Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ανοίγει το “χορό των αποσπάσεων” ο Ιάκωβος


  • Όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν τις υποδείξεις για εμβολιασμό οι αντιεμβολιαστές ιερείς, αλλά φτάνουν σε σημείο να προκαλούν και τον Δεσπότη πίσω από την πλάτη του “παίζοντας με τη φωτιά”
  • Προ των πυλών η πρώτη απόσπαση κληρικού, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί σε «ευνοϊκή» ενορία της Μυτιλήνης

Όχι μόνο συνεχίζουν να προκαλούν την κοινή γνώμη με τα καμώματά τους ιερείς της Λέσβου που τάσσονται κατά των εμβολιασμών, αλλά πλέον η κατάσταση φαίνεται να έχει αρχίσει να ξεφεύγει καθώς κάποιοι εξ αυτών σηκώνουν το ανάστημά τους ακόμα και μπροστά στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, αρνούμενοι να συμμορφωθούν και κάνοντας προκλητικές τοποθετήσεις.

Σε περισσότερες από 5 ενορίες της Λέσβου ιερείς μέσα από το κήρυγμά τους στο ποίμνιο αλλά και γενικότερα τη συμπεριφορά που δείχνουν στους πιστούς, είναι σαν να τους καλούν να μην εμβολιαστούν συνδέοντας την καμπάνια του εμβολιασμού με την πίστη και δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχουν χωριά στα οποία κυριολεκτικά βράζει ο κορονοϊός. Και αυτό άλλωστε φαίνεται από την πορεία των κρουσμάτων που έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέσβου. 

Παίζουν με την μακροθυμία του Ιακώβου

«Αν θέλει τα εμβόλια ο Σεβασμιώτατος, ας εμβολιαστεί ο ίδιος», ήταν η φράση που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είπε ιερέας συγκεκριμένης «προνομιακής» ενορίας της Μυτιλήνης στην παρότρυνση που δέχθηκε από την Μητρόπολη να ολοκληρώσει ο ίδιος τον εμβολιασμό του και να σταματήσει μέσα από τις τοποθετήσεις του στην εκκλησία να επηρεάζει αρνητικά τους πιστούς! Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η κατάσταση με τους αντιεμβολιαστές ιερείς έχει εκτραχυνθεί ακόμα και ως προς την σχέση τους με τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος με πατρική αγάπη και δίνοντάς τους άπλετο χρόνο τους κάλεσε τον Νοέμβριο να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.  

Ο κληρικός μιλώντας σε συγκεκριμένους πιστούς τους ενημέρωσε για το μήνυμα που είχε δεχτεί από την Μητρόπολη, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο, ενώ ύψωσε το ανάστημά του λέγοντας ότι αν ο Σεβασμιώτατος θέλει τα εμβόλια στους ιερείς  ας εμβολιαστεί ο ίδιος. Σημειωτέον ότι ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ των εμβολιασμών και προς τούτο μάλιστα από τις 3 Νοεμβρίου προειδοποίησε τους ανεμβολίαστους ιερείς ότι αν δεν εμβολιάζονταν σε διάστημα μιας εβδομάδας θα τους έθετε σε αργία και δεν θα εισέπρατταν το μισθό τους.  

Υπενθυμίζουμε πως η προειδοποίηση αυτή του Μητροπολίτη Μυτιλήνης είχε προκαλέσει πανελλαδικό ενδιαφέρον και στην πορεία, όπως φάνηκε, υπήρξαν Ιεράρχες στους κόλπους της Εκκλησίας που αντέγραψαν τη στάση του ακολουθώντας το δρόμο που ο ίδιος χάραξε. Ωστόσο όπως είχαν γράψει με εγκυρότητα και ευθύνη έναντι των αναγνωστών τους από την ίδια μέρα τα Νέα της Λέσβου, παρά την καλή πρόθεση και προσπάθειά του ο Σεβασμιώτατος με αυτό τον τρόπο να πιέσει τους ιερείς να εμβολιαστούν, η ενέργειά του να τους θέσει σε αργία και να τους στερήσει τους μισθούς τους για όσο διάστημα θα μένουν ανεμβολίαστοι δεν υποστηριζόταν από κάποιο νομικό πλαίσιο. Αυτό επισημάνθηκε μόνο από τα Νέα της Λέσβου και το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς 1,5 μήνα μετά οι ιερείς δεν έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Μπορούν όμως να «ξεβολευτούν»!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, στάθηκε με πατρική αγάπη και έναντι της κοινωνίας και έναντι των ιερέων του, άφησε άνετο διάστημα στους κληρικούς για να σκεφτούν την προοπτική του εμβολιασμού τους και να ακολουθήσουν το δρόμο που δείχνει η επιστήμη. Ωστόσο κατά το διάστημα αυτό κάποιοι από τους ιερείς νόσησαν από τον κορονοϊό καταφέρνοντας να κερδίσουν χρόνο με το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους κατά των εμβολίων μαζί με άλλους συναδέλφους τους.

