Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ανοίγει η Αερ. Γιανναρέλλη!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ξεκίνησε η τελική φάση της τσιμεντόστρωσης του κεντρικού δρόμου της Μυτιλήνης, αφού ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού ομβρίων υδάτων, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020
  • Τον Μάρτιο η επανέναρξη των εργασιών για το τελευταίο κομμάτι, στον Ποταμό

“Τέλειωσαν τα βάσανα” για τους οδηγούς και τους επαγγελματίες της οδού Αεροπόρου Γιανναρέλλη, αφού μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στην κυκλοφορία ο κεντρικός αυτός δρόμος μετά από 2 χρόνια εργασιών για την αντικατάσταση του αγωγού ομβρίων υδάτων. Τον τελευταίο μήνα τα συνεργεία μπαζώνουν τον δρόμο με τσιμέντο “πατάρι – πατάρι”, όπως λένε οι εργάτες, αφού οι εκσκαφές είχαν φθάσει τα 10 μέτρα. 

Χθες έγινε η κατασκευή των κρασπέδων και σήμερα ξεκινά η τελική τσιμεντόστρωση της Αερ. Γιανναρέλλη για να ανοίξει και πάλι για τα οχήματα, ενώ η άσφαλτος θα πέσει μέσα στην άνοιξη. Το έργο θα διακοπεί για περίπου 2 μήνες και τα συνεργεία θα επανέλθουν στο τέλος Μαρτίου για την αντικατάσταση του τελευταίου τμήματος του αγωγού, 200 μέτρων, μέσα στον Ποταμό, που θα σημάνει και την ολοκλήρωσή του μέσα στο καλοκαίρι.

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες για την τελευταία στρώση με τσιμέντο

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «είμαι πολύ χαρούμενος που, παρά τα εμπόδια και τις αναποδιές, το σημαντικό αυτό έργο ολοκληρώνεται και παραδίδεται στους πολίτες. Πρόκειται, πρωτίστως, για έργο πολιτικής προστασίας αφού υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή του κέντρου επειδή ο παλιός αγωγός είχε φθαρεί σε πολλά σημεία. Γνωρίζω ότι ταλαιπωρήθηκαν οι οδηγοί και οι επαγγελματίες, αλλά είμαι βέβαιος ότι πλέον αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, όπως και οι κάτοικοι. Είναι ένα κοινωφελές έργο που προλάβαμε να το υλοποιήσουμε πριν συμβεί κάτι κακό, όπως σε άλλες περιοχές, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», σημείωσε ο ίδιος.

Τόνοι τσιμέντου για το μπάζωμα του δρόμου που είχε σκαφτεί σε βάθος 10 μέτρων

Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου είχε γίνει το 2017, από την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, αλλά οι ενστάσεις και οι προσφυγές των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις οδούς Βουρνάζων και Αερ. Γιανναρέλλη, καθώς και στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Λαγκάδα, οι οποίοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό (όπως αποδείχτηκε) από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οδήγησαν στην διάλυση της σύμβασης. Ακολούθησε η δεύτερη δημοπράτηση, με τις ίδιες μελέτες και παρ’ ότι οι αντιδράσεις συνεχίζονταν η απόφαση της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ ήταν ειλημμένη. 

Ολοκληρώνεται και η κατασκευή των κρασπεδόρειθρων

Κίνδυνος πλημμυρών

Όπως είχε διαπιστώσει το ΤΕΕ κατόπιν αυτοψίας και ελέγχου του παλιού αγωγού, παρουσίαζε σοβαρές και επικίνδυνες ρωγμές που ήταν πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες και καταστροφές σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Οι μεγαλύτερες ζημιές που είχαν συμβεί με την πάροδο του χρόνου είχαν εντοπιστεί σε δύο σημεία, στη μέση της οδού Αεροπόρου Γιανναρέλλη και μπροστά από το κατάστημα των ΕΛΤΑ, στην οδό Βουρνάζων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν φθορές και σε άλλα τμήματα του αγωγού, όπως φάνηκε κατά την εκτέλεση των εργασιών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είχε απαγορευθεί και η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων τα τελευταία χρόνια.

Από την άνοιξη η συνέχιση των εργασιών στον Ποταμό

Οι επαγγελματίες και οι περίοικοι της περιοχής συμφωνούσαν με την αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου, αλλά είχαν και εξακολουθούν να εκφράζουν τις ενστάσεις τους ως προς τον τρόπο εκτέλεσης, που ουσιαστικά έβαζε λουκέτο στις επιχειρήσεις αφού δεν είχαν πρόσβαση οι πελάτες. Παράλληλα είχαν υποστηρίξει εξ’ αρχής ότι η αντικατάσταση του αγωγού δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 χρόνια, όπως προέβλεπε αρχικά η σύμβαση και οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν, αφού δόθηκαν δύο παρατάσεις, μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο, δηλαδή συνολικά οι εργασίες θα διαρκέσουν 3 χρόνια. Και βέβαια, παρά τις αρχικές υποσχέσεις για στήριξη των επαγγελματιών και καταβολή αποζημιώσεων, δεν δόθηκε καμία οικονομική ενίσχυση, παρά μόνο στην ιδιοκτήτρια σπιτιού στην πλατεία Αλυσίδας, η οποία αναγκάστηκε να μετακομίσει γιατί το εργοτάξιο έφθασε μέχρι την πόρτα της!

spot_img

More articles

spot_img
spot_img