Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ανοιχτό ενδεχόμενο προσφυγής κατά της «Κτηματολόγιο»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Υπομονή μέχρι το Μάρτιο ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, προτείνοντας ως έσχατη λύση την προσφυγή ακόμα και στα ευρωπαϊκά όργανα
  • Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή κατά της Κτηματολόγιο πρότεινε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης 

Παρότι το θέμα του κτηματολογίου απασχόλησε ως «σφήνα» προ ημερήσιας διάταξης τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και ως εκ τούτου δεν συζητήθηκε εκτενώς, αυτό που φάνηκε είναι ότι το αυτοδιοικητικό όργανο δείχνει διατεθειμένο να πιέσει ακόμα και με την προειδοποίηση προσφυγής στα ευρωπαϊκά όργανα ή την Ελληνική δικαιοσύνη ώστε να βρεθεί κάποιας μορφής λύση για τους παθόντες.

Από την τοποθέτηση του Γιάννη Βατού

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προ ημερήσιας διάταξης ενημέρωση του σώματος έκανε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με υπηρεσιακά στελέχη της Κτηματολόγιο, όπως ανέδειξαν στο φύλλο τους την Παρασκευή τα Νέα της Λέσβου. Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα των Νέων της Λέσβου, τα οποία, όπως είπε, πήρε μαζί του στην Αθήνα και τα έδειξε στα υπηρεσιακά στελέχη, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι ο επόμενος σταθμός θα είναι το Μάρτιο, καθώς αυτό το διάστημα προσδιορίζεται η Κτηματολόγιο να είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα εάν δεν έχει ναυαγήσει κάθε προσπάθεια μέχρι τότε, μια και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρει λύση με τις δυο μελετητικές εταιρείες ώστε να προχωρήσουν οι διορθώσεις.

Στη συνεδρίαση κατά την οποία επικαλέστηκε και η ίδια τα δικά μας δημοσιεύματα ζήτησε ενημέρωση η επικεφαλής της παράταξης Πυξίδα, Εριφύλη Χιωτέλλη, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, ο οποίος έδωσε το στίγμα του τονίζοντας ότι οι κατευθύνσεις που ο ίδιος έχει δώσει στους συνεργάτες του και αποτελούν και τη δική του τοποθέτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ο Δήμος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την ανέξοδη τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων προς όφελος των δημοτών. 

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης κατά τη δική του τοποθέτηση

Τίποτα μέχρι τώρα

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο πλην μιας ρύθμισης που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και σύμφωνα με τον κύριο Βατό θα ανοίξει το δρόμο για να γίνουν οι… διορθώσεις των διορθώσεων. Κατά την τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κράτησε χαμηλά τον πήχη χωρίς υποσχέσεις, διαβάζοντας ένα προς ένα τα βήματα τα οποία είχε σημειωμένα και μάλιστα στο τέλος της τοποθέτησής του είπε: «Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι όλα αυτά για τα οποία μας ενημέρωσαν θα γίνουν και γι’ αυτό είμαστε εδώ ως πολιτικό όργανο και, σε τελική ανάλυση, εγώ θα δεχτώ και την πρόταση που μου έκανε πριν ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση ένας πολίτης (εννοώντας τον Περικλή Αντωνίου που ήταν παρών στη συνεδρίαση) να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά όργανα και ας τρέχουν μετά να τα μαζέψουν. Δεν θα φταίμε εμείς, πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να φτάσουμε πρώτα μέχρι το Μάρτιο και μετά να καθίσουμε κάτω και να δούμε προς τα πού θα πάμε».

 

Η σύγκρουση με Μανωλακέλλη

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης παρακολουθεί τη συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη, ο οποίος ήταν παρών παρακολουθώντας τη συνεδρίαση και του δόθηκε ο λόγος για να τοποθετηθεί.  Ο κ. Μανωλακέλλης μιλώντας έξω από τα δόντια αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα τηρηθούν τα υπεσχημένα από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι όλα αυτά έχουν ειπωθεί για να κερδηθεί χρόνος μέχρι τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Εκτίμησε ότι το κτηματολόγιο βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, καθώς ανέφερε δικές του πληροφορίες ότι οι δύο εταιρείες που έκαναν τις διορθώσεις δεν έχουν πεδίο συνεννόησης με την Κτηματολόγιο και ο διάλογος μεταξύ τους έχει ναυαγήσει. 

Ο κ. Μανωλακέλλης είπε ότι συνολικά τα δικαιώματα επί γεωτεμαχίων ανέρχονται σε 30.000 – 35.000 και έχουν μπει στο σύστημα για διορθώσεις μόνο 5.500 στη Μυτιλήνη και 5.000 στη Γέρα, που σημαίνει ότι 20.000 – 25.000 δικαιώματα δεν πρόκειται να διορθωθούν ΠΟΤΕ(!) και οι διορθώσεις να γίνουν στο κτηματολόγιο, παρότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ιδιοκτήτες έκαναν ενστάσεις.  Τόνισε δε, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το κτηματολόγιο προτείνοντας άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη για το σύνολο των διορθώσεων. Υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι η εξαρχής κτηματογράφηση γι’ αυτές τις περιοχές και όπως είπε ένα τέτοιο έργο μαζί με την έκπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ σε κόστος, προτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο να στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση τη διεκδίκησή του.  

Στην τοποθέτηση του κ. Μανωλακέλλη αντέδρασε ο κ. Βατός χαρακτηρίζοντας ουτοπικό ένα τέτοιο αίτημα και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικούσε τις διορθώσεις των 10.500 δικαιωμάτων χωρίς να θέτει θέμα για όλες τις διορθώσεις. Γιατί θα πρέπει να σηκώσουμε εμείς το βάρος και για τις διορθώσεις αγροτεμαχίων οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ενδιαφέρθηκαν;» Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί σε λογικές λαϊκισμού, κάτι το οποίο εκλήφθηκε από το σώμα ως καρφί για το αίτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Αυτό πάντως που φάνηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι δεν λειτουργεί η Επιτροπή που συστάθηκε από το ίδιο Όργανο για το κτηματολόγιο, η οποία έχει να συνεδριάσει προφανώς κάποιους μήνες και δεν υπάρχει επικοινωνία και αλληλοενημέρωση των μελών. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή έχει διοριστεί για να χειρίζεται αυτά τα ζητήματα και να ενημερώνει το σώμα όποτε κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και χρειάζεται μία συλλογική απόφαση του Οργάνου για να είναι καλυμμένη. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν δέχτηκε να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα αναπέμποντάς το στην αρμόδια Επιτροπή ώστε να ασχοληθεί. 

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις χθεσινές υποδείξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πως η Επιτροπή καλείται να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο κάνοντας επαφές με την Αθήνα και όλο αυτό μέχρι τον Μάρτιο, καθώς αυτό το διάστημα θα κριθεί τι έγινε και τι δεν έγινε και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

- Advertisement -

More articles

spot_img