Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ανευθυνότητα για τις αγροτικές επιδοτήσεις 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μόνο στη θεωρία έχει ξεκινήσει το ΟΣΔΕ, καθώς στην πράξη το σύστημα παραμένει ακόμα προβληματικό για να δεχθεί νέες δηλώσεις 
  • Αγωνία στους δικαιούχους για νέο κουτσούρεμα των επιδοτήσεών τους, ενώ δεν έχουν πληρωθεί ακόμα ούτε τη στρεμματική

Παρά την προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον περασμένο Δεκέμβριο, μπροστά στο μεγάλο τότε αδιέξοδο των πληρωμών των επιδοτήσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να δείξει ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει αέρας ανανέωσης και αισιοδοξίας μετά την “καρατόμηση” του τότε προέδρου, Βαγγέλη Σαμανδαράκου (τη θέση του οποίου ανέλαβε ο Αντιπρόεδρος!!), δεν φαίνεται να μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι καθώς τα ζητήματα της διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι τώρα είναι μετέωρα. 

Άφαντο το ΟΣΔΕ 

Αυτήν την εβδομάδα προς το τέλος ή ενδεχομένως την επόμενη πιθανολογείται ότι θα έχουμε κάποιες εξελίξεις διανύοντας ήδη το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μάταια να περιμένουν να κληθούν από τα κατά τόπους Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2024, ώστε να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Η έναρξη της διαδικασίας έπρεπε να έχει γίνει από το Μάρτιο, κάτι που έγινε, αλλά μόνο σε… θεωρητικό επίπεδο. Το μόνο που έχει ξεκινήσει από αυτό το διάστημα όταν έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η απευθείας διαδικτυακή εφαρμογή για να υποβάλλουν μόνοι τους τις δηλώσεις όσοι αγρότες δεν έχουν μεταβολές. Δηλαδή οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που γίνονται χωρίς την μεσολάβηση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων αποτελούν λιγότερο από το 5% σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων ΟΣΔΕ διεκπεραιώνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων.

Οι επιλογές των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς τους τεχνικούς συμβούλους και τους φορείς διαχείρισης του ΟΣΔΕ που πλαισιώνουν το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησαν στο γνωστό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και παρά τις δηλωθείσες καλές προθέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, να ανατρέψει αυτό το κλίμα, μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν όμηροι του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ενώ υπάρχει δυσφορία και στο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο Οργανισμός έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα χάνει κάθε αξιοπιστία, αν όχι… η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!

Τι έγινε η στρεμματική;

Σαν να μην έφτανε το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων που υπέστησαν διαδοχικά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο με τη Βασική Ενίσχυση, αλλά και τώρα με τα Οικολογικά Σχήματα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν στη δίνη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής χωρίς να έχουν απαιτούμενη ενημέρωση, που όφειλε να είχε κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και 2 χρόνια στους δικαιούχους, όπως επιβάλλουν οι υποχρεώσεις της χώρας μας από τη συνύπαρξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αυτό είχε ως συνέπεια να βρεθούν στα Οικολογικά Σχήματα δυο κατηγορίες δικαιούχων: Όσοι πήραν ελάχιστα χρήματα και αυτοί που πήραν μεγαλύτερα ποσά.  Εκτός από το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων που φέρνει η σύγκλιση των δικαιωμάτων προκύπτουν και άλλα ζητήματα, καθώς για πρώτη φορά φέτος δεν έγινε πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς των νησιών του Αιγαίου Πελάγους πριν το Πάσχα. 

Μέχρι τώρα αν και μετράμε αντίστροφα για να φτάσουμε στο τέλος Μαΐου δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου για το πότε θα καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση, αν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο ότι είναι δυνατόν να γίνουν οι πληρωμές μέχρι και το τέλος Μαΐου. Από το τέλος Μαΐου και μετά εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς πλέον το Υπουργείο θα πρέπει να κλείνει έναν-έναν τους λογαριασμούς εν όψει και των ευρωεκλογών, οπότε ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος θα μπορέσει να κάνει ταμείο για να δει πόσα χρήματα πήρε και πόσα έχασε σε σχέση με τις περσινές αντίστοιχες επιδοτήσεις. 

