Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανοικτή επιστολή ΚΚΕ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» για να απευθύνει ανοικτή επιστολή προς τους ένστολους της Λέσβου, που έχουν επιφορτιστεί με την άμυνα του νησιού, αλλά και γενικά στους κατοίκους της Μυτιλήνης. Το άνοιγμα έκανε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κώστας Ρήγας και παρέμβαση η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Στην ομιλία του ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην ακρίβεια που εντοπίζεται στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στα ενοίκια, στα εισιτήρια αλλά και στα αγροεφόδια, λόγω της ενεργειακής κρίσης που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μίλησε ακόμη για την υποβάθμιση της υγείας στο νησί, όπως προκύπτει από τις ελλείψεις προσωπικού στο Βοστάνειο, αλλά και τον περιορισμό λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης.

Με βασικό αίτημα την αποχή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Ρήγας έθεσε κάποια καίρια ερωτήματα εκπροσωπώντας την Τομεακή Επιτροπή Λέσβου: Μεταξύ άλλων ποιοι φταίνε για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, πώς και γιατί παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, τι λένε τα άλλα κόμματα για το Αιγαίο, πώς βλέπει το ΚΚΕ τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί οι κυβερνήσεις δρομολόγησαν έτσι τα πράγματα, αν υπάρχει διέξοδος.

Πάγια αιτήματα για το στρατό

Με τη σειρά της η κ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, καθώς και τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Με την παρέμβασή της απευθύνθηκε στους ένστολους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς και μίλησε για τις επανειλημμένες ερωτήσεις για την απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα και πολεμικά πλοία, με δεδομένη την επικινδυνότητα και τις συνέπειες για την υγεία. Ακόμη, έκανε λόγο για το δυσβάστακτο κόστος των μετακινήσεων από και προς τις έδρες των μονάδων που υπηρετούν, καθώς για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη λειτουργία του Σταθμού Επανακτήσιμων (ΣΤΕΠ) στη Μυτιλήνη, σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές εξετάσεις και τις ιατρικές ειδικότητες. Παράλληλα τέθηκαν και άλλα αιτήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως η αύξηση της χορηγούμενης άδειας σε άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. 

Η άμεση καταβολή επιδομάτων (όπως αυτό των παραμεθόριων περιοχών, της ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής απασχόλησης κ.ά.) τέθηκε επίσης από την κ. Κομνηνάκα, ενώ επιπλέον έκανε λόγο για την απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, όπου αξιοποιούνται για άλλη μια φορά ως «απλήρωτο εργατικό δυναμικό». 

Με αφορμή επίσης την έκφραση φιλειρηνικών απόψεων από στρατευμένο η κ. Κομνηνάκα εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής καταδίκασε την προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας έκφρασης της γνώμη ένστολου, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την ΕΔΕ και προκαταρκτική εξέταση ενώπιον του Εισαγγελέα. 

«Μην είμαστε παθητικοί θεατές»

Όπως τόνισε η βουλευτής ΚΚΕ νομού Λέσβου, κ. Κομνηνάκα, «απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και µαζικές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεµο και την εµπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας». Τέλος, ανέφερε: «Στο χέρι μας είναι να δώσουμε διέξοδο, να μην είμαστε παθητικοί θεατές, με το ΚΚΕ δυνατό παντού, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img