Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Άνω – κάτω για τις ακυρώσεις εκδρομών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Οι διατάξεις που είχαν προβλεφθεί το 2014 και παρέμεναν ανενεργές ενεργοποιούνται τώρα, τελευταία στιγμή (πιθανώς στον απόηχο του δυστυχήματος στα Τέμπη), με συνέπεια την αναστάτωση στη σχολική κοινότητα  
  • Μετέωρα τα νηπιαγωγεία που είχαν προγραμματίσει εκδρομές αυτό το διάστημα, καθώς ακυρώθηκαν στο σύνολό τους 

Άνω-κάτω έχει φέρει τα νηπιαγωγεία του τόπου μας δυο βδομάδες πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς η ενεργοποίηση διάταξης του 2014 για την πρόβλεψη ειδικών καθισμάτων στα λεωφορεία για την μεταφορά των νηπίων. Η πρόβλεψη αυτή που παρέμενε ανενεργή τόσα χρόνια ενεργοποιείται ξαφνικά τώρα, και το οξύμωρο είναι ότι επέλεξαν να το κάνουν στο τέλος της χρονιάς, καθώς φαίνεται πως το κράτος «σφίγγει» παντού «τα ζωνάρια» μετά το δυστύχημα των Τεμπών. 

Αποτέλεσμα είναι οι προγραμματισμένες τελευταίες εκδρομές των νηπιαγωγείων να έχουν ακυρωθεί, με τις/τους νηπιαγωγούς να βρίσκονται σε δύσκολη θέση να εξηγήσουν στα νήπια τους λόγους. Πάντως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι απόψεις επί του θέματος διίστανται καθώς κάποιοι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ερμηνεύουν το νόμο ότι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία για την μεταφορά και επάνοδο των νηπίων στα σπίτια τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αφορά όλα τα μέσα των μεταφορών των νηπίων. Γεγονός είναι ότι το μέτρο αυτό κινείται σαφώς σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το ‘’τάιμινγκ’’ που επιλέγουν τα συναρμόδια υπουργεία να το εφαρμόσουν είναι που έχει προκαλέσει την αναστάτωση. 

Ειδικότερα:

Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες γονείς και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εν προκειμένω των νηπιαγωγείων στην Λέσβο, μετά την κοινοποίηση χθες από μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας σχετικού ΦΕΚ του 2014, που ορίζει την μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία μόνο εφόσον υπάρχουν σε αυτά ειδικά καθίσματα για τα παιδιά με ύψος έως 1,50 και βάρος 36 κιλά. Ως συνέπεια, εδώ και λίγες ημέρες έχει επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στις διευθύνσεις των νηπιαγωγείων που αναγκάζονται να ακυρώσουν τελευταία στιγμή τις ημερήσιες σχολικές εκδρομές που είχαν προγραμματίσει για το τέλος της σχολικής χρονιάς, όσο και στους γονείς και τους μικρούς μαθητές.

Να σημειωθεί εδώ ότι η απόφαση αφορά όλα τα σχολεία της χώρας πανελλαδικά – σε ορισμένες περιπτώσεις και μαθητές δημοτικού – ενώ μάλιστα μέχρι πριν μια εβδομάδα οι εκδρομές εκτελούνταν… κανονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο από μέρους της σχολικής κοινότητας, όσο και από το ΚΤΕΛ και τους τουριστικούς πράκτορες εκφράζεται απορία έως αγανάκτηση για την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, 15 ημέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους και μάλιστα 9 χρόνια μετά, αν και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σε αυτό συνέβαλε το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονός που ενδεχομένως θορύβησε κύκλους του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ούτως ώστε να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στις μετακινήσεις. 

Τα Νέα της Λέσβου μίλησαν με διευθύντριες και νηπιαγωγούς σχολείων που έχουν ακυρωθεί οι εκδρομές και το κοινό σημείο αναφοράς αυτών των δηλώσεων είναι όπως το συνόψισε μια εκ των πιο παλιών στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λέγοντάς μας: «Ο προγραμματισμός των τελευταίων εκδρομών στα σχολεία μας και η ξαφνική ακύρωσή τους έχει προκαλέσει λύπη στα νήπια που με παράπονο μας λένε «γιατί» προσπαθώντας και εμείς να τους εξηγήσουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, εκείνα όμως με το μυαλουδάκι τους προσπαθούν να μας πείσουν να κάνουμε τις εκδρομές νομίζοντας ότι η ακύρωση έχει γίνει με δική μας πρωτοβουλία. Πραγματικά πώς να κρυφτούμε απ’ τα παιδιά; Θα μπορούσαν να γίνονταν αυτές οι τελευταίες εκδρομές και από του χρόνου να εφαρμοστεί η πρόβλεψη για τα καθίσματα. Έτσι κι αλλιώς στα λεωφορεία οι νηπιαγωγοί έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης προσέχουν τα παιδιά», καταλήγει η ίδια. 

«Πρόκειται για παρερμηνεία του ΦΕΚ»

Εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων, του ΚΤΕΛ Λέσβου και της Διεύθυνσης Τροχαίας Λέσβου έχει σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ζητώντας διευκρινιστικό ΦΕΚ για τα λεωφορεία και τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται. Όπως μας είπαν και ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου, Στρατής Χριστόφας: «Πιθανότατα πρόκειται για παρερμηνεία του ΦΕΚ, το οποίο αφορά τα κίτρινα σχολικά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια», σχολιάζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία που να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, δηλαδή να περιλαμβάνουν και ειδικά καθίσματα με ζώνες ασφαλείας. 

Όλα δείχνουν πως διευκρινίσεις θα σταλούν μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και με την νέα κυβέρνηση, ενώ εφόσον χρειαστεί, ο κ. Χριστόφας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε προσθήκη ειδικών καθισμάτων που να πληρούν τις προδιαγραφές του σχετικού ΦΕΚ. 

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς πάντως, δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές δημοτικού στα σχολεία των χωριών της Λέσβου, παρά μόνο στις σχολικές εκδρομές οι οποίες ακυρώθηκαν μαζικά όσες είχαν προγραμματιστεί από τέλος Μαΐου έως και τα μέσα του Ιουνίου, με τη λήξη των μαθημάτων. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img