Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Ανέλπιστες οι αποδόσεις, αλλά υψηλές οι οξύτητες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μπορεί τα ελαιοτριβεία να μην έχουν ακόμα ξεκινήσει τη λειτουργία τους, ωστόσο οι πρώτες ποσότητες ελαιοκάρπου έχουν οδηγηθεί ήδη προς έκθλιψη σε συγκεκριμένα ελαιοτριβεία στα βόρεια και τα νότια της Λέσβου. Πρόκειται για βιολογικές ελιές προκειμένου να παραχθεί το πρώτο αγουρέλαιο από τη φετινή σοδειά, που θα οδηγηθεί κατευθείαν στην τυποποίηση ως προϊόν υψηλότερης ποιότητας και ανάλογα με τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά θα γεμίσει τις συσκευασίες των premium ελαιολάδων, που άρχισαν τα τελευταία χρόνια να συσκευάζονται στον τόπο μας.

Οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα σε ελαιοτριβείο στα βόρεια της Λέσβου καταγράφηκαν αποδόσεις ακόμα και πάνω από 140 κιλά λαδιού στο κιλόμοδο (500 κιλά ελιές), που είναι μία εξωπραγματική ποσότητα και αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη, καθώς συνήθως αυτή την περίοδο τα 140 κιλά ελιές είναι η απόδοση που έχει το μεγάλο μόδι (640 κιλά ελιές).

Σε κάθε περίπτωση η επικρατούσα απόδοση αυτήν την περίοδο στο κιλόμοδο είναι περίπου στα 110 κιλά λάδι,  που είναι μία καλή απόδοση για την έναρξη της χρονιάς. Εδώ να σημειώσουμε πως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων ο καρπός έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση καθώς είναι στεγνός από νερό. Αυτό ωστόσο δεν αντικατοπτρίζεται και στις οξύτητες, καθώς έχουμε σε βιολογικές ελιές οξύτητες που φτάνουν και τον 1,5  βαθμό και ξεκινούν από τα 6 δέκατα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν παραχθεί και ποσότητες ελαιολάδου με 3 δέκατα.  Αυτό που παρατηρούν οι ειδήμονες της τυποποίησης, που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία κάθε χρόνο, είναι ότι το πρώτο φρέσκο λάδι δεν έχει ακόμα καλή γεύση και ο καρπός χρειάζεται το νερό της βροχής για να «καθαρίσει», όπως μας έλεγαν, σημειώνοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα χαμηλώσουν και οι οξύτητες.

Αν και ακόμα τα περισσότερα ελαιοτριβεία είναι κλειστά κάνοντας συντήρηση και οι μεγάλες ποσότητες του καρπού αναμένεται να οδηγηθούν το προσεχές διάστημα, τα νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αφορούν πολύ μικρές ποσότητες που έχουν οδηγηθεί στα ελαιοτριβεία για την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, καθώς τυπικά ακόμα η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει στη Λέσβο. Είναι, ωστόσο, μία πρώτη ένδειξη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου σε 3 ελαιοτριβεία του νησιού μας, εκ των οποίων τα 2 στο βόρειο τμήμα και το ένα στο νότιο, ώστε με αυτόν τον τρόπο οι αναγνώστες μας να είναι οι πρώτοι που θα έχουν την εικόνα των πρώτων εκθλίψεων καρπού στο νησί μας για τη φετινή ελαιοκομική σεζόν.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img