Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Αναβάθμιση και στα Κεντρικά Λύκεια

Βρέθηκε επιτέλους λύση για να προχωρήσει το μεγάλο έργο της αναβάθμισης στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Πειραματικό Λύκειο και το 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (τα λεγόμενα Κεντρικά Λύκεια) στην “καρδιά” της Μυτιλήνης. Με χρηματοδότηση 1.263.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας που έχει εξασφαλιστεί από το 2019, οι μελέτες προβλέπουν την αναβάθμιση του επιβλητικού κτιρίου που χτίστηκε το 1840, εσωτερικά και εξωτερικά, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλες τις αίθουσες και τους ορόφους. Ο διαγωνισμός ανάθεσης έχει ολοκληρωθεί και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες λόγω εμπλοκής στην αδειοδότηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, όπου είχε συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, για να βρεθεί τρόπος ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος στις τυπικές διαδικασίες. Πράγματι, όπως δήλωσε ο ίδιος στα “Νέα της Λέσβου”, η ανταπόκριση ήταν θετική και αναμένεται να πέσουν άμεσα και οι τελευταίες υπογραφές για την έναρξη του έργου: «Με την βοήθεια του Βουλευτή μας, Χαράλαμπου Αθανασίου, κλείστηκε αυτό το ραντεβού με την Γενική Διευθύντρια και επιτέλους βρέθηκε η φόρμουλα για να προχωρήσει το έργο άμεσα και όπως αρμόζει στο ιστορικό αυτό κτίριο. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των σχολείων, εκμεταλλευόμενοι τις διακοπές των Χριστουγέννων, το Πάσχα και το καλοκαίρι».

 

Ριζική ανακαίνιση

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η επισκευή – αναβάθμιση των κουφωμάτων, η θερμομόνωση της οροφής, η κατασκευή δύο νέων λεβητοστασίων και η αντικατάσταση των σωμάτων θέρμανσης, η αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και η ανάδειξη του κτιρίου εξωτερικά με τον κατάλληλο φωτισμό, σποραδικά επιχρίσματα και αποκατάσταση δομικών στοιχείων, βάψιμο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αντικατάσταση των κλιματιστικών και εγκατάσταση αναβατορίου για άτομα με κινητικά προβλήματα στην πίσω είσοδο του κτιρίου.

Το Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπως λεγόταν αρχικά, τώρα Πειραματικό Λύκειο και 2ο ΓΕΛ, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Μελέτιου Φωτίου και με δωρεές πλούσιων Λέσβιων και άλλων Ελλήνων που αγαπούσαν την πατρίδα τους. Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλε και ο Σοφοκλής Βουρνάζος με σοβαρό χρηματικό ποσό, που άφησε κληρονομιά στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Ο ανδριάντας του Σοφοκλή Βουρνάζου, ιδρυμένος το 1896, στολίζει επιβλητικά την αυλή του Σχολείου. Συγχρόνως δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο και η ιστορική του βιβλιοθήκη. Το Γυμνάσιο αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1875. 

Μεταξύ των μεγάλων δασκάλων του σχολείου, στις αρχές του αιώνα, συγκαταλέγεται ο πολυγραφότατος και γνωστός σε όλο το κόσμο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Στεφανίδης, ο οποίος δημιούργησε δική του επιστήμη (την Ιστορία των Επιστημών) και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην έδρα που δημιουργήθηκε ειδικά για την επιστήμη αυτή. Αργότερα έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Προσωπογραφία του στολίζει το γραφείο του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Στρατής Τζιμής, «η αναβάθμιση των Κεντρικών Λυκείων της Μυτιλήνης είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας και την Εκπαίδευση και ιδιαίτερα γι’ αυτό το ιστορικό κτίριο όπου δίδαξαν μεγάλοι δάσκαλοι στο παρελθόν. Με σεβασμό στην ιστορία του και με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών οι εργασίες που θα εκτελεστούν θα συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση κι αυτής της υποδομής. Παράλληλα προχωρούν και τα υπόλοιπα έργα στα σχολεία όλου του Δήμου, όπως είχαν σχεδιαστεί».