Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ανέβηκαν οι τόνοι για την Πολεοδομία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Κλίμα έντασης δημιουργήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής, όταν εκτός ημερήσιας διάταξης και στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης αναφέρθηκε στο ζήτημα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο αρχείο της Πολεοδομίας, και το οποίο αναδείχθηκε αφενός από δημοσίευμά μας πριν λίγους μήνες, αφετέρου και από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΕ. Ειδικότερα άναψαν τα αίματα μεταξύ του αρμόδιου για το θέμα Αντιδημάρχου, Στρατή Δαγκλή και του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Κατζανού, που ήρθαν στα πρόθυρα να… πιαστούν στα χέρια, πριν επέμβουν οι ψυχραιμότεροι και συνεχιστεί η συνεδρίαση σε πιο ήπιους τόνους.

Ο κ. Κύτελης, κατά την τοποθέτησή του για το θέμα σημείωσε πως όντως υπάρχει πρόβλημα με την Πολεοδομία, καθώς πρακτικά η Υπηρεσία χωρίστηκε στα δύο, αλλά την ίδια στιγμή ο όγκος του αρχείου παρέμεινε στο σύνολό του στη Μυτιλήνη, ενώ κατά 50%, αν όχι και 60% αφορά τη Δυτική Λέσβο. «Κάναμε εκκλήσεις στον άλλο Δήμο για να υπάρξει υποστήριξη, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση» υποστήριξε ο Δήμαρχος, σχολιάζοντας πως κατά την άποψή του δεν έπρεπε να χωριστεί η Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε πως δεν έχει χαθεί τίποτα από το αρχείο και κάλεσε ξανά μηχανικούς και επιστήμονες, είτε συμμετέχουν, είτε όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να συμβάλλουν για να τακτοποιηθεί το αρχείο. «Πρέπει ο καθένας να δει τα του οίκου του, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Κύτελης.

Για υπαρκτό πρόβλημα έκανε λόγο και ο κ. Δαγκλής, ο οποίος όμως απέδωσε στην κίνηση του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου και των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών άλλες σκοπιμότητες. «Επειδή σε ένα χρόνο έχει εκλογές, θέλουν να αλλάξουν Δήμαρχο» σχολίασε ο Αντιδήμαρχος, με τον κ. Κατζανό να ξεσπά σχολιάζοντας πως ο γιος του κ. Δαγκλή, που απασχολείται στο αρχείο της Πολεοδομίας δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Σε εκείνο το σημείο, και εν μέσω και άλλων προσωπικών προσβολών εκατέρωθεν, οι δυο τους παραλίγο να πιαστούν στα χέρια αλλά πολύ γρήγορα τα πνεύματα ηρέμησαν, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις μεταξύ τους και εν τέλει η Αντιπολίτευση ζήτησε και συγκεκριμένες προτάσεις από τη Δημοτική Αρχή για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

 

Ζήτησε «πλάτες»

Στη συνεδρίαση τον λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ενημερώνοντας το σώμα, αφενός για τη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ για την Δημοτική Πινακοθήκη, αφετέρου για την πρόθεση της Υπουργού να δώσει όσα χρήματα χρειάζονται για παρεμβάσεις και στο Μουσείο Θεοφίλου. Επεσήμανε ωστόσο ότι για την Πινακοθήκη είναι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, που κατά τον ίδιο δεν κοστίζουν πάνω από 30.000 ευρώ. Ζήτησε επομένως τη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να μην χαθεί αυτή η τεράστια ευκαιρία χρηματοδότησης, καθώς όπως ανέφερε η Υπουργός θα περιμένει τις μελέτες αυτές το πολύ ως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με δεδομένο πως το Ταμείο Ανάκαμψης απ’ όπου θα έρθουν οι πόροι αυτοί ισχύει έως το 2025.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις