«Ανοίγει» και o πολιτισμός

Μετά την εστίαση και τον τουρισμό, ήρθε και η σειρά του Πολιτισμού – εκτός επιδημιολογικού απροόπτου – για να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό και να επανέλθει κατά ένα μέρος έστω σε λειτουργία. Και λέμε «κατά ένα μέρος», γιατί όπως και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας, έτσι και σε αυτόν υπάρχουν οι περιορισμοί, που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Η αρχή γίνεται με το άνοιγμα των μουσείων, που συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα και του τουρισμού στις 14 Μαΐου, ενώ λίγο αργότερα, στις 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με ποσοστό πληρότητας έως 75%, όχι όμως και οι κινηματογραφικές αίθουσες και οι πολυκινηματογράφοι. 

Όσον αφορά τις συναυλίες και παραστάσεις σε ανοικτούς χώρους, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ψυχαγωγίας στη Λέσβο το καλοκαίρι τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό όσο και για τους επισκέπτες του νησιού, αυτές θα ξεκινήσουν στις 28 Μαΐου. Όλοι οι θεατές, ωστόσο, θα πρέπει να είναι καθήμενοι και το ποσοστό πληρότητας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι θεατές θα φοράνε απαραίτητα μάσκες, ενώ πιθανότατα οι επισκέπτες θα θερμομετρούνται πριν την είσοδό τους στους χώρους. Όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, αλλά και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (self-test).