Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

“Ανεβάζει ταχύτητα” ο τουρισμός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Νέες πτήσεις τσάρτερ από Αυστρία, Σλοβενία, Ρουμανία και Τσεχία και διπλασιασμός στις αφίξεις bird watchers

Με τους καλύτερους οιωνούς φαίνεται πως θα ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν για τη Λέσβο από τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη στα χέρια τους οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι, χωρίς κανείς, βέβαια, να μπορεί να υπολογίσει τους αστάθμητους παράγοντες που ενδεχομένως να προκύψουν τους επόμενους μήνες. 

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, για την προβολή των βίντεο διαφημιστικής προβολής, μετά από πολλά χρόνια θα επανέλθουν στο νησί μας οι πτήσεις τσάρτερ από την Αυστρία, που είχαν διακοπεί από το 2015. Παράλληλα, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Βασίλης Βογιατζής, έχουν προγραμματίσει δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη από την ερχόμενη άνοιξη η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ θα αυξηθούν και οι πτήσεις τσάρτερ από την Αγγλία, που παραμένει μια σταθερή αγορά προσέλκυσης επισκεπτών. Με άλλα λόγια αναμένεται αύξηση των πτήσεων τσάρτερ στις 24, σε εβδομαδιαία βάση, από 19 που ήταν φέτος, αριθμοί που μεταφράζονται σε χιλιάδες επιπλέον τουριστών μετά από πολλά χρόνια για το νησί μας.

Η φετινή σεζόν έκλεισε με 52.000 Ευρωπαίους τουρίστες, αλλά δεν μπόρεσε να φθάσει τα επίπεδα του 2019, δηλαδή τους 58.000 που ήταν ο στόχος, προκειμένου να επανέλθει στην κίνηση που υπήρχε πριν από την εποχή του κορονοϊού. Ωστόσο, αυξημένες ήταν το καλοκαίρι και οι αφίξεις από τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ οι Τούρκοι επισκέπτες είναι μια γερή “τονωτική ένεση” για τον τουρισμό μας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, πλησιάζοντας τους 60.000!

 

Οι παρατηρητές πουλιών

Η αυλαία της επόμενης τουριστικής περιόδου θα ανοίξει στις 17 Απριλίου του 2024 με πτήση τσάρτερ από την Αγγλία και λίγες μέρες αργότερα θα προσγειωθεί το πρώτο αεροπλάνο από την Ολλανδία. Οι πρώτοι επισκέπτες της άνοιξης είναι οι παρατηρητές πουλιών και σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπάρχουν ήδη, την επόμενη χρονιά θα φθάσουν τους 10.000 διπλασιάζοντας τον φετινό αριθμό που κινήθηκε γύρω στους 5.000 από την Αγγλία και την Ολλανδία.

Οι λεγόμενοι bird watchers είχαν εξαφανιστεί από το νησί μας τα τελευταία χρόνια και δη την τριετία της πανδημίας, αλλά επανέρχονται δυναμικά, χάρη και στις ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια για την συντήρηση των παρατηρητηρίων και την προώθηση της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού σε εκθέσεις του εξωτερικού. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλη Βογιατζή, οι αφίξεις των bird watchers θα ξεκινήσουν με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και θα κορυφωθούν στα μέσα Μαΐου, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Σκάλας Καλλονής, που αποτελεί την βάση των τουριστών, οι οποίοι ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών και οι οποίοι διαμένουν κατά μέσο όρο για 10 μέρες στην περιοχή. «Περιμένουμε πάνω από 9.000 παρατηρητές πουλιών το 2024 από την Αγγλία και την Ολλανδία, οι οποίοι θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση για τους πρώτους μήνες της σεζόν. Πρόκειται για ένα πολύ καλό νούμερο μετά από την πανδημία και θεωρώ ότι συνεχίζουμε δυναμικά για τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού είναι πολύ σημαντική για το νησί μας και πρέπει να την επιδιώξουμε με κάθε τρόπο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε ο ίδιος.

 

Περισσότερα τσάρτερ

Από τον Μάιο και μετά, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ θα αυξηθεί στα 24 αεροπλάνα την εβδομάδα από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τις νέες χώρες, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία και Ρουμανία. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι της Λέσβου σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων καταβάλλουν προσπάθειες για την δημιουργία νέων τουριστικών πακέτων που θα προσελκύσουν τουρίστες από την Γερμανία, μια σημαντική και μεγάλη αγορά που έχει εγκαταλείψει το νησί μας τα τελευταία 6 χρόνια. Στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον και να προχωρήσουν συμφωνίες με tour operators, που θα εντάξουν και πάλι το νησί μας στον προγραμματισμό των πτήσεων τσάρτερ από το 2025. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναληφθεί και για τις χώρες της Γαλλίας και της Ιταλίας που επισκέπτονται κατά κόρον την Ελλάδα, αλλά όχι το νησί μας.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, «σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε και τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, η συνέχεια, δηλαδή το 2024 θα είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φθάσουμε στα επίπεδα που πρέπει για την στήριξη του τουριστικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας γενικότερα. Θέλει δουλειά, συνεργασία, στοχευμένες ενέργειες, σωστή παροχή υπηρεσιών και προβολή με κάθε τρόπο και μέσο ώστε να προσελκύουμε επισκέπτες και να ανοιχτούμε σε νέες αγορές. Ευελπιστώ ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας αν έχουμε όλοι κοινό στόχο προς αυτή την κατεύθυνση».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img