Παρά το γεγονός ότι φέτος κατά κοινή ομολογία είχαμε αρκετές και καλά διασπαρμένες στη διάρκεια του χειμώνα βροχοπτώσεις από την αρχή του φθινοπώρου μέχρι και πρόσφατα, το ακριβώς αντίθετο δείχνουν τα στοιχεία από τα αποθέματα νερού. Κι αυτό καθώς, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τους πίνακες που δημοσιεύουμε, η περίοδος 2023-2024 με τα μέχρι τώρα δεδομένα κατατάσσεται ως η τρίτη χειρότερη χρονιά από πλευράς αποθεμάτων νερού το 2006-2007.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η υδρολογική περίοδος κάθε χρόνου ξεκινά τον μήνα Οκτώβριο – οπότε και οι πρώτες βροχοπτώσεις – και ολοκληρώνεται το μήνα Μάρτιο και είναι το διάστημα κατά το οποίο διαμορφώνονται τα αποθέματα νερού της χρονιάς. Ανατρέχοντας κανείς στην περίοδο μέχρι το 2006-2007 διαπιστώνει ότι την ίδια ημερομηνία στις 12 Απριλίου οι ίντσες νερού στη Μυτιλήνη ήταν 15,31, κατατάσσοντάς την από τότε μέχρι τώρα ως τη χειρότερη χρονιά σε αποθέματα νερού. Η δεύτερη χειρότερη περίοδος ήταν το 2019-2020 με 16,07 ίντσες και συνεχίζει στην τρίτη θέση η φετινή χρονιά, δηλαδή η περίοδος 2023-2024 με 19,77 ίντσες.
Η ίδια σειρά και εικόνα αποτυπώνεται και στα σύνολα των ετών που αναφέρουμε, δηλαδή και στη λήξη αυτών των χρόνων δεν έγινε κάτι συνταρακτικό από πλευράς βροχοπτώσεων για να αλλάξει η σειρά τους, αλλά παρέμειναν τουλάχιστον οι δύο προηγούμενες που σημειώσαμε (καθώς η φετινή είναι ακόμα σε εξέλιξη) στην ίδια θέση ως οι δυο χειρότερες και το ίδιο αναμένεται να εξελιχθεί, όπως φαίνεται από τις πιθανότητες σε στατιστικό επίπεδο και με τη φετινή χρονιά.
Τα στοιχεία που αντλήσαμε για το σημερινό ρεπορτάζ προέρχονται από τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνος, που εδώ και χρόνια λειτουργούν έναν υποδειγματικό μετεωρολογικό σταθμό τηρώντας στατιστικά δεδομένα για τις ίντσες στην περιοχή της Μυτιλήνης, μέσα από τις οποίες καταγράφεται η ιστορία των βροχοπτώσεων και τα αποθέματα νερού στην πρωτεύουσα του νησιού μας.
Στο ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να έχουμε λιγότερες ίντσες βροχής, ενώ κατά κοινή ομολογία φέτος είχαμε βροχοπτώσεις;», η ερμηνεία που δίνει ο γεωλόγος, Δημήτρης Ακριώτης, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου είναι ότι «δόθηκε η αίσθηση στην τοπική κοινωνία ότι φέτος έβρεξε, ενώ είχαμε μικρής έντασης βροχοπτώσεις και οι μπόρες δεν ήταν πολλές για να πει κανείς ότι δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα. Προφανώς τις προηγούμενες χρονιές οι βροχές υπερτερούσαν και σε αριθμό και σε ποσότητα νερού», είπε ο ίδιος εξηγώντας ότι και στις πολύ έντονες βροχοπτώσεις το νερό καταλήγει στη θάλασσα.
Η καλύτερη χρονιά από πλευράς βροχοπτώσεων από την περίοδο του 2006 – 2007 μέχρι και τη φετινή χρονιά ήταν το 2018-2019, όταν ο χρόνος έκλεισε στις 43,33 ίντσες νερού, ενώ στις 12 Απριλίου του 2019 οι ίντσες νερού ήταν 41,58, πράγμα που δείχνει ότι η απόσταση με τις ίντσες της φετινής χρονιάς είναι τεράστια. Ακολουθούν με μικρή διαφορά οι περίοδοι 2012-2013 και 2014 -2015, όπως φαίνεται και στα γραφήματα των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος που δημιούργησε ο Στρατής Πλάτων για τους αναγνώστες των Νέων της Λέσβου.