Την ίδια ώρα η καθυστέρηση στην έναρξη του νέου ΟΣΔΕ τροφοδοτεί την ανησυχία των δικαιούχων οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, όπως και πέρυσι, για ένα νέο μπάχαλο και το 2024, με αποτέλεσμα αντί να διορθωθούν τα πράγματα να βρεθούν τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα κληθούν να πάρουν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, σε νέες εκπλήξεις. 

Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, η καθυστερημένη έναρξη του ΟΣΔΕ τροφοδοτεί βιαστικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η περσινή χρονιά επιβαρύνθηκε λόγω των διπλών εκλογών, αλλά και φέτος έχουμε ευρωεκλογές, οπότε το κλίμα γενικά χαλαρώνει στο δημόσιο τομέα και αυτό δεν είναι προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων που λειτουργούν στη Λέσβο περιμένουν να ανοίξει το σύστημα ώστε να στείλουν μηνύματα στους πελάτες τους για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, άγνωστο πότε με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής. 

Την ίδια ώρα η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές καταστάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση της καταλόγισε πρόστιμο, ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ, με το αιτιολογικό της κακής διαχείρισης των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά  τα έτη 2020, 2021 και  2022. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τίθεται υπό επιτήρηση από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αιτιολογικό της κακής διαχείρισης των επιδοτήσεων και αυτή η επιτήρηση ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες, καθώς πλέον οι Ευρωπαίοι μπορεί να βρουν και «να βγάλουν και άλλα άπλυτα στη φόρα», που θα επηρεάσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις στη χώρα μας.

Το πρόστιμο αφορά την κρίσιμη μεταβατική τριετία για την είσοδο της Ελλάδας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ουσιαστικά έρχεται να δικαιώσει τα όσα εδώ και 3 χρόνια γράφουν από τα ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου ότι οι χειρισμοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα θέματα της διαχείρισης των επιδοτήσεων ήταν επικίνδυνοι για τους αγρότες. Πρόκειται για την περίοδο που το Υπουργείο προσπάθησε να αλλάξει χέρια στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, τινάζοντας τις επιδοτήσεις στον αέρα στην πιο κρίσιμη καμπή.  


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

“Σηκώνει το θέμα” το ΠΑΣΟΚ 

 Εν τω μεταξύ τα ζητήματα των επιδοτήσεων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, κυρίως όμως το βαρύ πρόστιμο και η επιτήρηση υπό την οποία έχει τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τους κινδύνους για τις αγροτικές επιδοτήσεις, αναδεικνύονται από το ΠΑΣΟΚ σε θέμα πρώτου μεγέθους, με ερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αστάθεια και ευρωπαϊκή εποπτεία με συνέπεια να κινδυνεύει η καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας που πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος πληρωμών στους αγρότες, ήρθε να την επιβεβαιώσει η επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με σοβαρό κίνδυνο άρσης της διαπίστευσης του Οργανισμού. 

«Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο έχει ένα μοναδικό υπεύθυνο και αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την περίοδο που διανύουμε», τονίζει το ΠΑΣΟΚ. Και συνεχίζει: «Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ στα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους 5 προέδρους και 4 υπουργούς και την σώρευση μεγάλων καταλογισμών για τις επιδοτήσεις, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο στις επιδοτήσεις που θα πρέπει να πληρωθούν στους αγρότες για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Αυτό που απασχολεί τους αγρότες  στην χώρα μας, δεν είναι άλλο από την αδυναμία του Οργανισμού να κατανείμει έγκαιρα, με διαφάνεια τις πληρωμές επιδοτήσεων και να τους ενημερώνει σωστά».

Το ΠΑΣΟΚ ζητά αναλυτική ενημέρωση για το πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες των επιδοτήσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img