«Η βάση της βίας είναι το εγώ», ήταν το κοινό συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης κατά της βίας με τίτλο «Ανθρώπινες Φωνές», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Μέριμνας, χθες το απόγευμα, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Κύριοι ομιλητές της εσπερίδας ήταν ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ο πολιτικός και πρώην πρωταθλητής Ευρώπης, Παναγιώτης Φασούλας, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Τέρενς Κουίκ, ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και συγγραφέας, Αντώνης Πρέκας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο Α’ αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ, Αναλυτής Διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, Αρχισυντάκτης Discoveryfootball.com, Europacalcio.it, Μάνος Σταραμόπουλος, ο Εκδότης, Διευθυντής της επιθεώρησης «Συγκοινωνιακού Δικαίου» – Τ.Ν.Π. «Ο Σόλων», Μιχάλης Ονουφριάδης και ο Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., Δικαστικός, Γραφολόγος, Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ, πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Παπαδημητρίου κάλυψε όλη την εκδήλωση στη νοηματική γλώσσα.
Ωστόσο, ο σκηνοθέτης κινηματογράφου, Γιάννης Σμαραγδής, παρόλο που ήταν προγραμματισμένο να είναι ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα αναζητεί το φως», δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί, όπως είπε στα «Νέα της Λέσβου», βρίσκεται στο εξωτερικό για τα γυρίσματα της ταινίας του Καποδίστρια που ετοιμάζει. Έστειλε γραπτό μήνυμα απευθύνοντας χαιρετισμό προς τον κόσμο που ήταν στο Δημοτικό Θέατρο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Σόμπολου, η οποία επικεντρώθηκε στη βία κατά των γυναικών. Όπως είπε «καθημερινά γίνονται πολλές καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν είναι τωρινό. Είναι από πολύ παλιά. Όταν ο άντρας θεωρούνταν ο αφέντης και έκανε ό,τι ήθελε». Παρότρυνε τις γυναίκες αλλά και όσους γνωρίζουν να καταγγέλλουν τη βία και να μην μένουν απαθείς και αδιάφοροι. Επίσης έστειλε το μήνυμα να μιλάμε και να κόβουμε τη σχέση με τους κακοποιητές, οι οποίοι δεν αλλάζουν, αντιθέτως γίνονται χειρότεροι.
Στη συνέχεια ο κ. Φασούλας μίλησε για το φαινόμενο της βίας στον αθλητισμό, σημειώνοντας ότι «η βία στον αθλητισμό γίνεται από τα οικονομικά συμφέροντα. Τα παιδιά που κάνουν αθλητισμό ξέρουν ότι ξεχωρίζουν μέσα από τον αθλητισμό, και δεν έχουν παραβατικές συμπεριφορές».
Μιλώντας για την παιδική και νεανική βία και παραβατικότητα ο κ. Κουίκ είπε ότι «είναι ραγδαία η έξαρση παραβατικότητας των νέων, ακόμη και των πλούσιων», τονίζοντας την ανάγκη «ο γονιός να μιλάει με το παιδί και όχι να το παρκάρει στην τηλεόραση».
Κατά τη δική του ομιλία ο κ. Πρέκας επικεντρώθηκε στη βία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας ότι «η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται με όρους θεάματος και κέρδους. Όταν αναπαράγεις καρέ- καρέ τη βία τον εθίζεις, τον κάνεις λιγότερο ευαίσθητο. Είναι θέμα αξιακού κώδικα, καθώς από το εμείς έχουμε πάει στο υπερεγώ, στο έχω και στο φαίνεσθαι». Επίσης, είπε ότι κυκλοφόρησε προχθές το τραγούδι του που είναι αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών, τον μικρό Άγγελο, και όλα τα παιδιά που κακοποιούνται. Κάποιοι από τους στίχους: «Σκύψε πάνω από τα χείλια μου να δεις αν ανασαίνω, κλαίω γιατί δεν έζησα, δεν κλαίω γιατί πεθαίνω».
Από την πλευρά του ο κ. Σταραμόπουλος μίλησε για τη βία που αποτελεί πλέον ένα από τα πλέον σύνθετα και πολυδιάστατα φαινόμενα εξηγώντας ότι «η αλλαγή ξεκινά από μικρές πράξεις σεβασμού και αγάπης. Η εξάλειψή της είναι ένας δρόμος δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος».
Η ομιλία του κ. Ονουφριάδη είχε θέμα την επίδραση της βίας στην οδική συμπεριφορά τονίζοντας ότι μερικές από τις αιτίες είναι η κακή ψυχολογική κατάσταση των οδηγών και η επιθετική οδήγηση.
Τέλος, ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε στη βία που σημειώνεται στον κυβερνοχώρο, δηλαδή στον χώρο του διαδικτύου εξηγώντας ότι «δεν είναι ο κυβερνοχώρος που εκφοβίζει αλλά η κακή χρήση του διαδικτύου».
Την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικά ο ερμηνευτής και επιμελητής μουσικών παραγωγών, Νίκος Γραίγος μαζί με δύο εκλεκτούς μουσικούς, λέγοντας πως «η μουσική και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς λειτουργεί ως ένδειξη της τρυφερότητάς μας και της αλληλεγγύης, καθώς η απουσία αγάπης παραχωρεί τη θέση της στην βία».
Ακόμη έγινε αναφορά στο γλυπτό που απεικονίζεται στην αφίσα το οποίο κατασκεύασε ο πολυβραβευμένος γλύπτης σε Ελλάδα και εξωτερικό, Οδυσσέας Τοσουνίδης και το οποίο συμβολίζει την απώλεια της διαφορετικότητας στην έκφραση των γυναικείων προσώπων στις Δρυάδες θυμίζοντας σύγχρονους πολίτες, μιας μοντέρνας αλλοτριωμένης, καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου τα μάτια παύουν να αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και υποστήριξης ατόμων που βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν οποιαδήποτε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης ανηλίκων και ηλικιωμένων, της έμφυλης βίας, αλλά και του σχολικού εκφοβισμού. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για το ευρύ κοινό.