Οικονομολόγος, νομικός και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου διετέλεσε βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στη Λέσβο προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση που θα γίνει στην Περιφέρεια. Η Λέσβος είναι ο τρίτος σταθμός στο πλαίσιο περιοδείας της και μάλιστα εκτός από επαφές και συναντήσεις ιδιαίτερη αναμένεται να είναι και η παρουσία της σήμερα στο Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης, λόγω και της πρόσφατης διάκρισης του σχολείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χθες το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου και οι απαντήσεις της είναι ενδιαφέρουσες και για τα αγροτικά, το μεταναστευτικό, αλλά και για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, ενώ παρότι παρακάμπτει το ερώτημά μας για τη θέση της Λέσβου στο Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων, θα συζητηθεί η τοποθέτησή της για τον εξαγωγικό προσανατολισμό που μπορούν να έχουν οι τοπικές επιχειρήσεις και αυτό όταν το λέει η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής έχει ιδιαίτερη σημασία, μια και είναι αντιπρόεδρος της INTA.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ
-Κυρία Ασημακοπούλου θα ξεκινήσω ζητώντας σας ένα σχόλιο για την επίσκεψή σας στη Λέσβο.
«Κύριε Βασιλούδη στο ιστορικό και πανέμορφο νησί της Λέσβου, έρχομαι ως Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της περιοδείας μου “από άκρη σε άκρη”. Η Λέσβος αποτελεί πάντα αγαπημένο προορισμό και είναι ο τρίτος σταθμός αυτής της περιοδείας. Πέρα από τη συμμετοχή μου ως ομιλήτρια στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», θα έχω συναντήσεις με φίλους, εκπροσώπους φορέων και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με μεγάλη χαρά θα επισκεφθώ, επίσης, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, για να συγχαρώ και διά ζώσης τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που αναδείχτηκαν εθνικοί νικητές του ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2023, αλλά και να συζητήσω μαζί τους για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
-Διατελέσατε Βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο σε μία δύσκολη, ομολογουμένως, περίοδο για τη χώρα. Περάσατε όμως στην ευρωβουλή και θέλω να μας πείτε αν αυτό έγινε γιατί είστε γαλουχημένη στο εξωτερικό ή αν τελικά στην ευρωβουλή ένας πολιτικός είναι πιο ήσυχος μακριά από τη γκρίνια της ελληνικής πραγματικότητας.
«Στο εθνικό Κοινοβούλιο αποφασίζεις για τη χώρα σου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζεις τη χώρα σου, αλλά παράλληλα καλείσαι και να λάβεις αποφάσεις για τους περίπου 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, σε 27 κράτη-μέλη. Όπως έχω ξαναπεί, δεν παύω να αγωνίζομαι για την προάσπιση των εθνικών μας θέσεων, αλλά και να υπερασπίζομαι τη χώρα μας όταν δέχεται στοχευμένες επιθέσεις με fake news.
Πέρα από τον ρόλο της Ευρωβουλευτού, όμως, από το 2019 έως σήμερα διανύω τη 2η θητεία μου στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INTA). Υπερασπίζομαι με σθένος τόσο τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά εμπορικά συμφέροντα, μέσα από τη θέσπιση νομοθετημάτων, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια των επαναλαμβανόμενων κρίσεων, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται στόχος αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τρίτες χώρες. Παράλληλα, συμμετέχω και σε άλλες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG)».
-Τελικά μετά το σοκ για την Ελλάδα από το 2009 και μετά οι Έλληνες έγιναν περισσότερο ευρωσκεπτικιστές;
«Από την περίοδο της οικονομικής κρίσης έως σήμερα, τόσο η εικόνα της Ελλάδας όσο και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έχει αλλάξει. Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέκτησε το κύρος της και αποκατέστησε την αξιοπρέπειά της. Μετά τις πολλαπλές κρίσεις, όπως η πανδημία της Covid-19 και η ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε αποφασισμένη και έτοιμη να προστατεύσει όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της. Υιοθέτησε και έκανε πράξη τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ανέπτυξε μηχανισμούς προσφέροντας σημαντικές χρηματοδοτικές ενισχύσεις, σε όλα τα επίπεδα, και στάθηκε αλληλέγγυα απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες της.
Παρόλα αυτά, το φαινόμενο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού είναι υπαρκτό και είναι κάτι που παρατηρείται κυρίως σε περιόδους κρίσεων ή προεκλογικά, όταν επιχειρείται να γίνει «εκμετάλλευση» συγκεκριμένων καταστάσεων για ίδιον όφελος. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν το έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό. Ας μην ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι τόπος Δημοκρατίας, η οποία γεννήθηκε στην πατρίδα μας. Είναι χρέος μας να τη διαφυλάξουμε».
