργείο έκρινε σωστό να εμπλέξει τις φήμες για επιτάξεις με το ρεπορτάζ των «Νέων της Λέσβο»
Ο Υπουργός Νότης Μηταράκης είχε χθες απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Μόριας κ. Γιάννη Μαστρογιάννη ο οποίος του μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στο χωριό αλλά και με άλλους τοπικούς φορείς.
«Μου είπε ότι για να φύγει το ΚΥΤ από τη Μόρια , πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος μακριά από κατοικημένη περιοχή και ότι χρειάζεται χώρος για εκείνους που θα επιστραφούν γιατί το ΠΡΟΚΕΚΑ δεν αρκεί. Βρέστε μου χώρο να το μεταφέρω αλλού» μου είπε στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης.
Ο Περιφερειάρχης στη Μόρια
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μέσα σε τεταμένο κλίμα συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία του χωριού στην οποία παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κουρσουμπά. Οι κάτοικοι ήταν περισσότερο αγανακτισμένοι από την χθεσινή «απάντηση» του Υπουργείου που προσπάθησε να αποπροσανατολίσει λέγοντας ότι «δεν θα γίνει νέα δομή στη Μόρια», δείχνοντας στον Περιφερειάρχη την κάρτα που άφησε ο μηχανικός του υπουργείου που συναντήθηκε με κατοίκους και τους πρότεινε να νοικιάσουν εκτάσεις.
Δήμαρχος Μυτιλήνης: «Κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους σχέδια»
Στη Μόρια μετέβη χθες το απόγευμα και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και συμμετείχε στην έκτακτη συγκέντρωση των κατοίκων της με αφορμή τα όσα ακούγονται για επέκταση του ΚΥΤ Μόριας. Εκεί ο κ. Κύτελης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη σε οποιασδήποτε επέκταση ή δημιουργία νέα δομής. Ζήτησε μάλιστα το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών… .

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»