Όπως έχουμε γράψει, οι ιερείς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και τοποθετούνται ανοιχτά κατά των εμβολιασμών στη Λέσβο έχουν συγκροτήσει πυρήνα στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας καθώς υπάρχει “ενδοεπικοινωνία” και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους. Βλέποντας μάλιστα ότι δεν προχώρησαν οι αργίες με τις οποίες τους είχε προειδοποιήσει ο Δεσπότης, κάποιοι πλέον αρχίζουν να τοποθετούνται και προκλητικά προς τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ήδη το επόμενο διάστημα ένας εκ των κληρικών για τον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω ότι κάλεσε μιλώντας σε τρίτους να εμβολιαστεί ο Δεσπότης,  πρόκειται να λάβει απόσπαση από την «προνομιακή» ενορία στην οποία υπηρετεί εδώ και χρόνια σε άλλη ενορία, που χρειάζεται τις υπηρεσίες του και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τη Μυτιλήνη!

Πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι χθες δεν είχε κοινοποιηθεί η απόσπαση στον ιερέα, κάτι που θα γίνει εντός των ημερών, αν και με νόημα κάποιοι κύκλοι της Μητρόπολης σημείωναν πως σε περίπτωση που ο ίδιος αναθεωρήσει τη στάση του, ενδεχομένως η απόσπαση να μην έχει μεγάλη διάρκεια!

Αν πράγματι ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος φτάσει στη συγκεκριμένη περίπτωση μέχρι τέλους (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόσπαση έχει ήδη υπογραφεί!), τότε το μήνυμα που θα περάσει προς τους κληρικούς των ενοριών που υπάγονται στη Μητρόπολη Μυτιλήνης θα είναι ξεκάθαρο. Και αυτό την ώρα που αρκετοί εξ όσων μέχρι τώρα τάσσονται κατά των εμβολιασμών φέρονται να έχουν «σηκώσει κεφάλι», λέγοντας σε κάτ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «δεν μπορεί να τους κινήσει κανένας». Με άλλα λόγια «πατούν» στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να τους θέσει σε αργία ο Μητροπολίτης και καθώς ο Σεβασμιώτατος από τις 3 Νοεμβρίου τους προειδοποίησε για κάτι τέτοιο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει πράξη η προειδοποίηση, οι ιερείς τώρα εμφανίζουν εαυτούς να βρίσκονται σε θέση ισχύος!

Ο αντιεμβολιασμός βλάπτει και την Εκκλησία

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι πως ο αντιεμβολιασμός βλάπτει και την εικόνα της Εκκλησίας, καθώς εκτίθενται στα μάτια των πολιτών ιερείς που ακολουθούν αντίθετη πορεία από τις υποδείξεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία τους έχει καλέσει ξεκάθαρα να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και να προστατέψουν με τα εμβόλια το δώρο της ζωής. Το να φτάνουν, δε, κάποιοι από αυτούς τους ιερείς να κουνούν το δάχτυλο στο Μητροπολίτη, έστω και όταν ο ίδιος δεν τους βλέπει (τους καταγράφουν όμως άλλοι και τα μεταφέρουν στη Μητρόπολη), αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι η κατάσταση με τους αντιεμβολιαστές ιερείς έχει εκτραχυνθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ιερέων της Μητρόπολης Μυτιλήνης που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να μην εμβολιαστούν προσδιορίζεται στα 29 άτομα. Την ίδια ακριβώς ώρα στη δεύτερη Μητρόπολη του νησιού μας, που είναι αυτή της Μηθύμνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Χρυσόστομος δεν φαίνεται να έχει τον ίδιο “πονοκέφαλο” καθώς σχεδόν το σύνολο των κληρικών του έχει εμβολιαστεί.