-Να έρθουμε όμως τώρα στα περισσότερο δικά μας. Σήμερα η εικόνα που έχει η Ευρώπη για τη Λέσβο του μεταναστευτικού, ποια είναι;
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον αναγνωρίσει τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς επίσης και το βάρος του μεταναστευτικού που κλήθηκε να επωμιστεί η χώρα μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αποσυμφόρησε τα νησιά, διασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, μείωσε τον χρόνο εξέτασης αίτησης ασύλου και εφάρμοσε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους. Την πρόοδο της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση επιβεβαίωσε πρόσφατα και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον. Εικόνες, όπως αυτή της Μόριας, αποτελούν πλέον παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. στην προκαταρκτική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ άλλων, εισάγει σχετική ρύθμιση για την «εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τρίτους», ενώ θεσπίζει μεταξύ των κρατών-μελών την υποχρεωτική αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι μία χώρα είτε θα φιλοξενεί αιτούντες άσυλο, είτε θα συμβάλλει οικονομικά, με στόχο την ελάφρυνση των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα».
-Στην επιχειρηματικότητα πώς θα επιτευχθεί σύγκλιση όταν η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υστέρησης, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με ανεπτυγμένες περιοχές, όπως την Κρήτη, στο χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων;
«Η Λέσβος μας είναι ένα ευλογημένο νησί που παράγει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, τα οποία συνδυάζουν τη γεύση με τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι στο νησί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, που θα ήθελαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξαγωγής των προϊόντων τους ή να διευρύνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, το θέμα των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων είναι κάτι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και μάλιστα είχα αναλάβει την προώθηση ενός ευρωπαϊκού εργαλείου που κάνει απλή και γρήγορη τη διαδικασία αναζήτησης νέων αγορών του εξωτερικού. Είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα Access2Markets, η οποία παρέχει πολλές πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους για όλες τις αγορές του κόσμου, για τις ισχύουσες εμπορικές συμφωνίες, τους δασμούς και τους φόρους. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγικό προφίλ, αρκεί να το θελήσουν».
-Παρακαλώ ενημερώστε μας τι συμβαίνει στην Ευρώπη με τα αγροτικά;;; Δεν ήμασταν συνηθισμένοι να βλέπουμε χιλιάδες τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών με διαμαρτυρόμενους αγρότες! Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, άρα λοιπόν εκτιμάτε πως η Ευρώπη θα αναγκαστεί να χαλαρώσει λίγο το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, η οποία μετακυλύει στις πλάτες τους κάπως υπέρογκα την πράσινη μετάβαση;
«Ως θετικό δεδομένο θα πρέπει να κρατήσουμε το γεγονός ότι δεν διατηρείται η ισχύς της υποχρεωτικότητας της αγρανάπαυσης και έτσι οι αγρότες μας συμπληρώνουν φέτος μία τριετία από την εξαίρεση του συγκεκριμένου μέτρου της ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει πως προχωρά κανονικά η καλλιέργεια στις αγροτικές εκτάσεις, χωρίς ωστόσο να «κόβονται» οι ενισχύσεις που προβλέπονται. Το ζήτημα της αγρανάπαυσης αποτέλεσε αίτημα της Γαλλίας, που υποστηρίχθηκε όμως και από τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά την εικόνα με τους αγρότες να διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αυτό οφείλεται στη μείωση της τάξης από 10% έως 15% της ΚΑΠ, κυρίως στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ για την Ελλάδα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσό της ΚΑΠ παρέμεινε το ίδιο, δηλαδή 19,3 δις €, μετά από τη σχετική διαπραγμάτευση που προηγήθηκε. Ωστόσο, βλέπουμε ότι από την κυβέρνηση ανακοινώνονται επιπλέον μέτρα στήριξης των αγροτών μας, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως το φθηνότερο ρεύμα και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».
-Δημοσκοπικά αποτυπώνεται η δυσφορία του ελληνικού λαού και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, ανησυχείτε για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Ή μήπως η Νέα Δημοκρατία έχοντας την πρωτοκαθεδρία και βλέποντας πως καθώς τα ποσοστά του δεύτερου και του τρίτου κόμματος αθροιστικά υπολείπονται των δικών της δεν έχει λόγο να ανησυχεί;
«Το στοίχημα των Ευρωεκλογών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες του Ιουνίου. Οφείλουμε να είμαστε εκεί, οφείλουμε να γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί. Η Ευρώπη μάς αφορά όλους. Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για περισσότερα από 40 χρόνια. Η ισχυρή συμμετοχή μεταφράζεται σε δυνατότερη φωνή της χώρας μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης. Η επιστολική ψήφος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως σημαντική μεταρρύθμιση. Δίνει πρόσβαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων του εξωτερικού και σε εκλογείς στην Ελλάδα, οι οποίοι έως τώρα, για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους, δεν μπορούσαν να φτάσουν στην κάλπη. Η πατρίδα μας κατέκτησε πολλά τα τελευταία χρόνια, είναι παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτελεί βασικό τμήμα του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, στέκεται υπερήφανη ανάμεσα στους εταίρους της, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικά θέματα, και πρέπει να τη στηρίξουμε με την ψήφο μας».
-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.
«Και εγώ για την δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της Λέσβου».