Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Άνοιξαν οι ουρανοί!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ποτάμια οι αγροτικοί δρόμοι στη Μόρια

Άνοιξαν οι ουρανοί χθες σε όλη τη Λέσβο με σφοδρές καταιγίδες και πτώση κεραυνών που ταρακούνησαν τη γη και δημιούργησαν προβλήματα στις μετακινήσεις. Στη Μόρια δρόμοι και ποτάμια γίνανε ένα και μάλιστα υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους σε αγροικίες κατά την ώρα της έντονης βροχής, το απόγευμα. Οι αγροτικοί δρόμοι στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και στο νεκροταφείο του χωριού πλημμύρισαν και γέμισαν με φερτά υλικά, καθιστώντας επικίνδυνη την κυκλοφορία οδηγών και πεζών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του χωριού, Μαριάνθη Μακρή, “οι ζημιές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν δεν είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και οι χείμαρροι από την Περιφέρεια το φθινόπωρο. Ωστόσο, απαιτείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για να μην κινδυνεύει το χωριό μας κάθε τρεις και λίγο από πλημμύρες”.

Λίμνες στην Παγανή

Στη Μυτιλήνη πολλά φρεάτια δεν άντεξαν τον τεράστιο όγκο της βροχής και υπερχείλισαν, όπως στην πλατεία Αλυσίδας και μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, στην Προκυμαία, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών να γίνεται μετ’ εμποδίων. Συνεργεία του Δήμου επενέβησαν άμεσα υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Καρασάββα και του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Γιώργου Κατζανού, που βρίσκονταν επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μεγάλος όγκος νερού στο ρέμα δίπλα από τον κεντρικό δρόμο στην Παγανή

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Καρασάββας, «τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Μόρια αλλά αύριο (σ.σ. σήμερα) θα επέμβουμε για την αποκατάστασή τους. Ευτυχώς, δεν είχαμε άλλες ζημιές αυτές τις ώρες της σφοδρής βροχόπτωσης, πέρα από κάποια φρεάτια που δεν μπόρεσαν να δεχτούν τον μεγάλο όγκο νερού. Τα συνεργεία μας ήταν έτοιμα και επενέβησαν όπου χρειάστηκε για την ασφάλεια των πολιτών».

Από την επέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας στον Ασώματο

Την ίδια ώρα, σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων και γέμισαν με φερτά υλικά ο δρόμος Μυτιλήνης – Λάρσου, στα Θέρμα, στην διασταύρωση προς Ασώματο, στον Άγιο Χριστόφορο, το σημείο μπροστά από την αντιπροσωπεία της “Hyundai” και ο δρόμος προς Παναγιούδα, μετά από το ΚΥΤ, όπου βρέθηκαν επί τόπου ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Δημήτρης Μαλλιαρός και ο Προϊστάμενος Π.Ε. Λέσβου, Παναγιώτης Πατσέλλης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Αρώνη, τα μηχανήματα της Περιφέρειας καθάρισαν αμέσως τους δρόμους και δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Μεγάλες ζημιές στη Λήμνο

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε χθες, από νωρίς το πρωί, το δεύτερο νησί του Νομού μας, η Λήμνος, λόγω της δυνατής βροχόπτωσης με το χαλάζι και των θυελλωδών ανέμων, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές του νησιού.

Πλημμύρες, πτώση δέντρων και διακοπή ρεύματος στο δεύτερο νησί του Νομού μας

Οι σφοδρές καταιγίδες και οι κεραυνοί είχαν ως συνέπεια να συμβούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από πτώσεις δέντρων πάνω σε στύλους της ΔΕΗ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση συνέβησαν στη Μύρινα, την Ατσική, στην περιοχή του Αεροδρομίου, στον Κάσπακα, στον Άγιο Δημήτριο, στις Σαρδές, στον Κορνό, στη Δάφνη και στον Κατάλακκο. Εξάλλου, δύο οχήματα καταπλακώθηκαν από την πτώση τοιχίου του γηπέδου της Ατσικής, ενώ οι δρόμοι γέμισαν με φερτά υλικά και πέτρες στη γέφυρα Ραγκαβά στον Κάσπακα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Από τους ισχυρούς ανέμους, πολλά δέντρα κόπηκαν στα δύο στο Πεδινό και στην Ατσική, ένα στέγαστρο στο Πλατύ αποκολλήθηκε, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσει τέσσερα άτομα στην περιοχή Καραμανλίδικα.

Το Γυμνάσιο της Μύρινας παρέμεινε κλειστό χθες, με εντολή της Δημάρχου, Ελεονώρας Γεώργα, αφού πλημμύρισαν τάξεις, ενώ κρίθηκαν επισφαλείς – κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες – οι προκατασκευασμένες αίθουσες όπου κάνουν μαθήματα κάποια Τμήματα του σχολείου.

spot_img

More articles

spot_img